l1
l2


 

Neuville sikerével zárult a Korzika Rally

Március 31.
Az utolsó pillanatban dőlt el az idei francia VB futam győzelmének sorsa, Elfyn Evans balszerencséjét követően Thierry Neuville szerezte meg az első helyet a Korzika Rallyn, a második helyen Sebastien Ogier, harmadikként Elfyn Evans érkezett célba.

Mindössze két gyorsasági szakasz szerepelt az idei Korzika Rally befejező napjának programjában, azonban az utolsó versenynap még korántsem volt legfutottnak tekinthető, hiszen ezek közül az első csaknem 32 kilométer hosszan kanyargott a sziget útjain, a záró szakasz pedig a szokásoknak megfelelően most extra pontokat osztott, miközben az első két helyezettet kevesebb mint öt másodperc választotta el egymástól.

Elfyn Evans azzal a nem titkolt céllal vágott neki a napnak, hogy visszaszerzi Neuvilltől a szombat este elvesztett első helyet. Ennek megfelelően a Ford walesi pilótája komoly tempót diktálva, magabiztos szakaszgyőzelemmel indította a napot. Elfyn tizenhat másodpercet mért a napot az élen kezdő belga versenyzőre, amivel nemcsak visszavette, de viszonylag megnyugtató előnyre is szert tett a befejező szakaszra.

Azok után, hogy Neuville a szombat délutáni pályákon szárnyalt, vasárnap reggel visszatért a versenyét leginkább jellemző útkereséshez, bevallása szerint az autó nem úgy mozgott, ahogy szerette volna és adott körülmények között képtelen lett volna ennél gyorsabban lejönni a szakaszról. Ennek fényében már-már el is könyvelte a második helyet, hiába adott bele mindent a power stage-en is, csak a negyedik idővel érkezett célba. Azonban ekkor jött a nemvárt fordulat, Evans az utolsó métereken begyűjtött egy defektet az első hely így a belga fiú ölébe hullott. Ennek köszönhetően Neuville önmagát és a csapatát is az élre repítette a ponttáblázaton, az egyéniben négy futam után két ponttal vezet Seb Ogier, és öttel Ott Tanak előtt.

"Nem értem, nyomtam neki, mint az őrült, az időm mégis borzalmas!" - jegyezte meg Neuville a szakasz céljában, aki csak ezt követően tudta meg mi történt Evans-szel. "Nagyon sajnálom ami Elfynnel történt, aki nagyszerű munkát végzett, de azt hiszem mi is megérdemeltük a győzelmet. Nyomtuk minden körülmények között és sosem adtuk fel!" - tette hozzá Neuville, aki kilenc hónap után állhatott fel ismét a dobogó legfelső fokára.

Evans hibájának köszönhetően a verseny nagyrészében szintén szenvedő Sebastien Ogier érkezett célba a második helyen, ennek köszönhetően a Citroen, a gyári csapatok közül egyedüliként mondhatja el magáról, hogy a szezon eddigi összes állomásán képviseltette magát a dobogón. „Nem volt könnyű hétvégénk, a power stage-en már csak célba akartam érni. Tudtam, hogy esélyem sincs bármit is elérni a power stage-en úgyhogy nem is kockáztattam már semmit."

Nem kétséges, hogy Evans maximálisan megérdemelte volna a futamgyőzelmet, keserű gyógyír, hogy a defekt ellenére „csak” a harmadik helyre csúszott vissza, így Mexikó után ismét felállhatott a pódiumra. "Nagyon nehéz elfogadni, ami történt, de tudjuk, hogy ez bármikor megtörténhet, tegnap Ott volt kénytelen átélni ugyanezt, ez a sport velejárója." - mondta Evans a célban. "Azt hiszem az egyik egyenesben történhetett, ahol elkaptunk egy követ. Nagyon csalódott vagyok, de vígasztal hogy megkaptuk amiért jöttünk, elcsíptünk egy dobogós helyet.”

Az abszolút negyedik helyen Dani Sordo zárta a ralit, aki ezzel értékes világbajnoki pontokhoz segítette csapatát a márka-világbajnokságon, a Hyundai pedig átvette a vezetést a bajnoki ponttáblázaton. A spanyol pilótához hasonlóan Teemu Suninen is értékes pontokat gyűjtött csapatának Korzikán, a finn pilóta a szezon során először teljesített komplett versenyt, amiért az ötödik hely a jutalma.

A verseny másik favoritja, Ott Tanak végül a hatodik helyen érkezett célba, míg a további pontszerző helyeken Esapakka Lappi, Sebastien Loeb, Kris Meeke és Jari-Matti Latvala osztoztak.

A nagyokhoz hasonlóan a WRC2-ben is az utolsó pillanatokig ment az adok-kapok. Nyikolaj Grijazin a nyitó szakaszon nemcsak ledolgozta félperces hátrányát a napot az élen kezdő Andolfival szemben, de hét tizeddel meg is előzte olasz vetélytársát, akinek azonban a power stage-en volt még válasza és végül megszerezte a futamgyőzelmet Grijazin előtt. A dobogó harmadik fokára a Volkswagenben bemutatkozó korábbi lengyel Európa Bajnok, Kajetan Kajetanowitz csapott le.

A Juniorok versenye német sikerrel zárult, az első helyet Julius Tanner szerezte meg, aki mögött két svéd pilóta érkezett, másodikként Tom Kristensson, harmadikként Dennis Radström gurult át a célvonalon.

A rövid európai kitérő után a világbajnokság mezőnye most visszatér Amerikába, április végén Argentínában majd két hétre rá a sorozatban idén debütáló Chilében folytatódik a száguldás.

A Tour de Corse végeredménye:
1. Neuville T./Gilsoul Nicolas, Hyundai i20 Coupe WRC 3:22:59.0
2. Ogier S./Ingrassia J., Citroen C3 WRC +40.3
3. Evans Elfyn/Martin Scott, Ford Fiesta WRC +1:06.6
4. Sordo Dani/Del Barrio C., Hyundai i20 Coupe WRC +1:18.4
5. Suninen Teemu/Salminen Marko, Ford Fiesta WRC +1:24.6
6. Tanak Ott/Jarveoja M., Toyota Yaris WRC +1:40.0
7. Lappi Esapekka/Ferm Janne, Citroen C3 WRC +2:09.1
8. Loeb Sébastien/Elena Daniel, Hyundai i20 Coupe WRC +3:39.2
9. Meeke Kris/Marshall S., Toyota Yaris WRC +5:06.3
10. Latvala J./Anttila Miikka, Toyota Yaris WRC +6:44.6...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33