l1
l2


 

Hazai pályán is ünneplésre készül a Citroen

Március 26.
Hazai közönsége előtt is győzelmet szeretne ünnepelni a Citroen Racing a világbajnokság negyedik futamán, a Korzikán megrendezésre kerülő Francia Ralin. A sikerhez minden adott, hiszen Sebastien Ogier személyében náluk van az adu ász, de csapattársa Esapekka Lappi is dobogóra szeretné kormányozni a C3 WRC-t.

Sebastien Ogier és Julien Ingrassia tizenkét hónappal ezelőtt páratlan rajt-cél győzelemmel bizonyította rátermettségét a technikás, kanyargós aszfaltos szakaszokra. A szezon immáron negyedik megmérettetése következik a Tour de Corse keretében, ahol a francia páros nem titkolt célja egy újabb első hely megszerzése az idei Monte-Carlo és mexikói győzelem után. A Citroen kettőse, akik a tavalyi sikeren kívül a 2016-os Tour de Corse-t is a leggyorsabbként zárták, egy olyan útvonalon bizonyíthatnak az idei felvonás keretében, amely jelentős változásokon ment keresztül a 2018-as versenykiíráshoz képest. Ők azok, akik a múltban megmutatták, hogy képesek jó ütemű jegyzeteket készíteni, mindazok ellenére, hogy csupán kétszer lehet rámerészkedni a hosszú szakaszokra. Az aszfalttól nem tartanak a srácok - Monte-Carlo-ban ültek csak először az autóban hasonló talajtípust teljesítve, de a szezonnyitó vasárnapi részei jól sikerültek, így bizakodva várják a bajnokság negyedik állomását.

Esapekka Lappi és Janne Ferm is megjelent a 2018-as Tour de Corse-on – az összetettben ugyan akkor csak a hatodik pozíciót tudta elcsípni a finn páros, azonban abszolút bizakodásra ad okot a powerstage teljesítménye, hiszen a zárórészen a maximális öt pontot szerezték meg pluszban a srácok. A lényeg tehát, hogy a fiatal finn vezető erre a körre valódi reményekkel érkezik egy erős eredményben reménykedve egy olyan felületen, ahol különösen otthon érzi magát, miután kamaszkorában gokartversenyeken alkotott emlékezetes kanyarvételeket.

2017-ben egyébként még Kris Meeke jóvoltából a verseny feléig a márka esélyes volt a győzelemre, így már akkor érezhető volt, hogy erős autót hoztak össze a franciák aszfaltra. Idén a hazainak számító elsőséget egyértelműen be szeretnék zsebelni, és a két napos előkészületi kilométereket is e reményben tették meg a srácok az elmúlt héten.

Pierre Budar, a Citroen Racing csapatfőnöke: "Nyilvánvaló, hogy a világbajnokság francia fordulója különleges esemény számunkra, hiszen a hazai rajongók előtt nem lehet más a célunk, mint egy újabb győzelem megünneplése. Mindazonáltal tudjuk, hogy ezek az utak nagyon kemények és kihívásokkal tűzdeltek, különösen az idei menetrend, mely nagyon is a kitartásra összpontosít. Ebben az évszakban az időjárás is meglehetősen kiszámíthatatlan lehet. Sebastien és Esapekka mindenesetre vitathatatlan sebességet mutatott az ilyen típusú utakon, ahogy a C3 WRC is, és a múlt héten a korzikai előkészületek során bebizonyosodott, hogy jó formában érkezünk a szigetre."

Sebastien Ogier: "Az útvonal ebben az évben meglehetősen sokat változott. Korábban már volt példa hasonló módosításokra, ami azt jelentette, hogy gyakran új részekkel kellett megbirkóznom, és így tapasztalatból mondhatnom, hogy a változások mindig jól jöttek nekem. Kicsi stresszt és adrenalint ad a versenyhez, és ez a szokásosnál nagyobb időkülönbséghez vezethet. Amikor a szakaszok mindenki számára újak, nyilvánvalóan a különbség abból származik, hogy aki jó munkát végez a bejárás során, az szerez elegendő bizalmat a megfelelő tempóhoz. Ismerjük a C3 WRC tulajdonságait az aszfalton. Az esemény előtti teszt nagyon eredményes volt, és jó érzésünk volt az autóban. Nyilvánvaló, hogy én is nagyon szeretnék jól teljesíteni az otthoni versenyen, és megtartani a jó formánkat."

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 1. (2016 és 2018)

Esapekka Lappi: "Mindig nagyon élveztem ezt a ralit, és most is alig várom, hogy elrajtoljunk. Kedvelem a tiszta aszfaltot, ami Korzikán vagy éppen Spanyolországban áll rendelkezésünkre. Az elsődleges kihívás már a pályabejáráson megtalál minket, hiszen a hosszú szakaszokról jó jegyzetet kell összehoznunk, ha eredményesek szeretnénk lenni. Úgy gondolom, hogy a kanyargós, aszfaltos részeken még nagyobb hangsúlyt kap az itiner, főleg ilyen hosszú részeken, mint amelyek Korzikán várnak minket. Bőven akadnak új gyorsok idén, ami akár kedvezhet nekünk, hiszen itt minden azon múlik majd, ki milyen gyorsan tud alkalmazkodni az újhoz. A teszt nagyon sikeres volt, úgy érzem, teljes mértékben készenállok az idei negyedik futamra a Citroen színeiben."

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 6. (2018)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33