l1
l2


 

Van miben bíznia az M-Sport-nak

Február 12.
Az M-Sport Ford World Rally Team három autóval igyekszik emlékezetessé tenni az idei Svéd Ralit, a walesi Elfyn Evans mellett két skandináv pilóta, a finn Teemu Suninen és a hazai pályán autózó Pontus Tidemand tör babérokra.

A naptár egyik leggyorsabb eseménye következik február 14-17. között, ahol minden másodperc számít, és a csapatok aprólékos előkészültsége elengedhetetlen Svédország egyedi körülményére - az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-k versenyzői azonban készen állnak a rajtra. A fűtött oldalsó ablakok és a hűtők védelme biztosítja, hogy a körülmények ne befolyásolják a teljesítményt, és a precíz előkészületeknek köszönhetően egy gondmentes versenyzés élményét biztosítsák a cumbriai mérnökök párosaiknak. Minden részlet tökéletes kidolgozást igényel erre az egyedülálló téli futamra, és a csapat eltökélt szándéka, hogy felismerje és megmutassa potenciálját. Az M-Sport színeiben két skandináv duó bizonyíthat, így abszolút esélyesen érkezik az egyesület a csütörtöki rajtvonalhoz.

A gyári támogatottságot ahogy említettük három páros élvezheti, ám Elfyn Evans, Teemu Suninen és Pontus Tidemand mellett még két Fiesta WRC tűnik fel a hóban, Lorenzo Bertelli és a finn Janne Tuohino jóvoltából.

Richard Millener, az M-Sport Ford WRT csapatfőnöke: "Átgondoltuk a dolgokat Monte-Carlo után, és eredményesebb szereplésben bízva állunk oda a svéd rajthoz. Ha a feltételek a télnek megfelelőek, mindhárom párosunk kedvező rajtpozíciót tudhat magáénak, és így egy kis előnnyel szállhatnak versenybe. A sebességünk a Montén is rendben volt és biztos vagyok benne, hogy ugyanezt folytatni tudjuk Svédországban is. Elfyn 2016-ban a WRC2-esek között kategóriagyőzelmet aratott, így ő nem-skandináv versenyzőként is komoly esélyekkel vág neki a kilométereknek. Teemu nem rendelkezik olyan nagy tapasztalattal, mint ahogy azt elsőre gondolnánk, de ő pontosan egy olyan versenyző, aki nagyon gyorsan tud alkalmazkodni az új körülményekhez. És akkor itt van Pontus - a helyi hős, aki ezeken az utakon nőtt fel. Fontos, hogy ne tegyünk túl nagy nyomást a vállára, mivel ez még csak a második eseménye lesz az új generációs autóban, de ismerjük az ő potenciálját, így nem lepődnék meg, ha begyűjtene pár figyelemre méltó részeredményt a hétvégén. Ez a verseny részben különleges lesz, hiszen a három állandó autónk mellett még két Fiesta tűnik majd fel - Lorenzo Bertelli és Janne Tuohino lesznek azok, akik várhatóan látványos autózással gazdagítják majd a kilátogató nézők perceit."

RALLY SWEDEN – TÉLI CSODAORSZÁG
A svédországi megmérettetés az egyetlen igazi téli eseménye a rali világbajnokságnak, havas, jeges utakkal, amelyek mélyen a svéd és a norvég erdőkben kanyarognak. A Michelin szöges gumiabroncsai szinte beleharapnak a hóba, hogy megtalálják a fogást az alatta megbúvó kemény jégen, így a párosok fenomenális sebességet képesek elérni. A pálya szélén álló kemény hófalak a nagy sebességű autót helyes irányban tartják, ha megfelelő szögben érintik hozzá a versenyzők - itt azonban tényleg kell a tapasztalat, mert ha erősen csapódnak neki a falnak, akkor a verseny végét is jelentheti a dolog.

ELFYN EVANS ÉS SCOTT MARTIN
Elfyn Evans talán nem hóban nőtt fel, de a walesi srác már egy svéd ralit győztesként zárt. A helyieket simán verte a WRC 2 kategóriában 2016-ban - akkor egy Ford Fiesta R5-öst hajszolt a győzelembe. Scott Martin tavaly Svédországban még Craig Breen számára nyújtott segítséget, akivel a dobogó középső fokát csípték el, így Evans-szel együtt idén egy igen esélyes párost alkotnak.

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 6. (2015 és 2017)

Evans: "Mivel a naptár egyetlen téli ralija, a svéd rali emiatt nagyon különleges. A múlt héten teszteltünk egy jót, fontos volt, hogy ismét hozzászokjunk a hóban való autózáshoz. Hihetetlen sebességet érünk el, és ez egy csodálatos érzés - az év egyik legélvezetesebb futama, ha tényleg télies feltételek uralkodnak a szakaszokon.

Bízunk abban, hogy igazi téli körülmények lesznek majd a versenyhétvégén, ahol fontosnak tartjuk, hogy a lehető legnagyobb mértékben kihasználjuk a rajtpozícióból fakadó előnyünket. Először csak megfigyelünk, aztán meglátjuk, mit hogyan tovább.

A szezonnyitó nem úgy végződött számunkra, ahogy azt terveztük, és pontosan emiatt szeretnénk jobban rákoncentrálni Svédországra. Én kategóriát nyertem itt, Scott az összetettbeli második helyen ünnepelhetett, így azt gondolom, abszolút erős csapatot alkotunk erre a hétvégére."

TEEMU SUNINEN ÉS MARKO SALMINEN
A karrierjét gokartozással kezdő Teemu Suninen finn létére nem rendelkezik annyi tapasztalattal Svédországra vonatkozóan, mint a többiek. Természetesen ez nem fogja megakadályozni őt abban, hogy a hétvégén a legjobb formáját mutassa. Marko Salminen tavaly a WRC 2 kategóriában szerezte meg a győzelmet, így a páros elhatározta, hogy ezúttal megmutatja gyorsaságát a havas pályákon.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 8. (2018)

Suninen: "Két héttel ezelőtt Finnországban több mint 200 kilométert tudtam hóban tesztelni. Valójában sokkal több beállítás változtatásra volt szükség az idei éven, és úgy érzem, komoly lépést tettünk előre. A versenyképességünk természetesen egy kicsit függ az időjárástól. Mindig van esély arra, hogy minimálisra csökkentsük az időveszteséget, amikor valaki más letisztítja az utat előttünk. A legfontosabb, hogy a lehető legtovább maradjunk a legtisztított pályavonalon.

A svéd futamon mutatott sebesség közel áll a finnországi tempóhoz. Néha támaszkodhatunk a hófalakra is, de ez nem mindig történik szándékosan egyébként. A verseny ugyanolyan kemény lesz, mint Monte-Carlo-ban volt, mindenki a legjobb pozíciókat akarja, és keményen kell dolgoznunk, hogy mi is ott legyünk az élmezőnyben.

PONTUS TIDEMAND ÉS OLA FLOENE
Pontus Tidemand rajongói legnagyobb örömére otthon a legjobbak között bizonyíthat, és arról sem szabad megfeledkezni, hogy ő az egyetlen svéd, aki az idei futamon új generációs WRC-vel versenyzik. Miután megragadta a csúcsminőségű Fiesta teljesítményét a Rallye Monte-Carlo-n, Tidemand és Ola Floene szívesen látna top időket hazai pályán.

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 8. (2014)

Tidemand: "A svéd futam az évem csúcspontja - a hétvége, amit várok, és úgy érzem, száz százalékosan készen állok arra, hogy sikerrel helyt álljak a számomra hazainak számító versenyen. És ami még jobb, az az, hogy a legcsodálatosabb autóban ülök, amit valaha is vezettem.

A havas erdőkben való száguldozás, a rajongók szeretete, a tábortüzek és a svéd zászló egytől egyig mind csodálatos dolog, ami mindent visz! Mindezek mellett pedig tudom, hogy a családom, a barátok és a támogatóim egyaránt lendületet adnak nekem.

Az autóra nincs egy rossz szavam sem, és már otthon érzem magam az M-Sport csapatban. Amikor múlt hónapban Monte-Carlo-ba utaztunk, többé-kevésbé új volt az atmoszféra, így minden egyértelműen a tanulásról szólt. Rendkívül fontos tapasztalat volt mind nekem, mind Ola-nak, és lehetőséget adott számunkra, hogy hozzászokjunk a helyzethez, az autóhoz. Ugyan egy számomra jól ismert futamról van szó, ennek ellenére még mindig nagyon komoly kihívást jelent, és fokoznunk kell a tempónkat, illetve gyorsan találnunk kell egy jó ritmust, amit remélhetőleg a hétvégén tartani tudunk egészen az utolsó méterig."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33