l1
l2


 

Neuville átvette a vezetést a Korzika Rallyn

Március 30.
Újabb fordulatos napon van túl a Rally Világbajnokság mezőnye a sorozat francia állomásán, a szombati nap végén Thierry Neuville ragadta magához a vezetést, akit Elfyn Evans szorosan, Sebastien Ogier pedig kissé leszakadva követ, Ott Tanak egy defekt miatt szakadt le az élmezőnytől.

A péntekihez hasonlóan hat színtiszta aszfaltgyorsasági szakasz várt a Rali Világbajnokság francia állomásának mezőnyére, azonban két fontos különbséggel folytatódott a száguldás, az egyik hogy a nap felénél immár szervizelhettek is csapatok, cserébe viszont csaknem kétszer akkora a versenytávval kellett megbirkózni, melyben fajsúlyos szerepet játszott a majd 50 kilométeres Castagniccia gyorsasági.

Szombat reggel izgalmas csatára volt kilátás Korzikán, hiszen az első versenynapot követően az első három helyezett párost kevesebb, mint 10 másodperc választotta el egymástól. A második versenynap Ott Tanak sikerével vette kezdetét, majd a következőn újra övé volt az abszolút idő, de Evans előnyéből ekkor még mindig megmaradt két tizedmásodperc. A fordulatot a kör zárásaként megrendezett maratoni pálya hozta meg, ahol ugyan Dani Sordo volt a leggyorsabb, de Tanaknak a második hely is elég volt, hogy az ebédszünetre már ő térhessen vissza az első helyen.

A nap második felét viszont Elfyn Evans kezdte agilisabban, az első délutáni pályán sikerült is faragnia Tanakkal szembeni hátrányából. A Toyota észt pilótáját ráadásul utolérte a balszerencse, a rali 11. gyorsaságiján beszedett egy defektet, amit jobbnak látott bent, a szakaszon kicserélni. Ez a kaland két percébe került az észtnek, amivel visszacsúszott az abszolút hetedik helyre. Az első hely így visszakerült Evanshez, de a fordulatoknak ezzel még nem volt vége. Thierry Neuville ugyanis a nap végén begyújtotta a Hyundai rakétáit, a két utolsó szakaszon elért győzelmének köszönhetően a nap végén átvette a vezetést a versenyben, ami kicsit talán még a belga fiú számára is meglepő volt.

"Alapvetően az volt a célom, hogy a márkavilágbajnokságot szem előtt tartva, ne kövessek ma el hibát, de délután nagyon jól éreztem magam az autóban." - jegyezte meg Neuville a nap végén. "A nap felénél változtattunk egy picit a beállításokon és ettől jobban tudtam nyomni."

Evans maga sem értette mi történt a nap utolsó gyorsasági szakaszon, azt meg főleg, hogy került megint a második helyre. „Fogalmam sincs mi történt a nap végén!” - mondta értetlenkedve Evans, aki 16 másodpercet kapott Neuville-től a zárószakaszon. ”Én úgy éreztem, hogy jól sikerült a szakasz, egyszerűen nem értem, hogy lett ilyen az idő. Ha kaptam volna 3-4 másodpercet azt mondom, rendben van, de 16 az a rengeteg!? A legjobb amit most tehetünk az, hogy elfelejtjük ami történt és a befejező napra összpontosítunk."

És még ezek után is maradt egy kis fordulat, ami köszönhető annak, hogy a Korzika Rali leghosszabb pályáján Sebastien Ogier is életjeleket kezdett mutatni. Bár szakaszgyőzelme még mindig nincs, az első két nap legjobb eredményeit az 50 kilométeres pályán érte el: elsőre harmadik, másodikra második időt autózott a Citroennel, minek köszönhetően a zárószakaszon letaszította Dani Sordót a dobogóról.

"A nap végén volt egy motorproblémám, két vagy három kilométeren keresztül nem volt ALS-ünk. Amikor hirtelen visszatért, akkor meg majdnem beestünk miatta, mert nem számítottam rá, hogy lesz még erő az autóba."

Dani Sordo hátránya csupán öt másodperc Ogier mögött, ami közel sem behozhatatlan, hogy ezt ledolgozza, vasárnap két gyorsasági áll még rendelkezésére. Sordo mögött jócskán leszakadva következik az abszolút ötödik helyen Teemu Suninen, mögötte pedig Ott Tanak érkezik hatodikként 20 másodperces hátránnyal.

Drámai pillanatok közepette zárult a nap a WRC2-ben, a verseny nagyrészében domináló Eric Camilli Volkswagen Polo-ja ugyanis előbb lángra kapott, majd pillanatok alatt porrá égett a nap utolsó szakaszán. Az első helyet a nap végén az a Fabio Andolfi szerezte meg, aki Skodájával már korábban magához ragadta a vezetést, őt tisztes távolból márkatársa, Nyikolaj Grijazin követi a második helyen, a kategória harmadik helyét Ole Christian Veiby szerezte meg.

A Tour de Corse állása a 2. nap végén:
1. Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC 2:56:50.0
2. Evans Elfyn/Martin Scott, Ford Fiesta WRC +4.5
3. Ogier S./Ingrassia J., Citroen C3 WRC +44.8
4. Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 Coupe WRC +49.9
5. Suninen Teemu/Salminen Marko, Ford Fiesta WRC +1:32.1
6. Tanak Ott/Jarveoja M., Toyota Yaris WRC +1:54.5
7. Lappi Esapekka/Ferm Janne, Citroen C3 WRC +1:59.3
8. Loeb Sébastien/Elena Daniel, Hyundai i20 Coupe WRC +3:21.4
9. Meeke Kris/Marshall S., Toyota Yaris WRC +3:55.9
10. Latvala J./Anttila Miikka, Toyota Yaris WRC +6:35.4...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33