l1
l2


 

Pozíciója megőrzésére törekszik a Toyota Korzikán

Március 26.
Újabb sikeres szereplésben reményében érkezik Korzika szigetére a Toyota Gazoo Racing. A szezon első full aszfalt ralija előtt Makinenék joggal bizakodhatnak, hiszen mindhárom páros kellő tapasztalattal rendelkezik a helyszínről: Latvala korábban nyerni is tudott, Tanak tavaly második lett.

A Tour de Corse a ralisok számára nemcsak a hivatalos nevén ismert, hanem a tízezer kanyar ralija becenevet is kiérdemelte a szűk és kanyargós szakaszainak köszönhetően. A gyorsaságik átlagosan hosszabbak, mint bármely más futamon, amely a színtiszta aszfalttal párosulva nagy figyelmet szentel a gumiabroncsoknak. Mivel a hegyi utak gyakran sziklákkal vannak szegélyezve az egyik oldalon, a másikon pedig meredek szakadékok húzódnak, emiatt kevés hely van a hibára.

Az útvonal 2019-ben jelentősen megváltozott, az új szakaszok a verseny távolságának 75% -át teszik ki. A sziget déli részén található Porto-Vecchio-ban kezdődik a futam, ahol pénteken kétszer, három szakaszból álló kör kerül megrendezésre a Bastia repülőtérrel a nap végén. Szombaton három gyors kerül a középpontba kétszeri teljesítéssel, mely a sziget északkeleti részén kerül kijelölésre.

Tommi Makinen (Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke): "Korzikára optimistán érkezünk, különösen, miután az elmúlt évben erős teljesítményünk volt, hiszen a verseny szakaszainak a fele nekünk kedvezett időeredményekben. Ez egy nagy kihívást jelentő rali, ezzel én is szembesültem aktív pályafutásom alatt, és jelenlegi versenyzőim is mindannyian megmutatták, hogy a nehézségek ellenére itt is lehet gyorsan autózni. A sok kanyar és hosszú szakaszok alatt teljes bizalommal kell rendelkezniük a srácoknak az autóban, különben sok idő veszhet el. Ezért nagyon fontos, hogy a beállítások tényleg a legjobban sikerüljenek. Ebben az évben ez különösen igaz lesz pénteken, ugyanis a nap közepén nincs szervizpark, így nagy változtatások végrehajtására nincs lehetőség. Tudom, hogy csapatunk a lehető legjobban felkészült, és remélhetőleg újabb erős hétvégénk lesz."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Alig várom a korzikai versenyt! Bajnoki ponttábla éllovasaként talán a legjobb rajtpozícióm van, hiszen elsőként mehetek rá a szakaszokra még tiszta körülmények között. Korábban Korzika volt az a helyszín, ahol a legtöbbet küzdöttem, de tavaly jó ritmust kaptunk el a Toyota Yaris WRC-ben. Úgy érzem, aszfaltra igen erős autónk van, így minden esélyünk megvan arra, hogy jó teljesítményt mutassunk fel. Biztos vagyok benne, hogy a versenytársak is mindent megtesznek majd a győzelemért, de a cél az, hogy folytassuk eddigi sikeres szezonunkat és a lehető legtöbb pontot begyűjtsük."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10): "A Korzika Rali egy olyan esemény, amelyet mindig kíváncsian várok. A szakaszok teljes mértékben aszfaltosak, így jó tapadást biztosítanak, és az utak általában elég tiszták szoktak lenni. Egyébként maga a sziget is gyönyörű! Az idei útvonal sok újdonságot tartalmaz, melyre azt kell mondjam, tetszik nekem. 2015-ben sikerült itt nyernem, így abszolút kedves emlékek jutnak csak eszembe. Az elmúlt héten egy jó tesztet tudtunk le: 200 kilométert autóztunk, és sok mindent kipróbáltunk, nemcsak Korzikára, hanem a jövőbeli fejlesztésekre vonatkozóan is."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5): "Az elmúlt években kedvező részeredményeket sikerült elérnem Korzikán: a sebességem mindig jó volt. Ez a verseny hatalmas kihívás, az idén pedig különösen, hiszen az útvonal mintegy 75 százaléka teljesen új. Ezért úgy gondolom, hogy a hétvége egyik legfontosabb része a jó ütemű jegyzetek készítése lesz. Jó érzésem volt a szezonnyitó Monte Carlo-n a Yaris WRC-vel, mely aszfaltos részeket bőven tartalmazott, de természetesen nagyon eltérő maga a korzikai verseny. Élveztem a futam előtti tesztet, bár azért van még mit tanulnom, hiszen először ülök bele a Toyotába teljes egészében aszfaltos futamon. Úgy érzem, a beállításaink megvannak, így kíváncsian várom a hétvégét."

A statisztika (Tour de Corse): 

Év

Ott Tanak

Jari-Matti Latvala

Kris Meeke

2018

2

nem ért célba

9

2017

11

4

nem ért célba

2016

10

4

16

2015

10

1

4

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33