l1
l2


 

Magabztos Toyota érkezik Mexikóba

Március 1.
A havas győzelmi mámort követően a kellemesebb időjárással kecsegtető mexikói utakon is a legjobb formáját szeretné hozni a Toyota Gazoo Racing. Tommi Makinen fiai készen állnak a Mexikóra, tervük pedig mi más lehetne, mint a lehető legtöbb pont begyűjtése.

A svéd rali havas és jeges győzelmét követően a Toyota Gazoo Racing WRT a gyártók, a versenyzők és a navigátorok bajnokságaiban is egyaránt az élre tört, és egy nagyon eltérő kihívásra készül a Mexikó Rally keretében: a szezon első teljes egészében murvás eseményére. Ott Tanak a svéd első hely mámorában érkezik Mexikóba, míg két csapattársa, Jari-Matti Latvala és Kris Meeke a múltbéli sikerekre építhet, hiszen mind a ketten zsebeltek már be győzelmet az adott országban.

A Rali Világbajnokság naptárának egyik legmelegebb és legmagasabban zajló eseményét foglalja magába a mexikói megmérettetés. A 30 fok körüli hőmérséklet mellett a 3000 méteres tengerszint feletti magasság viszontagságaival is megküzdenek a párosok, ahol a levegő összetételének változásai miatt a motorok teljesítménye akár 20 százalékkal is lecsökkenhet.

A verseny idén szintén a látványos csütörtök esti szakasszal kezdődik el, Guanajuato színes utcáit és alagútjait érintve. Pénteken és szombaton Leon városa kerül a középpontba a központban felállított szervizparkkal és a környék murvás szakaszaival karöltve. Vasárnap új gyorsként érkezik a Mesa Cueta, míg a Las Minas második köre fogja jelenti a végső csatát.

Tommi Makinen (Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke):
"A ragyogó svédországi győzelmünk után a csapat nagyon magabiztosnak érzi magát, és úgy gondoljuk, hogy Mexikóban is lehet egy sikeres hétvégét összehozni. Mindig kemény esemény a csapatok számára a magasság és a magas hőmérséklet miatt, de az elmúlt évben sok munkát végeztünk annak érdekében, hogy autóinkat még megbízhatóbbá tegyük e körülmények között, miközben a teljesítményen is határozottan javítottunk. A hűtésre különösen nagy hangsúlyt fektettünk. Spanyolországban egy hasznos tesztet tudtunk le, és úgy érezzük, készen állunk Mexikó egyedi körülményeire."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8):
"Nagyszerű érzés volt számunkra, hogy Svédországban a legjobbak lehettünk, de nem sokat ünnepeltünk, hiszen másnap már meg is kezdődött a felkészülés Mexikóra. Azonnal Spanyolország felé vettük az irányt, hogy hozzászokjunk az időjáráshoz, és megkezdjük az autó hangolását igazi murvára. Voltak fejlesztések az elmúlt hetekben, és úgy érzem, teljesen felkészültünk. Az egész csapat keményen dolgozott, és úgy gondolom, pontosan emiatt már szinte kötelezően versenyképesnek kell lennünk Mexikóban. A bajnokság élén állva első leszek pénteken a szakaszokon. Nem lesz könnyű, de tavaly pontosan Mexikóban láttuk, hogy ebből a pozícióból is lehet jó eredményt megcsípni, így kíváncsian várjuk, mit tudunk belőle kihozni."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10):
"Alig várom Mexikót - picit jó lesz kiszabadulni a finn hidegből. Eddig nem igazán úgy alakul számomra az idei szezon kezdete, ahogy azt elképzeltem. Mexikó esetében abszolút pozitív lesz a nyolcadik rajtpozícióm, így próbálok erőt meríteni ebből a további versenynapokra. Az elmúlt héten jó tesztet tudtam le Spanyolországban, ugyanazokat a beállításokat használtam, amit Ausztráliában, csak néhány apró változtatást eszközöltünk a Yaris-on. Biztos vagyok benne, hogy csapatként ebben az évben teljesen felkészültünk a magasságra és a magas hőmérséklet viszontagságaira is."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5):
"Az elmúlt héten két nap jutott nekem arra, hogy Spanyolországban próbára tegyem a Yarist. Ez azért volt különleges számomra, mert most először vezettem Finnországon kívül kavicsos utakon az autót. Hasznos kilométerek voltak, mely alatt kényelmesen éreztem magam az autóban. Mexikó egy olyan hely, ahol kedves pillanatokat éltem át: 2017-ben nyertem, és tavaly is a győzelemért harcoltam, de végül a harmadik lettem. Bízom benne, hogy ezúttal is ott tudok majd lenni az élmezőnyben. Monte Carlo és Svédország szakaszain egyaránt nagyon bonyolult körülmények uralkodtak, ahol könnyű lett volna hibázni. Mexikó általában sokkal következetesebb, így bizalommal tekintek a hétvégére."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33