l1
l2


 

Tanak nyerte a Svéd Ralit

Február 17.
Ott Tanak fölényes győzelmével zárult a világbajnokság idei svéd állomása, a Toyota észt versenyzője csaknem egyperces előnnyel végzett az élen, minek köszönhetően a ponttáblázaton is átvette a vezetést. A dobogó második fokára Esapekka Lappi hozta be a Citroen-t, míg Thierry Neuville a harmadik helyen érkezett célba.

Teljesült a Toyota Gazoo Racing kívánsága, Tommi Makinen csapata ugyanis úgy érkezett az idei Svéd Rallyra, hogy két év után ismét futamgyőzelmet szeretnének ünnepelni. A rali befejező napján ehhez Ott Tanaknak már csak arra kellett ügyelnie, hogy ne kövessen el nagyobb hibát. Mindez nem okozott gondot az észt versenyzőnek, sőt! Tanak megnyerte még az extra pontokat adó záró szakaszt is, így maximális pontot tehet zsebre Svédországban.

"Ez egyszerűen csodálatos!" - örvendezett Tanak a célban. "Nagyon jól tudom, mennyire nagy dolog itt nyerni, nagyon jó barátom, Marrko Martin egyszer nagyon közel volt hozzá, úgyhogy nagyon boldoggá tesz, hogy végre sikerült ezt elérni ezzel a csapattal. A Power Stagen csak egyszerűen sikerült elkapni egy jó ritmust, csak egy picit mentem gyorsabban, mint egyébként, de nem volt benne kockázat, nagyon jó kis szakasz volt."

Tanak győzelmével a Toyota megőrizte vezető pozícióját a márka-világbajnoki ponttáblázat élén, az észt pilóta pedig szintén élre állt egyéniben, két futam után előnye hét pont a Thierry Neuville-lel és 16 az ezúttal a Power Stage-en két pontot szerző Sebastien Ogierrel szemben.

A dobogó második fokára vasárnap reggel négy versenyző pályázott eséllyel, melyet végül Esapekka Lappi szerzett meg. A Citroen ennek köszönhetően a sorozat második állásán is szerzett egy dobogós helyet, amire mostanában nemigen volt példa. Nem sikerült a címvédés a futam tavalyi győztesének, Thierry Neuville azonban azzal, hogy legalább csapattársát, Andreas Mikkelsent megelőzte a záró napon, végül Svédországban is dobogóra állhatott.

Hiába adott bele mindent Elfyn Evans a vasárnapi szakaszokon, ez most csak egy szakaszgyőzelemre volt elég, és a célba végül az ötödik helyen érkezett az M-Sport walesi pilótája. A hatodik helyen Kris Meeke következik, aki ismét hozzátette a magáért ahhoz, hogy a Toyota továbbra is élen állhasson a márka VB-n. Sebastien Loeb az abszolút hetedik helyen zárta első havas versenyét a Hyundai-jal, míg Pontus Tidemand a nyolcadik helyen érkezett célba hazája világbajnoki futamán.

Skandináviában továbbra is tarolnak a Volkswagen R5-ös versenyautói, a nemzeti futamokon aratott sikerek után, immár megvan az első világbajnoki kategória győzelem is, melyet a norvég Ole-Christian Veiby szerzett meg a Baumschlager Racing autójával. A dobogó második fokára honfitársa, a Citroen R5-ös autójával versenyző Mads Östberg érkezett, míg a harmadik helyen Emil Lindholm zárta a versenyt, szintén egy R5-ös Polo-val.

A Svéd Rally végeredménye:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 2:47:30.0
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +53.7
3. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +56.7
4. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +1:05.4
5. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +1:08.2
6. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +1:38.8
7. Sébastien Loeb/Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +1:49.7
8. Pontus Tidemand/Ola Floene, Ford Fiesta WRC  +3:37.7
9. O. Veiby/Jonas Andersson, Volkswagen Polo Gti R5 +6:34.0
10. Janne Tuohino/Mikko Markkula, Ford Fiesta WRC 8:21.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33