l1
l2


 

Neuville magára maradt az Argentin Rally élén

Április 28.
Tovább folytatja menetelését az argentin győzelem felé Thierry Neuville - a belga versenyző negyvenöt másodperces előnnyel várja a vasárnapot a csapattárs, Andreas Mikkelsen és a toyotás Kris Meeke előtt. Ott Tanak a szombati utolsó előtti részen kényszerült pálya szélére.

Szombaton sem maradt izgalmak nélkül az argentin rali nagyközönsége – tovább folytatódtak a küzdelmek az élmezőnyben a futam második teljes versenynapján is. A jelenleg győzelemre esélyes Thierry Neuville szombaton reggel rögtön szakaszgyőzelemmel hangolódott rá a napra, mely után első időt ugyan nem tudott már begyűjteni, összetettben nem jelentett gondot a második illetve negyedik helyeken történő autózás.

A Hyundai versenyzője délelőtt a szakaszok céljában tett nyilatkozataiban bevallotta, hogy ő ugyan tényleg a határon autózott, valahogy mégis a Toyota gyorsabb volt. A Yaris aerodinamikája és több pályarészen a sebessége határozottabb volt meglátása szerint.

A helyzetet azonban tisztázta végül a technika – Ott Tanak folyamatosan nyomást gyakorolt nagy vetélytársára, végül pedig tizenegy másodperccel toporgott mögötte, amikor a tizennegyedik szakaszon műszaki gondok miatt végül a pálya szélére kényszerült. A küzdelmet az észt folytatja a szuperrali szabályai szerint, és bízik benne, hogy legalább a powerstage öt pontjára esélye lehet vasárnap.

Neuville számára ekkor egy gonddal mondhatni kevesebb lett, hiszen Tanak búcsúját követően Andreas Mikkelsen ragadta magához a második pozíciót. A Hyundai norvég versenyzője már tetemes hátrányt könyvelhet el, hiszen lemaradása nem kevesebb, mint 45,7 másodperc. Előrelépéssel talán nem igazán kellene szemeznie Mikkelsennek, ám hátrafelé azért még figyelhet, hiszen 17 másodperccel érkezik mögötte a Toyota Yaris WRC-ben Kris Meeke.

A finn központú egyesület részéről Meeke az, aki menthetné a menthetőt konstruktőri pontok tekintetében, hiszen a harmadik Yaris-os, Jari-Matti Latvala egyelőre csak a hatodik helyről figyelgeti az élmezőny küzdelmeit. A negyedik pozíciót Sebastien Ogier bérelte ki szombat éjszakára, akinek lassan el kell fogadnia a tényt, hogy idén sem lesz meg az álom. A francia még soha nem nyert argentin világbajnokságot, és jelenleg úgy tűnik 2019-ben sem fog – a dobogót még esetlegesen elcsípheti, ha a sors is úgy akarja és a szombati szervokormány hiánya nem ismétlődik meg vasárnap, hiszen Meeke mögött csupán 2,8 másodperccel mozgolódik.  Az ötödik idő Dani Sordoé, míg heteddiként a Ford egyetlen esélyese, Teemu Suninen következik. A finn egyedül maradt az M-Sport számára, miután Elfyn Evans egy sziklát eltalálva dobta a pálya szélére a Fiesta WRC-t.

Vasárnap még három gyorsasági szakasz várja a versenyben maradt párosokat, ahol a legizgalmasabb csatát a közel tizenhét kilométeres El Condor jelenti, melynek második felvonása a dobogós helyek tisztázása mellett a powerstage plusz pontjainak a sorsát is eldönti.

A 2019 Xion Rally Argentina szombati eredménye:
1. Neuville T. / Gilsoul Nicolas - Hyundai i20 Coupe WRC 2:37:23.6          
2. Mikkelsen A. / Jæger Anders - Hyundai i20 Coupe WRC +45.7
3. Meeke Kris / Marshall S. - Toyota Yaris WRC +1:03.2
4. Ogier S. / Ingrassia J. - Citroen C3 WRC +1:06.0
5. Sordo Dani / Del Barrio C. - Hyundai i20 Coupe WRC +1:12.0
6. Latvala J. / Anttila Miikka - Toyota Yaris WRC +2:17.6
7. Suninen Teemu / Salminen Marko - Ford Fiesta WRC +3:48.4
8. Ostberg Mads / Eriksen T. - Citroen C3 R5 +12:04.5
9. Tanak Ott / Jarveoja M. - Toyota Yaris WRC +14:04.3
10. Heller Pedro / Martí Marc - Ford Fiesta R5 +16:18.2

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33