l1
l2


 

Ogier sorozatban hatodszor nyerte a Montét

Január 27.
Hatalmas csatában szerezte meg sorozatban hatodik győzelmét a Monte Carlo Rallye-n Sebastien Ogier, aki a Peugeot, a Volkswagen és a Ford után a Citroennel is felállhatott a dobogó legfelső fokára. Másodikként, kevesebb mint három másodperces hátránnyal, Thierry Neuville zárta a ralit, a dobogó harmadik fokát Ott Tanak szerezte meg.

A szokásoknak megfelelően idén is négy gyorsasági szakasz került terítékre a Monte Carlo Rallye zárónapján, melyet két klasszikus pályán rendeztek meg, köztük a legendás Turini hágóval. A rövidebb versenytáv ellenére maradt izgalom bőven vasárnapra is, hiszen a futamgyőzelem sorsa még abszolút nyitott volt. Az élen álló Ogier-t alig négy másodperccel lemaradva követte Thierry Neuville a második helyen, míg a harmadik helyért Sebastien Loeb, Jari-Matti Latvala és Ott Tanak volt versenyben.

Az utolsó versenynap nagyjából úgy indult, ahogy a szombati befejeződött, Ott Tanak újabb szakaszgyőzelmével nyomatékosította igényét a dobogó harmadik fokára. A befektetett munka a nap második szakaszán hozta meg gyümélcsét az észt fiú számára, újabb szakaszgyőzelmével egy csapásra maga mögé utasította Latvalát és Loeb-öt is, elfoglalva a harmadik helyet az összetettben.

A második körre aztán beleerősítettek a győzelemért harcolók is, az utolsó előtti szakaszon Thierry Neuville neve mellé került az abszolút idő, amivel a belga pilóta négy tized másodpercre csökkentette hátrányát Ogier-rel szemben. A címvédőnek így fel volt adva a lecke, Ogier azonban nem véletlenül szerezte meg az elmúlt hat évben a világbajnoki címet, a Citroen reménysége állta a nyomást és bár a záró szakaszon Kris Meeke szerezte meg a győzelmet és az ezzel járó öt extra pontot, Ogier a második hellyel is bebiztosította győzelmét, így az elmúlt évekhez hasonlóan győzelemmel kezdte a szezont.

"Ez az a verseny amit minden egyes szezonban nagyon szeretnék megnyerni, ezért is vagyok most olyan boldog." - mondta Ogier, aki számára a Monte nagyrészt hazai pálya, hiszen a francia pilóta Gap-ban nevelkedett. "Nagyon kemény nap volt a mai, mert volt egy kis problémánk a gázpedállal, ami akkor is benyomva maradt, amikor fékeztem. Egymást után hatszor nyerni, három különböző márkával nem olyan rossz érzés.” - tette hozzá Ogier, aki ezen kívül még egy S2000-es Peugeot-val is nyerni tudott, amikor a Monte az IRC sorozat szezonnyitó állomása volt.

Ogier mögött végül Thierry Neuville érkezett célba a második helyen, a belga fiú végül 2,2 másodperccel maradt el a futamgyőztes idejétől. "Szoros csata volt, de adtunk neki egy nagyon szép ajándékot pénteken, amikor hibáztunk és átadtuk a vezetést." - mondta kissé csalódottan Neuville.

A dobogó harmadik fokát végül Ott Tanak szerezte meg, így nagyjából kijelenthető, hogy az előző szezonban hatalmasat harcoló Ogier-Neuville-Tanak trió idén is komoly harcot folytatnak majd a bajnoki címért.

A negyedik helyen végül Sebastien Loeb érkezett célba, aki ugyan lecsúszott a dobogóról, de nagyon fontos pontokat szerzett újdonsült kenyéradójának. A Hyundai ugyanis ezzel az élre állt a márka-világbajnokság ponttáblázatán. Az abszolút ötödik-hatodik helyen két Toyota érkezett célba, és bár Latvala végzett előrébb, Kris Meeke a power stage győzelmével a bajnokság negyedik helyéről várhatja a folytatást.

A WRC2-ben M-Sport siker született, a WRC-s bemutatkozására készülő Gus Greensmith a kategória győzelme mellett az abszolút hetedik helyért járó egyéni VB pontokat is elkönyvelhette. Mögötte kategóriatársa, Yoann Bonato érkezett célba egy C3 R5-tel, majd alig 10 másodperccel Bonato mögött Stephane Sarrazin következett egy i20-assal. A pontszerzők névsorát Adrien Fourmaux zárta egy R5-ös Fiestával.

A Monte Carlo Rallye végeredménye:

1.

Ogier / Ingrassia

Citroen C3 WRC

3:21:15.9

2.

Neuville / Gilsoul

Hyundai i20 WRC

+0:02.2

3.

Tanak / Jarveoja

Toyota Yaris WRC

+2:15.2

4.

Loeb / Elena

Hyundai i20 WRC

+2:28.2

5.

Latvala / Anttila

Toyota Yaris WRC

+2:29.9

6.

Meeke / Marshall

Toyota Yaris WRC

+5:36.2

7.

Greensmith / Edmondson

Ford Fiesta R5

+13:04.6

8.

Bonato / Boulloud

Citroen C3 R5

+13:56.5

9.

Sarrazin/Renucci

Hyundai i20 R5

+14:06.8

10.

Formaux/Jamoul

Ford Fiesta R5

+16:03.4

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

 

33