l1
l2


 

A Toyotákról szólt a shakedown Mexikóban

Március 8.
Végletek között a Toyota Mexikóban - Kris Meeke elsőségével és Ott Tanak ideiglenes búcsújával zárult a mexikói shakedown. A brit versenyző két Hyundai WRC-t előzött meg - a második és harmadik helyen Andreas Mikkelsen és Thierry Neuville osztozkodik.

A Toyota Gazoo Racing észt versenyzője a svéd győzelem után az élről várta a mexikói folytatást, ám úgy tűnik, a dél-amerikai terep mumus marad – Ott Tanak elsőként kezdte meg a csütörtöki shakedownt, ám 4,5 kilométerre a rajttól rögtön az első körben váratlanul leparkolt az 5,31 kilométeres Llano Grande szakaszon. A srácok a megállást követően azonnal segítségért rohantak – Martin Jarveoja tényleg úgy futott, ahogy erejéből telt, hiszen a mérnököket minél előbb el kellett érniük a srácoknak.

A Toyota Gazoo Racing illetékesei végül azt javasolták, hogy ne indítsák újra az autót, mert az további problémákat okozhat, és végül a Yaris WRC-t tréleren szállították vissza Leónba. Tom Fowler, a technikai igazgató elmondta: „Sajnos egy jelet elveszített az egyik érzékelő, amely a motor futtatásához szükséges. Sejtettük, hogy mi a baj, és hogy ez nem nagy probléma, de inkább visszahozzuk az autót, és mindent alaposan megvizsgálunk, mielőtt ismét visszakerülnénk a pályára.”

Tanak első nekifutásra ugyan elvérzett, de a Toyota másik szeme még mosolyoghat, hiszen Kris Meeke szállította a legjobb időeredményt a bemelegítésen. A második helyen a Hyundai norvégja, Andreas Mikkelsen érkezett, aki mindösszesen egy tizeddel maradt el a versenytárstól. Harmadik pozíció szintén az alzenaui együttesé lett Thierry Neuville jóvoltából, aki két tizeddel volt lassabb csapattársától.

Meeke számára különösen fontos ez a verseny, hiszen 2017-ben győzelmet ünnepelhetett tavaly a második helyen zárta a ralit. Összességében nem volt könnyű dolga, hiszen előtte még Esapekka Lappi is uralta a mezőnyt, ám ahogy tisztult az út, annál több kiválóság hozta a kötelezőnek mondható időeredményeket. Dani Sordo idei első szereplése a bemelegítésen egy negyedik időt hozott, mely nem is olyan rossz, hiszen Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala a spanyol mögött foglalhatott csak helyet a világbajnokság harmadik állomásának bemelegítő részét követően.

A 2019-es Rally Mexico shakedown eredménye:
1. Kris Meeke, Toyota Yaris WRC 3:44.2
2. Andreas Mikkelsen, Hyundai i20 WRC + 0.1
3. Thierry Neuville, Hyundai i20 WRC + 0.3
4. Dani Sordo, Hyundai i20 WRC + 0.4
5. Sebastien Ogier, Citroen C3 WRC + 0.9
6. Jari-Matti Latvala, Toyota Yaris WRC + 1.2
7. Elfyn Evans, Ford Fiesta WRC + 1.3
8. Esapekka Lappi, Citroen C3 WRC + 2.5
9. Teemu Suninen, Ford Fiesta WRC + 4.3
10. Benito Guerra, Skoda Fabia R5 + 15.7

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33