l1
l2


 

Három győztessel érkezik Argentínába a Toyota

Április 23.
Joggal tekint bizakodva a világbajnokság argentin állomása elé a Toyota Gazoo Racing hiszen ez az a futam melyet a csapat mindhárom versenyzője meg tudott már nyerni.

A nyolcvanas évek kezdete óta szinte minden évben ellátogat a rali krémje Argentínába – abba az országba, melynek szakaszai változatos útfelületen zajlik, a völgyek homokos útjaitól egészen a sziklás pályákig a hegyekben. A vízátfolyások több helyen színesítik a gyorsasági szakaszokat, míg a magasabb terepen akár köd is nehezítheti a tájékozódást.

Az idei esemény hűséges marad a part menti Villa Carlos Paz üdülőhely megbízható formátumához, ahol a rendezvény kezdeteként egy csütörtök esti különleges és egyben látványos szuperspeciállal kezdődik meg a versenyhétvége. A pénteki szakaszok többsége délre, a Santa Rosa de Calamuchita völgyében, míg a szombati részek északnyugatra, a Punilla-völgyében kerültek kijelölésre. Vasárnap három gyorsasági várja a párosokat a Traslasierra-hegységben, köztük a híres El Cóndor is teljesítésre kerül - melynek második felvonása dönti majd el a powerstage-ért járó plusz pontok sorsát.

A versenyzőkre váró feladat ez alkalommal sem lesz egyszerű, hiszen Argentína önmagában sem könnyű megmérettetés, ám két héttel később következik az a Rally Chile, mely az idei év újoncaként látja vendégül a ralisokat. A murvás eseményekre a lehető legjobban próbáltak felkészülni európai körülmények között a résztvevők, ám mivel először látogatnak el az amerikai országba, emiatt csak sejthetik, nagyjából mi várhat rájuk 2019. május 10-12. között.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatfőnöke: "Nem értük el az utolsó futamon azokat az eredményeket, amiket reméltünk Korzikán, de a csapatba vetett bizalom kifejezetten nagy a Dél-Amerikában következő két futam esetében. Argentína egy olyan futam, amit az autóink és versenyzőink is ismerhetnek már. Ott nagyon erős volt, amikor tavaly megnyerte számunkra a futamot és azt hiszem idén is jók az esélyei. Jari-Matti és Kris is nagyon élvezte a múltban az argentin kilométereket. Szinte alig lesz pár napunk levegővételre, hiszen két hét sincs a következő rajtig, ugyanis Argentína után május 10-ével Chile következik. Az új helyszín minden csapat számára kérdőjel, így ebben a tekintetben abszolút egyenrangúan áll oda mindenki a rajthoz. E két murvás versenyre Portugáliában készültünk fel. A felfüggesztésre nagy hangsúlyt fektettünk, hiszen a fogás és tapadás igen komolyan befolyásolja majd e két helyszín eredményét."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Jó érzéseim vannak Argentínával kapcsolatban. Ez az az esemény, ahol először vezettük a Toyotát győzelemre, és ebben az évben sem szeretnénk mást, csak nyerni. Úgy gondolom, minden jól alakul, és nincs okunk alább adni. A gyors utak és az a talajszerkezet, amely Argentínában van, valóban jól illik az autónkhoz. Ez egy igazán kemény esemény, hiszen a szakaszok nagyon durvák lehetnek bizonyos helyeken, és tényleg vannak olyan pontok, ahol extra koncentrációra van szükség. Ami Chilét illeti, nem igazán tudom, mit várhatok, még nem jártam ott. Van néhány dolog, aminek próbáltunk utánajárni, de valódi képet tényleg csak akkor fogunk kapni, ha legalább a pályabejárást letudtuk."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10): "Az Argentin Rali a naptár egyik legnagyszerűbb eseménye. Rengeteg szenvedély tükröződik a nézők részéről: néhányan mindent hátrahagyva kempingeznek a hegyekben, várva, hogy a rali autók végre feltűnjenek. A futam nagyon szép, gyönyörű vidéken haladunk át. A fő kihívás a második körre marad, hiszen akkora sokat romlik a pályák állapota az első felvonáshoz képest. Másrészről, Argentína után az a Chile következik, ahol finomabb körülmények között autózhatunk – nincsenek sziklák, és az utak tiszták. Vannak olyan részek, melyek teljesen a brit szakaszokat idézik fel, amikor nem esik az eső. Nagyon motiváltnak érzem magam, és bízom benne, hogy mindkét helyszínen sikeresek lehetünk."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5): "Argentína mindig is kedves rali volt a számomra, amit élveztem, és van néhány kellemes emlékem, különösen az első WRC győzelmem 2015-ben. Remélem, a hétvégén egy tiszta autózást tudok majd felmutatni. Mexikó és Korzika is jobban alakulhatott volna, ám most Argentínában reménykedem, nagyon szeretnék egy jó helyezést megcsípni. A tesztet Portugáliában tudtuk le, ahol három napot tölthettem a kocsiban, és úgy érzem, nagyon jó beállításokat találtunk. Egymás után öt murvás futamot kell teljesítenünk, melyek közül Chile lesz az, mely mindenki számára ismeretlen terep lesz. A dél-amerikai eseményeken mindig nagyon sok bíztatást kapunk a rajongóktól, és szerintem ez idén sem lesz másképpen."

Statisztika (Rally Argentina): 

Év

Ott Tanak

Jari-Matti Latvala

Kris Meeke

2018

1

DNF

7

2017

3

5

DNF

2016

15

16

-

2015

11

DNF

1

2014

17

1

3

2013

-

3

-

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33