l1
l2


 

Jövőre több juthat Monacóból a Monte Carlo Rallye-nak

Február 1.
Régi formátumában térhet vissza a Monte-Carlo rali a jövő évi menetrendbe – a futam nevéhez hűen, tizenkét hónap múlva talán újból monacoi rajtceremóniával büszkélkedhet a világbajnokság szezonnyitója, így nemcsak az utolsó versenynapon élvezhetnék a francia Riviérát az esemény résztvevői.

Az idei év Monte-Carlo raliját már letudtuk, ám már most vannak tervek a futam 88. kiadására - a következő évi megmérettetés valószínűleg Monaco híres-neves kaszinójának teréről rajtolhat el, miután többen szóvá tették a főherceg távollétét a 2019-es világbajnokság megnyitójáról. Idén Gap városa indította útjára a párosokat egy igen látványos fény- és hanghatásokkal tűzdelt ceremónia keretében, ám a különleges hercegi hangulat hiányzott, miután csak az utolsó napon foglalták be a résztvevők a hercegségét és környékét. A szervezők úgy gondolták, hogy a 2015 óta a rajtceremóniának helyet adó, komoly presztízzsel rendelkező Monacoi Kaszinó Tér jobban illik a Monte-Carlo ralihoz, mindezek mellett pedig szeretnének hűek maradni a rendezvény elnevezéséhez.

Az elmúlt hétvégén csütörtökön, pénteken és még szombaton is Gap városa köré központosult minden. Ez azt jelentette, hogy az esemény nem volt jelentős kölcsönhatásban Monte-Carlo-val, amíg az autók szombaton este meg nem érkeztek a hercegségbe, hogy vasárnap négy szakaszt teljesítsenek a verseny befejezéseként.

Tény és való, hogy gyönyörű helyen versenyezhettek a hét utolsó napján a párosok, ám maga a monacoi környezetből kevés jutott – éjszakázással együtt durván 15 óra tartózkodással lehet számolni. A kikötőben szervizpark sem került felállításra, így a helyieknek egy célceremóniával kellett beérnie.

A négyszeres Monte-Carlo Rally győztes, Tommi Makinen elmondta: "Amikor versenyeztem, mindig Monte Carlo-ban voltunk. Maga a helyszín már önmagában fantasztikus hangulatot eredményez, és tényleg érezted, hogy Monte-Carlo-ban vagy - most már ezt nem mondhatjuk el. Franciaország közepén kezdjük a megmérettetést, több napot ott töltünk, és pár órára leutazunk délre."

Oliver Ciesla, a Raly VB komisszárja a felmerült problémára reagálva elmondta, hogy nyitott az esemény monacoi rajtjára, és szorosan együttműködik a monacoi autoklubbal, hogy közösen találjanak elfogadható megoldást a 2020-as esemény útvonalára. "Az elmúlt négy-öt évben Monaco adott otthont az ünnepélyes rajtceremóniának. Úgy éreztük, most jött el az ideje, hogy váltsunk, látva a lelkesedés csökkenését, ám mégis az a visszajelzés érkezett, hogy a Kaszinó előtti tér adja meg az igazi hangulatát az eseménynek. Természetesen ez ügyben egyeztetünk az ACM-mel, hogy jövőre ismét Monaco kerüljön a középpontba."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33