l1
l2


 

Tanak nyerte a Chile Rallyt

Május 12.
A Toyota észt versenyzőjének totális sikerével zárult Chile első rali világbajnoki futama, Ott Tanak a futamgyőzelem mellé a power stage-et is behúzta, így két francia versenyző, Sebastien Ogier és Sebastien Loeb társaságában állhatott fel a dobogó legfelső fokára.

A Copec Rally Chile befejező napján már csak négy gyorsasági szakasz szerepelt a programban. Ezek közül mindössze egyetlen pálya ismétlődött, a Power Stage-et is otthonul látó 12 és félkilométeres Bio Bio névre keresztelt pálya. A rali első két napja után is maradt még nyitott kérdés a pontszerző helyeket illetően, a két francia szupersztár, Sebastien Ogier és Sebastien Loeb az abszolút második helyért szállt harcba.

A két Sebastien mellett azonban még Kris Meeke számára is volt még tétje a befejező napnak, akinek a WRC2 Pro éllovasain kellett magát áthámoznia magát ahhoz, hogy elcsípje az abszolút nyolcadik helyet. Meeke ennek megfelelően rápattant a gázra és megnyerte a nyitószakaszt, akit a következő pályán Ogier váltott a szakaszgyőztesek listáján, majd érkezett Loeb, aki szakaszgyőzelmével 5 másodperc alá csökkentette hátrányát a második helyezett honfitársához képest.

 

A Power Stage-n viszont az addig tartalék üzemmódban autózó Ott Tanak is megmutatta magát, az élen álló észt pilóta az itt aratott szakaszgyőzelemmel koronázta meg hétvégi teljesítményét és zárta maximális pontszámmal Chile első Rali VB futamát.

Ahogy az összetettben úgy a power stage-en is Sebastien Ogier következett a második helyen, aki szintúgy elégedetten zárta a hétvégén. Abszolút második helyének köszönhetően a Citroen folytatja idei kiváló sorozatát, mely szerint a gyári csapatok közül egyedüliként a szezon eddigi valamennyi állomásán képviseltette magát a dobogón, Ogier pedig a bajnokságban visszavette a vezetést, korábbi 10 pontos hátrányát ugyanekkora előnyre váltotta Chile-ben.

Sebastien Loeb számára sem sikerült rosszul ez a hétvége, hiszen első murvás versenyén az i20 WRC-vel felállhatott a dobogóra. Sikerének köszönhetően pedig a Hyundai is megőrizte előnyét a márka-világbajnoki ponttáblázat élén.

Bár az M-Sport versenyzői Chilében nem tudták tartani a lépést az élmezőnnyel, ennek ellenére nem lehetnek elégedetlenek Malcolm Wilson fiai, hiszen Elfyn Evans a negyedik, Teemu Suninen pedig az ötödik helyen zárta ezt a nem éppen könnyű futamot. A hatodik hely Esapekka Lappinak jutott, Andreas Mikkelsennek pedig ezúttal be kellett érnie a hetedik helyért járó pontokkal. Bár Kris Meeke Chilében is kozmetikázott a Yaris WRC-n, ennek ellenére idén új oldaláról ismerhetjük meg a brit versenyzőt, hiszen a mezőny egyik legstabilabb pontszerzője lett az idei évben, a szezon eddigi valamennyi állomásán pontot tudott szerezni, ezúttal a nyolcadik helyért járó 4 pont mellé a power stagen is hozzá tudott tenni egyet.

Az abszolút kilencedik helyen a Skoda tinisztárja, Kalle Rovanpera zárta a ralit, aki ezzel magabiztos győzelmet aratott a WRC2 Pro-ban. Közvetlenül mögötte Mads Östberg érkezett célba a Citroennel, míg a kategória harmadik helyén Gus Greensmith következik. A WRC2-ben japán siker született, miután Takamoto Katsuta sikerrel őrizte meg első helyét a befejező napon, másodikként Benito Guerra, harmadikként az argentin Alejandro Cancio érkezett célba.

A világbajnokság a dél-amerikai dupla után visszatér Európába, három hét múlva Portugália látja vendégül a mezőnyt.

A Copec Rally Chile végeredménye (nem hivatalos):
1. Tanak Ott/Jarveoja M., Toyota Yaris WRC 3:15:53.8
2. Ogier S./Ingrassia J., Citroen C3 WRC +23.1
3. Loeb Sébastien/Elena Daniel, Hyundai i20 Coupe WRC +30.2
4. Evans Elfyn/Martin Scott, Ford Fiesta WRC +1:36.7
5. Suninen Teemu/Salminen Marko, Ford Fiesta WRC +3:15.6
6. Lappi Esapekka/Ferm Janne, Citroen C3 WRC +3:45.4
7. Mikkelsen A./Jaeger Anders, Hyundai i20 Coupe WRC +4:39.0
8. Meeke Kris/Marshall S., Toyota Yaris WRC +7:33.4
9. Rovanpera K./Halttunen Jonne, Skoda Fabia R5 +8:04.2
10. Östberg Mads / Eriksen T., Citroen C3 R5 +8:30.0…

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33