l1
l2


 

Habaj nyert az Azori Szigeteken

Március 24.
Lengyel győzelem született az Európa Bajnokság szezonnyitó futamán - az Azori-Szigeteken Lukasz Habaj szerezte meg az elsőséget a portugál Ricardo Moura előtt. A harmadik pozíció Chris Ingram számára jutott, miközben sem a címvédő, sem Herczig Norbert nem láthatta meg a célt.

A lengyelek 2015-ös bajnoka, Lukasz Habaj első győzelmének ünnepelhette nemzetközi szinten az Európa Bajnokság szezonnyitó megmérettetésén. A Skoda Fabia R5-össel rajthoz álló versenyző nyakán az a Ricardo Moura loholt, aki tízszeres futamgyőztesként üldözte az elmúlt hétvégén kontinensviadalunkon. Habaj számára az utolsó előtti szakaszon adatott meg a lehetőség az első helyre, amikor is defekt miatt Alexej Lukjanuk kénytelen volt feladni a versenyt mindazok ellenére, hogy 43 másodperces, más esetben magabiztos előnnyel dominált a mezőny élén.

Habaj elsősége a csapat számára is hatalmas öröm – a Sports Racing Technologies ugyanis tavaly Nikolay Gryazin számára nyújtott segítséget az ERC1-es bajnoki címhez. Érdekességképpen talán nagy dicsőség Habajnak, hogy a 2017-es Acropolis rali (Kajetan Kajetanowicz) óta nem volt lengyel futamgyőztese az Európa Bajnokságnak.

"Nagyon nagy köszönettel tartozom csapatomnak, az SRT-nek, a Pirelli-nek, hiszen rendkívüli munkát végeztek. Nem találom most a szavakat!" - nyilatkozta a futam végi sajtótájékoztatón Habaj. "Nagyon keményen dolgoztunk az elmúlt két évben. A szigeten harmadszor álltunk rajthoz, tavaly elég jó versenyünk volt, de a technika ördöge közbeszólt, és nem érkezett a várva várt eredményt. Most azonban minden nagyon jól alakult."

Ricardo Moura 8,4 másodperccel maradt el másodikként, míg a defektet követően Lukjanuk egy harmadik hellyel szemezgethetett. A Tronqueira szakaszon, mely a futam utolsó kilométereit jelentette, azért az orosz rátett még egy lapáttal – a Citroen-nel pörgött-forgott, így végül a gyors legelső kanyarját követően kénytelen volt idő előtt befejezni az Azori-Szigetek megmérettetését.

Magyar részről Herczig Norbert és Ferencz Ramón nem járt szerencsével – a MOL Racing Team párosa az első versenynapon kényszerült a pálya szélére kormányszervó gondok miatt.

A srácok most egy hónap pihenőt kapnak, legközelebb a Kanári-Szigeteken csaphatnak össze május 2-4. között.

A 2019-es Azores Rallye végeredménye:
1. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 2:50:55.4          
2. Moura Ricardo / Costa António - Skoda Fabia R5 +8.4
3. Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +42.2
4. Magalhaes B. / Magalhaes Hugo - Hyundai i20 R5 +1:29.0
5. Teodósio R. / Teixeira José - Skoda Fabia R5 +1:46.1
6. Griebel Marijan / Kopczyk Stefan - Volkswagen Polo Gti R5 +2:12.5
7. Tsouloftas A. / Chrysostomou A. - Skoda Fabia R5 +4:34.7
8. Sousa Bernardo / Calado Victor - Citroen C3 R5 +6:44.0
9. Stajf Vojtech / Havelková V. - Skoda Fabia R5 +10:10.7
10. Nobre Paulo / Morales Gabriel - Skoda Fabia R5 +11:40.9

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33