l1
l2


 

Ogier növelte előnyét Mexikóban

Március 10.
A második versenynap után is őrzi az összetett első helyet az idei Mexikó Ralin Sebastien Ogier, a második helyen továbbra is Elfyn Evans áll, Ott Tanak azonban nagyon szorosan felzárkózott mögé.

A leghosszabb nap várt szombat reggel az idei Mexikó Rali mezőnyére, a verseny szervezői kilenc gyorsasági szakaszt iktattak a programba, a nap első felében három, délután pedig hat szakasz került terítékre. A nap nehézségre utaló adat, hogy a szuperralizókkal együtt is csupán tizenkét páros látta meg a szombati célt.

A szombati versenynap izgalmas körülmények között vette kezdetét, köszönhetően elsősorban Esapekka Lappinak, aki miután lecsúszott az útról, Citroenjével eltorlaszolta az utat az után érkezőknek. Mindez nem is jöhetett volna jobbkor Sebastien Ogier-nek, aki a nyitó szakaszon beszedett egy defektet, azonban Lappi afférja miatt megállapított időt kapott.

Bár az összetett első helyet így is elvesztette, Kris Meeke ugyanis szenzációs lendülettel vetette bele magát a küzdelembe, fölényes szakaszgyőzelmével a harmadikról az első helyre ugrott előre. Az északír pilóta öröme azonban nem tartott sokáig, a következőn jött a fekete leves: eltalált egy az útját keresztező követ, amely nem csak az abroncsot sértette meg, a futómű is kapott, a kör hátralévő részét így lépésben kellett teljesíteni, emiatt az ötödik helyre csúszott vissza.

A harmadik helyre így a világbajnoki ponttáblázat éllovasa, Ott Tanak kapaszkodott fel, akit az ebédszünetben még több mint 20 másodperc választott el a második helyen álló Elfyn Evans Fiesta WRC-jétől. Tanak a nap második felében e hátrány ledolgozását tűzte ki zászlajára. A Toyota észt versenyzője két szakaszgyőzelmet húzott be a délutáni pályákon, amivel 2,2 másodperce csökkentette hátrányát Evansszel szemben.

Az élen mindeközben Sebastien Ogier menetelt, aki a nap hajrájában már elsősorban előnye megtartására törekedett, az utolsó versenynapon szűk fél perccel gazdálkodhat. „Hosszú és nehéz nap volt a mai, ami egy defekttel kezdődött és apró műszaki hibával végződött, de összeségében jól mentünk.” – jegyezte meg Ogier. „Elégedett vagyok, hogy sikerült úgy befejeznünk a mai napot, hogy még növelni is tudtuk az előnyünket és bízom benne, hogy holnap is tökéletes autót kapok a csapatomtól, mert be kell fejeznünk a munkát és meg kell szereznünk a lehető legtöbb pontot."

Elfyn Evans számára tehát az okoz fejtörést, hogy miként tudja majd feltartóztatni Ott Tanak rohamait a három vasárnapi szakaszon, bár az M-Sport számára a dobogó harmadik foka sem jelentene nagy csalódást. „A nap első fele kifejezetten jól sikerült, a délután eleje is rendben volt, de amiatt nagyon csalódott vagyok, hogy a második Otates-en ennyit ajándékoztunk Ott-nak!" - jelentette ki Evans, aki az említett pályán több mint 16 másodpercet kapott Tanaktól. "Pedig ott is keményen nyomtam, de ezen a pályán valahogy nem éreztem magam otthonosan és nem éreztem úgy, hogy sokkal gyorsabb tudnék lenni. Így most nem valami nagy a különbség kettőnk közt, holnap így nagy csata vár ránk, de úgy érzem, ha hozzuk amit tudunk akkor meg tudjuk oldani a feladatot. Továbbra is okosan és gyorsan kell menni, de a nap végén szeretnénk a második helyet elkönyvelni, úgyhogy meg fogunk érte harcolni."

Ott Tanak számára a dobogó szinte már garantált, hiszen mögötte az a Thierry Neuville érkezik, aki nap közben már Dani Sordótól is kért kölcsön beállításokat, annyira nem találta a helyét a versenyben, a belga már hátránya több mint 40 másodperc a harmadik helytől. "Jó napunk volt ma." - mondta tömören Tanak szombat este, aki a harmadik hellyel is megőrizné első helyét a bajnoki ponttáblán. "A délelőtti pályákon még nagyon sok csúszós rész volt, de sikerült egy tiszta kört futnunk. A délután viszont megadta a lehetőséget, hogy harcba szálljunk és csökkentsük a hátrányunkat, de nehéz volt, mert a pálya felülete folyamatosan változott emiatt kiszámíthatatlan volt a tapadás. Úgy tűnik holnap érdekes napunk lesz, van még miért harcolnunk, én pedig izgatottan tekintek elé."

Thierry Neuville negyedik helye, szinte már a zsebben, hiszen mögötte Kris Meeke több mint 3 perces hátránnyal következik az ötödik helyen, számára a Power Stage szakasz jelenthez még kihívást a befejező napon.

A WRC2 élmezőnye alaposan átalakult szombat estére, a hazai szurkolók legnagyobb örömére Benito Guerra állt az első helyre, aki az abszolútban a hatodik helyről várja a folytatást. Mögötte kategória társa, Marco Bulacia következik, majd az abszolút nyolcadik helyre a péntek este egy múszaki hiba miatt szuperralira kényszerülő Jari-Matti Latvala kapaszkodott fel. Kilencedikként egy újabb R5-ös autóval Ricardo Trivino érkezik, míg az utolsó pontszerző helyen Dani Sordó érkezik, egyetlen tizeddel lemaradva a mexikóitól.

A Mexikó Rali állása a 2. nap végén:
1. Sebastien Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC 2:57:21.4
2. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +27.0
3. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC +29.2
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1:15.7
5. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +4:37.1
6. Benito Guerra/Jaime Zapata, Skoda Fabia R5 +12:06.0
7. Marco Bulacia/Fabian Cretu. Skoda Fabia R5 +15:39.6
8. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC Toyota Yaris WRC +16:32.4
9. R. Trivino/Marc Martí, Skoda Fabia R5 +21:59.6
10. Dani Sordo/C. Del Barrio, Hyundai i20 Coupe WRC +21:59.7

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33