l1
l2


 

Neuville vezet Argetínában

Április 26.
Thierry Neuville uralja az argentin rali mezőnyét az első kihívásokkal teli versenynapot követően. A Hyundai versenyzőjét a francia Sebastien Ogier vette üldözőbe, míg a harmadik helyről Ott Tanak várja a szombati folytatást.

Szokatlan és egyben nehéz időjárási körülmények bonyolítják a rali világbajnokság ötödik állomásának történéseit – az argentin rali gyorsasági szakaszainak a mentén már közel 48 órája tartanak az esőzések, ahol a víz rendesen megbonyolítja a helyzetet. Sajnos egy rész meg is sínylette a kialakult körülmények által - a rengeteg eső miatt a futam harmadik, Amboy-Yacanto közel harminc kilométeres szakaszát a rendezők biztonsági okokból etapnak nyilvánították. A mentők illetve a biztonsági szervek az összekötő szekcióban nem tudták időben megközelíteni kijelölt pozíciójukat a nehéz terepviszonyok miatt.

A futam egyik nagy esélyese, Ott Tanak valójában a nap egyik nagy vesztese is - az észt versenyző folyamatosan nyomást gyakorolt a versenytársaira, és a pénteki záró szakasz előtt még úgy tűnt, hogy egy tíz másodperces előnnyel térhet nyugovóra, várva a szombatot. A nap utolsó kilométerein, Santa Rosa és San Agustin között egy megforgást hozott össze, ami több másodpercet elvett tőle - a szakaszt Neuville nyerte, akitől 24,8 másodpercet kapott. Összetettben az incidens után a harmadik pozíciót foglalja be, másfél másodperccel elmaradva az előtte toporgó Ogier-től, míg az első helytől 13,4 másodperc választja el.

A dobogó középső pozíciójára jelenleg az a Sebastien Ogier esélyes, akinek nem titkolt célja a győzelem lenne. A franciától ezt amúgy is elvárnánk, ám számára duplán különös lenne az argentin elsőség, ugyanis pályafutása során ez az egyetlen ország, amelyet még nem tudott sohasem meghódítani. "Nagyon izgalmas első napon vagyunk túl." - kezdte gondolatait a Citroen versenyzője. "Az időjárás olyan körülményeket hozott össze, mely sok esetben tényleg extra koncentrációt igényelt, ám voltak olyan kilométerek, melyek egy fokkal könnyebbek voltak a vártnál. A nap utolsó részén valahogy nem tudtam gyorsabb lenni, hiába nyomtam neki - mintha az autó nem működött volna 100%-on."

Az élről Thierry Neuville várja a folytatást, aki számára a pénteki utolsó rész hozta meg a legelőkelőbb pozíciót. A belga versenyző mindazok ellenére ragadta magához a stafétabotot, hogy elsőként vágott neki a szakaszoknak. Ez különösen az első körben volt nagy kihívás, hiszen a Hyundai i20-assal szinte vágnia kellett a nyomvonalat a saras kanyarokban. A jelenlegi bajnokesélyes előnye 11,9 másodperc, ami még jó is lehet valamire a szombati hét gyorsasági szakaszon.

A Hyundai részéről Andreas Mikkelsen is megcsillogtatta dobogós reményeit pár perc erejéig – a norvég versenyző a negyedik szakaszon egy bal első defektet szedett össze, aminek következtében az összetettbeli harmadik pozícióból lezuhant egészen a nyolcadik helyig. A Citroen szemszögéből azonban közel sem mondható el a kettős siker – Ogier ugyan próbálkozik elől maradni, a csapattárs Esapekka Lappi azonban a nap utolsó részén a pálya szélére kényszerült egy balesetet követően.

A WRC2 Pro mezőnyét több mint négy perces előnnyel Mads Ostberg uralja, míg a WRC2-esek között a japán színekben rajthoz álló Takamoto Katsuta dominál egy Ford Fiesta R5-össel.

A 2019 Xion Rally Argentina pénteki eredménye:
1. Neuville T./Gilsoul Nicolas - Hyundai i20 Coupe WRC 1:11:13.9          
2. Ogier S. /Ingrassia J. - Citroen C3 WRC +11.9
3. Tanak Ott/Jarveoja M. - Toyota Yaris WRC +13.4
4. Meeke Kris/Marshall S. - Toyota Yaris WRC +28.1
5. Mikkelsen A./Jaeger Anders - Hyundai i20 Coupe WRC +29.4
6. Evans Elfyn/Martin Scott - Ford Fiesta WRC +38.2
7. Sordo Dani/Del Barrio C. - Hyundai i20 Coupe WRC +41.1
8. Suninen Teemu/Salminen Marko - Ford Fiesta WRC +1:59.2
9. Latvala J. /Anttila Miikka - Toyota Yaris WRC +2:02.9
10. Ostberg Mads/Eriksen T. - Citroen C3 R5 +6:11.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33