l1
l2


 

Chilében is dobogóra készül a Citroen

Május 7.
Izgatottan várja a szezon hatodik futamának rajtját a Citroen Racing. A francia csapat eddig a szezonban egyedüliként minden versenyen képviseltette magát a dobogón, a csapat két állandó tagja, Sebastien Ogier és Esapekka Lappi a vadonatúj helyszínen is azon lesznek, hogy ne szakadjon meg ez a sorozat.

Mindig is izgalmakkal teli napok előzték meg azokat az eseményeket, melynek szakaszaival első ízben találkoznak a párosok – és ez természetesen most sincsen másképpen. Két, a körülményekhez képest eredményes futam után, Sebastien Ogier és Julien Ingrassia arra törekszik, hogy az ötödik dobogós eredményre legyenek esélyesek az új fordulóban, miután sikeresen domináltak az élmezőnyben Monte Carlo, Mexikó, Korzika és Argentína kihívásokkal tűzdelt kilométereit követően. Annak ellenére, hogy még mindig közösen karöltve kőkeményen dolgoznak az autó finomításán a mérnökökkel, a győzelem Mexikóban és a dobogó Argentínában megmutatta, hogy az autóban igen is van potenciál murvás körülmények között is. Ogier-ék jelenleg a bajnokság rangsorában a második helyet foglalják el, így pénteken a nagy vetélytárs, Thierry Neuville után vághatnak neki az ismeretlennek. Ez a pozíció egy fokkal kedvezőbb, mintha elsőként kezdenék meg a versenynapot, ám ha az időjárás esős oldalát mutatja, akkor nagyon is előnyös lehet a francia duó számára a második rajthely.

Eközben Esapekka Lappi és Janne Ferm javában gyerekcipőben jár, hiszen a finn párosnak még bőven van szüksége kilométerekre a C3-asban murvás felületen, ám nem titkolt céljuk, hogy tanulás és fejlődés közben szeretnék fokozatosan megmutatni tagadhatatlan lehetőségeik teljes repertoárját. Lappi és Ferm a bajnokság egyik legkevésbé tapasztalt párosa, viszont ezúttal abszolút nem lesznek hátrányos helyzetben a versenytársakkal szemben az utak ismerete tekintetében. Pénteken a nyolcadik helyről rajtolhatnak el, mely száraz időben igen komoly előnyt jelenthet, ha a maximumra törekednek, és ha minden a tervek szerint sikerül.

Mivel a tesztelés Európán kívül tilos, az Argentínából Chilébe való gyors átköltözés kizárta a további versenyen kívüli kilométerek lehetőségét. A franciák előre gondolva azonban még hetekkel ezelőtt Portugália útjain hangolódtak rá Dél-Amerikára – négy napot szántak arra, hogy Argentínára és Chilére is beállítsák a C3-asokat. A két eseményen az útfelületek azonban kissé eltérnek, így a Citroen mérnökei a C3 WRC alapfelszerelésének adaptálásához a rendelkezésükre álló összes információt felhasználták.

Pierre Budar, a Citroen Racing csapatfőnöke: "Mindig komoly izgalmak előzik meg az olyan futamokat, melyekhez nem volt szerencsénk korábban. Nagyszerű környezet fog minket várni, és az ismeretlen utakkal a versenytársak teljesen hasonló tapasztalatok mellett vághatnak neki a bajnokság hatodik megmérettetésének. A pályabejárás mondhatni kritikus pont lesz, hiszen itt a körülmények mellett az is letisztázódhat, hogy megfelelő előkészületeket tettünk-e az autóra vonatkozóan. Továbbá nem szabad megfeledkezni az időjárásról sem, mely kulcsfontosságú szerepet tölthet be a hétvégén. Mindazonáltal elkötelezettek vagyunk abban, hogy párosainknak a lehető legjobb C3 WRC-t biztosítsuk, és megtámadjuk hatodik dobogónkat."

Sebastien Ogier: "Amit meg tudok mondani a rendelkezésre álló videók megtekintése után, az csupán annyi, hogy az utak nagyon különbőzek attól, mint amit legutóbb Argentínában tapasztaltunk. A szakaszok meglehetősen ritmusosak és gyorsak, némileg emlékeztetnek a walesi körülményekre. Remélem, ezúttal jobb teljesítményt tudunk felmutatni mint Argentínában. Az útfelületen van egy jelentős finom kavicsos réteg, ami megnehezítheti a mezőny elején rajtolók életét, viszont ha esni fog, akkor teljesen megváltozik minden."

Esapekka Lappi: "A szezon kezdetétől elszántan autózunk, és örömmel várom Chilét, ahol remélem, egy tisztességes eredménnyel sikerül visszaszereznem a bizalmat. Remélem, hogy az időjárás kedves lesz számunkra pénteken. Ha száraz marad az idő, akkor az utak valószínűleg letisztulnak. Ez lehetővé tenné számunkra, hogy a lehető legjobban kihasználhassuk a rajtpozíciónkat, és elinduljunk végre egy eredményes úton. A szakaszok nagyon szépnek és érdekesnek ígérkeznek. Az útfelületek jól néznek ki, vagy is legalább akkor úgy láttam, amikor a szervezők által készített videókat megtekintettük."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33