l1
l2


 

Tanak nyerte az első napot Chilében

Május 11.
Trükkös első napon van túl a Rali Világbajnokság mezőnye a sorozatban debütáló Chile Ralin, az első nap hat gyorsasági szakaszát követően Ott Tanak ragadta magához a vezetést, akit kissé leszakadva Sebastien Ogier és Jari-Matti Latvala követ a második-harmadik helyen.

A versenyzők által a Wales, az Ausztrál és a Finn Ralik keveréként jellemzett hat gyorsasági szakasszal vette kezdetét a világbajnokság programjába idén bekerült Copec Rally Chile. A nap két körben, de rendhagyó módon, négy pályán került lebonyolításra, a leghosszabb etap a 30 kilométeres El Puma mellett a 22 kilométeres Espigado ismétlődött, a 17 kilométeres El Pinar és 2 kilométeres Concepción pénteken egy-egy alkalommal szerepelt az itinerben.

Az esős, őszies időjárási körülmények között Kris Meeke ragadta magához a vezetést, aki Jari-Matti Latvalával autózott abszolút időt, a következő szakaszon azonban már Ott Tanak állt az első helyre, Meeke és Latvala pedig leszorult a dobogóról is. A Toyota észt versenyzője a folytatásban már nem engedte ki keze közül a vezetést, újabb két szakaszgyőzelemmel 20 másodperc fölé növelte előnyét az élen az első nap végére.

"Az ebédszünetben nagyon jó munkát végzett a csapat az autón, délutánra sokkal jobb lett." - emlékezett vissza Tanak a pénteki napra, aki ezt a két magabiztos szakaszgyőzelemmel támasztotta alá. "Sokkal magabiztosabb voltam a második felvonásban, ennek köszönhetően növelni tudtuk előnyünket. Holnap sem lesz azonban könnyű dolgunk, de igyekszünk koncentráltak maradni és remélhetőleg ebben a ritmusban tudjuk folytatni tovább."

Tanakhoz hasonlóan Sebastien Ogier is a nap második gyorsasági szakaszán foglalta el a második helyet, amit a nap végéig nem is adott ki a keze közül, neki viszont annyiból nehezebb a dolga, hogy mögötte sűrűbb a mezőny, Latvala és Neuville is lőtávolon belül követi.

"Trükkös nap volt, de örülök, hogy nagyobb hiba nélkül sikerült lehozni az első napot." - összegzett tömören Ogier. "Délután nehéz volt tartani a lépést Tanakkal, de holnap folytatjuk a harcot. A pályák gyorsabbak lesznek, bízom benne, hogy jobban fog nekünk feküdni. De akárhogy is alakul, elégedett vagyok azzal, hogy Argentin Rali óta eltelt rövid időben sikerült fejlődnünk az autóval."

A nap végi harmadik helyet Jari-Matti Latvala szerezte meg, aki alig több mint hat másodperccel maradt el Sebastien Ogier idejétől. „Összességében elégedett vagyok, bár voltak ma apró hibáink." - mondta Latvala. "Szerettem volna ma minden szakaszon jól teljesíteni, nemcsak egy-kettőn, ez nagyjából sikerült."

Miközben Latvala célkeresztbe fogta Sebastien Ogiert, egyik szemét maga mögött kell tartania, hiszen a bajnoki ponttáblázat éllovasa, Thierry Neuville követi a negyedik helyen, kevesebb mint egy másodperc hátránnyal. Egy lélegzetvételnyi szünet után Kris Meeke érkezik az ötödik helyen, aki mögé a Hyundai-jal murván is bemutatkozó Sebastien Loeb zárkózott fel. Loeb a nap második felében kapta el a fonalat, a délutáni pályákon két második helye után a zárószakaszon megszerezte a szakaszgyőzelmet is.

A WRC2-ben a hazai pályán autózó Pedro Heller Ford Fiestája áll az élen, aki mögött egy másik Fordos, a Toyota pártfogoltja, Katsuta érkezik a második helyen, míg harmadikként a mexikói Benito Guerra következik egy Skodával. A WRC2-ban Kalle Rovanpera ádáz csatában szerezte meg a nap végi első helyet Mads Östberg előtt, a harmadik helyen Gus Greensmith zárta a napot.

A Copec Chile Rally állása az 1. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 1:24:12.8
2. S. Ogier/Ingrassia J., Citroen C3 WRC +22.4
3. J. Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +28.8
4. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +29.5
5. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +46.5
6. Sebastien Loeb/Daniel Elena, Hyundai i20 Coupe WRC +48.7
7. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +1:01.4
8. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +2:08.1
9. Teemu Suninen/Marko Salminen, Ford Fiesta WRC +2:09.1
10. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +2:18.3...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33