l1
l2


 

Tanak: "Bevallom, hogy megkönnyebbültem!"

Május 13.
Idei második győzelmét ünnepelhette Chilében Ott Tanak - a Toyota észt versenyzője számára az ismeretlen szárnyakat adott, mely eredménynek köszönhetően továbbra tartja a lépést két versenytársával a világbajnoki címért folytatott harcban.

Ott, a Chile rali először adott otthont a világbajnokság mezőnyének, melyet sikeresen meg is nyertél. Ezzel az eredménnyel a bajnokságban a második helyet foglaltad el. Mennyire élvezted ezt az első chilei eseményt?

Tanak: "Bevallom, hogy megkönnyebbültem! Egy nagyon kemény hétvégén vagyunk túl. Közvetlenül azután szembesültünk a feltételekkel, amikor letudtuk a pályabejárást, és megállapítottuk, hogy az utak nagyon igényesek. A megszokottnál több munkát igényelt az új helyszín. Nehéz volt egyébként a határon belül maradni, de nagyjából sikerült, tényleg csak egy-két alkalommal éreztük úgy, hogy már ne tovább. Nagyon örülünk ennek az eredménynek, hiszen nagyjából egy problémamentes hétvégét tudtunk le."

Mi volt az első érzésed péntek reggel, amikor láttad a feltételeket?

Tanak: "Péntek reggel mindent sikerült elsőre eltalálni, azonnal éreztük, mik a határok a szakaszokon és az autóban. Az első gyorson ahogy beértünk a célba, nem éreztem teljesen elégedettnek magam. Aztán sikerült gyorsan igazodnunk a körülményekhez, és azt hiszem, én voltam a leggyorsabb a srácok közül. Az autó tökéletes volt. Sikerült szert tenni önbizalomra, így pénteken délután már egy megnyugtatóbb előnyt könyvelhettem el. Ezután már szinte csak az autóra kellett figyelni, hogy minden rendben legyen vele."

Említetted, hogy nem tudtál igazán relaxálni, mert a franciák keményen harcoltak mögötted. Valóban érezted ezt?

Tanak: "A szakaszok kemények, gyorsak és keskenyek voltak, és nagyon kellett koncentrálnunk. Vasárnap az első három szakaszon egy kicsit próbáltam visszafogni a tempót, remélve, hogy megmentem a powerstage-re a gumikat. Nem volt könnyű feladat, de végül is sikerült jól beosztani a ritmust és az előnyt."

Valójában számítottál arra, hogy megnyered a zárószakaszt?

Tanak: "Ezeket a dolgokat nehéz megtervezni. Jó érzésem volt és megpróbáltam közel autózni a határhoz, kockázat nélkül. A feltételek a reggeli első kör után javultak. Ez fontos volt a rali végéhez közeledve. Az utóbbi pár esemény nem úgy alakult, ahogy szerettük volna, és sok pontot vesztettünk el, így nagyon fontos volt ez az eredmény. Ha Chilében nem sikerült volna elérni a dobogót, azért az rendesen megtépázta volna volna az önbizalmam. Most úgy érzem, a helyes úton vagyunk, és ezt szeretnénk folytatni."

Martin, nagyszerű eredménynek örülhettél a hétvégén, mely komoly munka eredményeképpen jött létre. Elégedett voltál az elmúlt napokkal?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "Igen, abszolút! Különösen jó érzés ilyen legendák körében a dobogón ünnepelni. Ez az új futam nagy kihívásokat jelentett – teljesen új utak, kedvezőtlen időjárási feltételek. Összességében jó hétvége volt, és hatalmas köszönettel tartozunk a csapatnak."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33