l1
l2


 

Dél-Amerikában is a dobogót veszi célba az M-Sport

Április 24.
Sorozatban harmadszor is dobogón szeretne ünnepelni az M-Sport Ford csapata - a brit egyesület két Fiesta WRC-t küld Argentínába, ahol immár a szokásoknak megfelelően Teemu Suninen és Elfyn Evans képviseli a csapatot.

Az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC minden felületen megmutatta potenciálját, melyre tökéletes bizonyíték az egymást követő dobogók elérése Mexikóban és Korzikán, és a csapat határozottan szeretne továbbra is az élmezőny meghatározó tagja lenni Argentínában.

Richard Millener, az M-Sport Ford csapatfőnöke: "Miután bizonyítottuk versenyképes ütemünket és erőnket, mindannyian várjuk, hogy láthassuk, mit tehetünk Argentínában. Két dobogós eredménnyel a hátunk mögött frissen nem titkolt célunk, hogy tovább gyarapítsuk szereplésünket a legjobb háromban. Ez az, amit a hétvégén szeretnénk megvalósítani.

Nyilvánvaló, hogy nem voltunk különösen erősek itt tavaly, de keményen dolgoztunk, hogy ezt a hibát orvosoljuk. Tervezőink és mérnökeink soha nem hagyják abba a munkát, és a múlt héten fejeztünk be egy kétnapos fejlesztési tesztet a Greystoke erdőben.

Még nem látunk mindent élesben, amit az autókon teszteltünk, de a munkamenet lehetőséget biztosított a különböző kavicskészletek tesztelésére és megerősítésére, és természetesen ez Teemu és Elfyn számára is jó lehetőség volt, hogy visszarázódjanak murvára.

Argentína igen különleges hely Elfynnek, és a korzikai teljesítménye azt mutatja, hogy a harcot a három fő bajnoki esélyessel szemben fel fogja tudni venni. Teemu egyszer ült WRC-ben Argentínában, ám úgy gondolom, hogy a héten fogunk tőle erős időeredményeket látni.

Most két tengerentúli esemény következik két hét leforgása alatt, amely sok extra előkészítést igényel minden csapattól. Picit le leszünk korlátozva, hogy miként tudjuk használni a következő fordulóban, Chilében például a karosszériát, a motort, a sebességváltót és lengéscsillapítót. Nem térünk vissza Európába, így a teljes autót az argentin rali után kell elkészítenünk. Biztosak vagyunk abban, hogy a srácok ki fognak tenni magukért, de ez mindannyiunk számára új élmény lesz, és határozottan lesznek bőven kihívások a szakaszokon.

RALLY ARGENTINA – GYÖNYÖRŰ KÖRNYEZET IZGALMAS KIHÍVÁSOKKAL
A Rally Argentina páratlan atmoszférát és különleges küzdelmeket nyújt évről évre. A Carlos Villa Paz tóparti üdülőhelyén fekvő útvonal és központ nagyrészt változatlan marad, és a gyors murvás szakaszokon idén is garantált a nézők szenvedélyekkel telt érdeklődése minden egyes gyorsasági mentén. A szakaszok többsége sok esetben simábbak az elvártnál, és egy igen jól beállított WRC a nagy sebességű bizalom megteremtéséhez elengedhetetlen, mely szinte egyenes út a győzelem felé. A csapatoknak nagyon komolyan fel kell készülniük néhány izgalmas hatásra - nem utolsó sorban a zárónap tartogat fokozott küzdelmeket, hiszen a híres Mina Clavero és az El Condor is vendégül látja a rali krémjét.

ELFYN EVANS ÉS SCOTT MARTIN
A Rally Argentina egy különleges esemény Elfyn Evans számára. 2015-ben első dobogóját ünnepelhette meg a brit, míg 2017-ben egy drámai utolsó szakasz keretében 0,7 másodperccel maradt csak el a győzelemtől. A murvás talaj kedvez a párosnak, így pozitív szereplést szeretne hozni Evans és Martin.
Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 2. (2017)

Evans: "Mindig is élveztem az argentin pályákat és alig várom, hogy ebben az évben újra ott versenyezhessünk. Az argentin szurkolók csodálatosak, igazán különleges helyet biztosítanak a versenyzéshez. 2015-ben első dobogómat ünnepelhettem itt meg, rá két évre pedig hihetetlenül közel voltam a győzelemhez.

Elég jól kezdtük a szezont, és azt szeretnénk, hogy a kedvező pozíciók begyűjtése tovább folytatódjon a hétvégén. A sebességünk megvan, és a teszt során teljesen felkészültünk a hétvégére.

Célunk a dobogó megszerzése lesz Argentínában. A verseny rendkívül erős a bajnoki ponttáblán is, ám önbizalmat adnak a korábbi szereplések, továbbá az, hogy tavaly küzdöttünk itt. Bízom benne, hogy nem lesznek váratlan problémák, és bizonyítani tudunk az élmezőnyben."

TEEMU SUNINEN ÉS MARKO SALMINEN
Teemu Suninen zöldfülűnek számít Argentínában, hiszen a finn csupán egyszer versenyzett itt. Talán annyi segítsége lesz, hogy a tavalyi kiírás apró módosításokon esett csak át, és pontosan 2018-ban tudta le első argentin kilométereit. Mindezek ellenére a finn páros szeretne egy erős eredménnyel szerepelni április utolsó hétvégéjén.

Rajthoz állások száma: 1
Legjobb eredmény: 9. (2018)

Suninen: "Nagyon várom a hétvégét, érdekes lesz látni, hogy hol tartunk a többiekhez képest. A szezon kezdete megmutatta, hogy a csapat egyértelműen újabb előrelépést tett az autóval. Van még néhány kérdőjel, de a korábbi események alapján úgy érzem, hogy versenyképesek lehetünk Argentínában.

Tavaly először versenyeztem itt, és nagyon élveztem. Nem annyira durva futam, mint gondolnánk elsőre, inkább gyors és sok erőt igényel. Hosszú egyenesen érezhetjük az úton lévő kátyúkat, akkor az autó fel-le pattog. A futómű így kulcsfontosságú lehet, de a teszt alapján úgy gondolom, nem fog gondot jelenteni a talaj minősége.

Személy szerint nem érzek olyan nagy nyomást, mint Korzika előtt, de természetesen mindig jó eredményre próbálok törekedni. A jó dolog az, hogy a tavalyi év jegyzeteire támaszkodhatunk kiindulásképpen, mivel nincs sok változás az útvonalon."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33