l1
l2


 

Herczig nagy csatában lett negyedik Spanyolországban

Május 5.
José Maria Lopez és a Citroen C3 R5 első EB futamgyőzelmével zárult a sorozat második állomása - a Kanári-Szigeteken a hazai színeket képviselő versenyző mögött fél perccel érkezett a második helyre Chris Ingram, a dobogó galsó fokán Lukasz Habaj ünnepelt. Herczig Norbert a negyedik lett.

José Maria Lopez, azaz Pepe Lopez a hazai rajongók legnagyobb örömére sikeresen megszerezte a Rally Islas Canarias első pozícióját – a Citroen C3 R5-öst terelgető spanyol nemcsak e kategóriában mutatta meg versenyképességét, hanem bebizonyította, hogy egy ERC1-es junior is képes lehet az abszolút győzelemre.

A nagy küzdelemre egyébként az első versenynapot követően Alexej Lukjanuk és Pepe Lopez között számítottak, ám az orosz versenyző oly mértékben odavágta az egyik kanyarban a Citroen C3 R5-ös bal elejét, hogy a felnisérülések mellett bőven kapott a felfüggesztés is, ami miatt a címvédő idő előtt a pálya szélére kényszerült. Lukjanuk búcsúja után Lopez számára már egy fokkal egyszerűbb volt a feladat, amit sikeresen teljesített is – Chris Ingram érkezett mögötte, akit tisztes távolságban tudott tartani, végeredményben pedig egy közel fél perces előnnyel érkezhetett a Skodás versenytárs előtt. Lopez egyébként egy negatív sorozatot is sikeresen megdöntött, ugyanis spanyol versenyző utoljára 2012-ben nyerte meg a spanyol ERC-t Joan Vinyes személyében.

Ingram és kétszeres ERC Junior bajnok, Marijan Griebel megkezdte futam utolsó körét a második helyért való csatával, de a német sofőrre Iván Ares és Herczig Norbert folyamatosan nyomást gyakorolt. Griebel sorsa egyébként az utolsó előtti szakaszon pecsételődött meg – Galdar-on egy defektet szedett össze a német, mely egy két perces hátrányt eredményezett a számára, ezzel pedig a dobogós remények el is szálltak a részéről. Hasonlóan Herczig is begyűjtött egyet, ám a magyar versenyző számára egy húsz másodperces hátrányt eredményezett csak a gumiprobléma. Ares szintén nem maradt ki a sorból, ő is kerékcserére kényszerült. A harcos trió, Ares, Griebel és Herczig közül utóbbi jött ki jobban, hiszen a Mol Racing Team versenyzője az összetettbeli negyedik helynek örülhetett az izgalmas Kanári hétvégét követően.

Lukasz Habaj, mint csendes megfigyelő pontosan a versenytársak defektjeit használta ki - a lengyel az utolsó két szakaszt a legjobb idővel teljesítette, mely eredménynek köszönhetően a dobogó legalsó fokán ünnepelhetett.

Magyar részről még két párosnak szoríthattunk a hétvégén, akik közül ifjabb Érdi Tiborék a tizenkettedik gyors után végül úgy döntöttek, nem folytatják a küzdelmeket, Klausz Kristófék az R2-es Peugeot-tal az összetettbeli harmincegyedik helyen érkeztek a célba.

A 2019 Rally Islas Canarias végeredménye:
1. López J. / Rozada Borja - Citroen C3 R5 2:06:23.9          
2. Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +28.5
3. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 +39.9
4. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +52.9
5. Loubet P. / Landais Vincent - Skoda Fabia R5 +54.6
6. Ares Iván / Vázquez David - Hyundai i20 R5 +1:07.5
7. Pernía S. / Sánchez Alba - Hyundai i20 R5 +2:14.4
8. Monzón Luis / Deniz J. - Ford Fiesta R5 +2:16.6
9. Griebel Marijan/Kopczyk Stefan - Skoda Fabia R5 +2:47.3
10. Mayr-Melnhof N./Welsersheimb P. - Ford Fiesta R5 +3:02.3

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33