l1
l2


 

Neuville volt a leggyorsabb a svéd bemelegítésen

Február 14.
Thierry Neuville számára feküdtek legjobban a havas körülmények a svéd rali bemelegítésén. A Hyundai belga versenyzője után Ott Tanak jelentkezett be a második idővel, míg Sebastien Ogier jóvoltából a Citroen is felállhatott a képzeletbeli dobogó harmadik fokára.

Csütörtökön délelőtt a shakedown keretében hivatalosan is kezdetét vette a Rali Világbajnokság második állomása. A Rally Sweden a naptár egyetlen olyan eseménye, ahol ha a körülmények is úgy akarják, akkor igazi, havas, jeges szakaszokon mérhetik össze tudásukat a sorozat résztvevői. Nos, az idei év eddig úgy tűnik, kedvez a szervezőknek, hiszen a közel hét kilométeres Skalla szakasz szépen fehéredett, biztosítva ezzel a szöges gumik nyújtotta páratlan sebességi élmény kiélvezését.

A legjobb kezdés ezúttal a Hyundai Motorsportnak jött össze – Thierry Neuville igen komoly lendülettel rajtolt el harmadik nekifutásra. A belgától jobb időt senkinek sem sikerült összehoznia, Ott Tanak is 2,2 másodperccel érkezett mögötte a Yaris WRC-vel. Az észt versenyző egy gyenge kezdést követően a negyedik körre érte el ezt az egész kedvező pozíciót eredményező időt. Sebastien Ogier elsőként nyitotta meg a Skalla szakaszt, ám mivel több alkalommal is végigmehetett a pályán, is lényegében nagyobb tétje nem volt az első körnek - a szezonnyitó monacoi futam győztese harmadik idővel hangolódott rá a hóra a Citroen C3 WRC-vel.

"Jó érzésem volt az autóban a shakedown végéhez közeledve. Egy kicsit küzdöttem az első rajt után, és másodikra már egy kis beállítás módosításon voltunk túl, ezután pedig már meglehetősen jól éreztem magam versenyzés közben. Az útviszonyok sokat változtak, egyre gyorsabbá váltak." - osztotta meg gondolatait a bemelegítéssel kapcsolatban Neuville.

A negyedik idő Kris Meeke-nek jutott ki, aki mindösszesen két tizeddel marad el Ogier mögött. A Toyota britje a harmadik körben a hófal fogságába esett, és az átlag négy perces idő helyett egy hét és fél perces szakaszidőt hozott össze.

A Toyota számára Ott Tanak a negyedik körnek köszönhetően meghozta a második helyet, ám az első körben még Jari-Matti Latvala volt a leggyorsabb idő tulajdonosa. A finn versenyző szinte csak percekig örülhetett, hiszen a második körben már érkezett Teemu Suninen, aki azonnal négy másodperccel autózott jobbat Makinen versenyzőjétől. A finnek közül Suninen a hatodik, míg Latvala végül a kilencedik pozícióval elégedhetett meg.

A 2019-es Rally Sweden shakedown eredménye:
1. Thierry Neuville, Hyundai i20 4:05.0
2. Ott Tanak, Toyota Yaris 4:07.2
3. Sebastien Ogier, Citroen C3 4:07.3
4. Kris Meeke, Toyota Yaris 4:07.5
5. Elfyn Evans, Ford Fiesta 4:07.7
6. Teemu Suninen, Ford Fiesta 4:07.8
7. Esapekka Lappi, Citroen C3 4:08.4
8. Sebastien Loeb, Hyundai i20 4:08.8
9. Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris 4:09.2
10. Andreas Mikkelsen, Hyundai i20 4:10.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33