l1
l2


 

Ogier vezet a Mexikó Rallyn

Március 9.
Sebastien Ogier sikerével zárult az idei Mexikó Rally pénteki versenynapja, a Citroen francia versenyzőjét Elfyn Evans követi a második helyen az M-Sport Fiestájával, míg a harmadik helyről Kris Meeke várja a folytatást.

A hagyományoknak megfelelően idén is csütörtök este, az UNESCO világörökség részét képező Guanajuato belvárosában vette kezdetét a Mexikó Rally, amely a Világbajnokság idei első murva versenye.

A város alatti alagutakban és a házak között kanyargó pályán a Citroen finn versenyzője, Esapekka Lappi ragadta magához a vezetést, a teljes mezőnyt azonban nem láthatta a fantasztikus hangulatot teremtő közönség, mivel a látvány fokozását szolgáló épített ugrató már alapból is veszélyes volt, azonban néhány autó után megroggyant a szerkezet, a szervezők így félbeszakították a szakaszt.

Péntek reggel aztán a versenyzők birtokba vették a Leon környéki közel 3000 méteres tengerszint feletti hegyvidéket, amely idén is sok borsot tört a versenyzők orra alá. Kezdésként az egyik legfinomabb fogás került terítékre, a száguldás legendás El Chocolate gyorsaságival vette kezdetét. A több mint 30 kilométeres pálya jelentette az M-Sport finn reménységének vesztét, Teemu Suninen egy szűk részen ütötte ki a futóművet a Fiesta alól. Meggyűlt a baja a csokival Thierry Neuville-nek is, aki miközben egy kisebb sziklát szeretett volna kikerülni összeszedett egy defektet, minek köszönhetően nemcsak tetemes hátrányba került vetélytársaival szemben, de számolnia kell azzal is, hogy a hátralévő két napon is takaríthatja a pályákat a többieknek.

A nap első felében azonban még volt minek örülnie a Hyundai csapatnál is, hiszen Andreas Mikkelsen a kör három gyorsaságijából kettőt megnyert minek köszönhetően az összetett első helyen érkezett az ebédszünetre, míg Dani Sordo a harmadik helyről várhatta a délutáni pályákat.

A folytatásban azonban jött a fekete leves, Mikkelsen rögtön a délutáni nyitószakaszon eltalált egy követ, ami megrongálta az i20 WRC futó művét, a norvég pilóta így kiszállt a versenyből. Csapattársa Dani Sordo sem örülhetett sokáig az így megszerzett második helynek, a spanyol fiú autójában elektronikai hiba ütötte fel a fejét, a hetedik gyorsasági szakasz előtt ő is a versenynap feladására kényszerült.

A nap győztese így Sebastien Ogier lett, aki délben is alig egy másodperccel volt lemaradva Mikkelsentől, a nap második felében viszont nemcsak megszerezte a vezetést, de négy szakaszgyőzelmével folyamatosan növelte előnyét az élen.

"A nagyon nehéz körülmények ellenére, nagyon jó napunk volt!" - összegzett Ogier péntek este. "Nagyon alacsony volt a tapadás a mai pályákon, különösen a nap első felében, de nagyon élveztem, hogy már volt előttem egy nyom a pályán. Fontos volt, hogy ma jó helyen zárjuk a napot, hiszen nem mindegy honnan rajtolhatunk a leghosszabb napon. Azonban továbbra is óvatosnak kell lennünk, mert arra számítok, hogy lesz még pár nagyon trükkös rész."

Ogier mögött két brit pilóta sorakozott fel a dobogón, kettejük közül elsőként Elfyn Evans következik, aki 15 másodpercen belül követi a francia éllovast. "Jó napunk volt, az autó minden szempontból szépen muzsikált." - jegyezte meg Evans. "Nem autóztunk ma a határon, inkább arról szólt a napunk, hogy az az íveken maradjunk, mert nagyon csúszósak voltak a pályák. A folytatásban pár nagyon szép szakasz vár ránk, de akad köztük pár nagyon komoly kihívást jelentő is, de izgatottan várom őket. Nincs mese, nyomni kell, mert ezeken a pályákon bármi megtörténhet és nagyon messze még a vége."

A dobogó harmadik fokát a Kris Meeke szerezte meg, aki kevesebb, mint hét másodperccel követi Evanst. "Örülök a harmadik helynek, hiszen mégiscsak ez volt az első murvás versenynapom az autóval." - mondta Meeke. "Talán egy picit sokat vesztettünk az éllovashoz képest, de nem voltak drámai pillanataink és az autó tökéletesen működik. A második helytől azonban egyáltalán nem messze és szombaton a rajtpozíciónk is jobb lesz, de majd meglátjuk mire leszünk képesek."

Meeke mögött csapattársa, a világbajnokság aktuális éllovasa, Ott Tanak következik, aki a shakedown riadalma után gond nélkül visszatér a versenybe és a pénteken az élről rajtolva a negyedik helyre küzdötte fel magát. Mögötte kerek két másodperccel lemaradva Esapekka Lappi következik, Thierry Neuville viszont már nagyobb távolságból érkezik a hatodik helyen.

A sok áldozatnak köszönhetően a további pontszerző helyeken a WRC2-es bajnokság éllovasai osztoznak. Az élen Marco Bulacia Skodáját találjuk, akit a hazai pályán autózó Benito Guerra követ szorosan, szintén egy Fabiával, a képzeletbeli dobogó harmadik helyén pedig Alberto Heller következik egy Fiesta nyergében.

A Mexikó Rali állása az 1. nap végén:
1. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC 1:18:33.8
2. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +14.8
3. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +21.1
4. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +37.1
5. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +39.1
6. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1:00.7
7. Marco Bulacia/Fabian Cretu. Skoda Fabia R5 +5:16.1
8. Benito Guerra/Jaime Zapata, Skoda Fabia R5 +5:25.9
9. Alberto Heller/Jose Diaz, Ford Fiesta R5 +6:31.5
10. R. Trivino/Marc Martí, Skoda Fabia R5 +9:07.2...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33