l1
l2


 

Újra az élmezőnyben szeretne harcolni az M-Sport

Május 7.
Az M-Sport Ford World Rally Team Elfyn Evans-szel és Teemu Suninen-nel vág neki az újdonság erejével ható világbajnoki megmérettetésnek – a Rally Chile egyedülálló murvás szakaszai komoly kihívásokat tartogatnak, ám a cumbriai gyár mindent megtesz annak érdekében, hogy bizonyítson az ismeretlenben.

A cumbriai főhadiszállásra való visszatérés nélkül az EcoBoost meghajtású Ford Fiesta WRC-ket Argentínában kellett megtisztítani, beállítani és előkészíteni a következő futam rajtjához. Új felfüggesztési alkatrészeket és sebességváltókat szereltek fel, új paneleket és friss matricákat kapott a Fiesta, illetve Evans sérült autója esetében a karosszériát teljesen rendbepofozták. Az újjáépített autók szerda este már meg is érkeznek Chilébe - az Andokon át konvojban szállítják a csapattagok az egész szervizparkos felszereléssel együtt.

Richard Millener, az M-Sport Ford csapatfőnöke: "Kicsit szokatlan számunkra, hogy két napot töltsünk el pihenéssel a futamok között, de ez a dél-amerikai kaland lehetőséget adott számunkra, hogy ezt kipróbáljuk, és mindent megtettünk, amit mindannyian élvezünk - egy látványos hegyi kerékpáros túrát is letudtunk az El Condor legendás gyorsasági szakaszon.

A csapat nagy része soha nem látja a gyorsaságikat a szervizes elfoglaltságok miatt, így zseniális volt szemügyre venni ezt az ikonikus helyet és az Argentína által kínált fantasztikus tájat.

Azt hiszem, mindenki várja, hogy láthassa, mit kínál Chile. A párosoknak teljesen új itinereket kell készíteniük - Elfyn és Scott bizonyították Korzikán versenyképességüket. Az egyenlő versenyfeltételeket kihasználva pedig Teemu és Marko ezúttal semmilyen hátrányban nem fognak szenvedni.

Ami a csapatot illeti, az újbóli előkészítés jól ment, és mindkét autó biztonságosan utazik Chilébe - szerelőink fantasztikus munkát végeztek Elfyn Fiestájának javítása érdekében - nem rendelkezünk műhellyel itt Dél-Amerikában, és a srácok ennek ellenére példamutató módon dolgoztak az autón, hogy rendben legyen a következő hétre! Mérnökeink próbálnak készülni az ismeretlen terepre, de biztos képet a körülményekről majd a shakedown fog mutatni."

RALLY CHILE: ÚJ KIHÍVÁS
A világbajnokság történelmének sorában Chile összességében a harminckettedik helyet foglalja el a vendéglátók között, mely terep egy teljesen új kihívást jelent a csapatoknak és a párosoknak egyaránt. A chilei szakaszok a világbajnokság részét ugyan már képezték korábban - a Codasur Rally keretében 1980-ban, amikor közel 160 km-es gyorsasági szakasz is szerepelt a programban -, de ez az első alkalom, hogy az ország önállóan rendezi világbajnoki eseményt.

A szervezők által elkészített videók alapján a chilei gyorsok hasonlítanak a walesi, a portugál, a finn és még az új-zélandi körülményekre is, de a párosok biztosak csak akkor lehetnek a dolgukban, ha legalább egy pályabejárást maguk mögött hagynak.

ELFYN EVANS ÉS SCOTT MARTIN
Elfyn Evans akár jól is érezheti magát Chilében - a szakaszok elsőre nagyon hasonlítanak Walesre. A fiatal walesi fiú mindezek mellett legendásan jó itiner készítő, ha új terepről van szó. Korzikán, ahol az útvonal több mint fele új volt, Scott Martin navigálásával az egyik leggyorsabb párosa volt az eseménynek - és ez az, amit Chilében kamatoztatni szeretnének.

Elfyn Evans: "Ez mindenki számára új és ismeretlen kihívás lesz. Ritka, hogy teljesen új jegyzeteket kell írni, de készen állok a feladatra. Logisztikai szempontból a csapat számára is nagy kihívás - különösen, ha valaki kárt okoz az autóban az előző eseményen! Én pont megtettem, és éppen ezért hatalmas köszönettel tartozok a csapatnak azért, hogy versenyképessé tették nekem az autót Chilére. Remélem, pontokkal és egy szép eredménnyel hálálhatom meg.

Sokan mondják, hogy hasonlít Walesre - a videót nézve azonban szerintem a szakaszok nem tükrözik azokat a jellegzetes erdei szakaszokat. Mindezek ellenére elsőre tetszenek a gyorsok, és kíváncsian várom, hogy mit tudunk kihozni belőlük.

Ezt megelőzően egy kis időt töltünk Santiago-ban Pedro Heller társaságában. Bicajjal az Andokban túráztunk egy keveset. Igazán szép táj, és várom, hogy többet tudjon meg az országról - remélhetőleg Pedro is adhat néhány tippet a futamról."

TEEMU SUNINEN ÉS MARKO SALMINEN
Teemu Suninen a Rally Chile esetében egyenlő versenyfeltételeket élvezhet. A fiatal finn páros bízik abban, hogy az ismeretlenbe érve végre meg tudják mutatni versenyképességüket egy erős eredménnyel.

Teemu Suninen:
"A szervezők videofelvételeit megtekintve a Rally Chile nagyon sima eseménynek tűnik. Kíváncsian várom a pályabejárást, ahol lehetőségünk nyílik a szakaszok részletesebb megismerésére. Szimpatikusnak tűnik nagyon az esemény, de vasárnap délután többet tudok majd mondani én is róla.

Elsőre úgy gondolom, hogy az első három versenyző harcolni fog a győzelemért, de őket követően az eredmények nagyon vegyesek lehetnek. Összességében nagyon várom a hétvégét, ahol továbbra is szeretném megmutatni versenyképességemet."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33