l1
l2


 

Oliver Solberg nyerte a lett EB futamot

Május 27.
Tini győzelem született az Európa Bajnokság lett állomásán – az ERC1 Junior kategóriájában debütáló Oliver Solberg nemcsak kortársait hagyta maga mögött, hanem az egész mezőnyt. A dobogó középső foka Alexej Lukjanuk számára jutott ki, míg harmadik a harmadik helyre Martins Sesks érkezett. Herczig Norbert tizennegyedikként gurulhatott át a célvonalon.

Harmadik megmérettetéséhez érkezett az Európa Bajnokság a hétvégén megrendezésre kerülő Rally Liepaja keretében. A lett pályák igazi ralis élményekkel gazdagították a résztvevőket, ahol a meglepetések mellett sokan kaptak hideget-meleget a versenykilométerek előrehaladtával.

Többek között a valódi győztesre sem sokan tippeltek volna még a rajt pillanatában – Oliver Solberg páratlan határozottsággal vett részt az ERC1-es junior kategóriájában történő debütálásával. A legendás Solberg família 17 éves sarja tizenhárom gyorsasági szakaszból tíz alkalommal a leggyorsabb tudott lenni, így már apukája, Petter Solberg is kezdte elhinni a vasárnap délutánhoz közeledve, hogy a célban jó sok pezsgőt kell fia nyakába locsolnia.

Solberg egy Volkswagen Polo Gti R5-össel vágott neki a lett murvás eseménynek, és már az elején látszódott rajta, hogy otthon érzi magát. A bajnoki címvédő személyében Alexej Lukjanuk ugyan próbálkozott volna a tini befogásával, de sehogy sem bírt az orosz vele – a célban nem kevesebb, mint huszonkét másodperces hátrányt szenvedett el Citroen C3 R5-ösével. "Ez életem legnagyszerűbb napja!" - mondta Solberg. "Soha nem vezettem még ilyen jól, mint most. Nem tudom, mit is mondhatnék. Egyszerűen felfoghatatlan még számomra, annyira jól ment minden. Tökéletes rali volt. Az utolsó előtti szakaszon szerintem túl óvatos voltam, de végül semmilyen hátrányt nem szenvedtem el, minden a lehető legjobban alakult."

Lukjanuk volt a leggyorsabb egyébként a kilences és tizenkettes gyorson a Saintéloc junior csapat által támogatott Citroen C3 R5-ben, de elismerte, hogy nyomás alatt állt, hiszen az előző futamokon elszenvedett sérelmeket semmiképpen nem szeretné még egyszer átélni, így inkább a biztosra ment ezúttal. Az orosz ugyan a pontokat úgy tűnik jelen pillanatban, hogy bezsebelheti, de két sebességtúllépését jegyezve nem kevés eurótól kell megszabadulnia (a döntés alapján 5000 eurót róttak ki Lukjanuk gyorsaságára).

Solberg nagyszerű elsősége mellett azért a harmadik helyet megszerző Martin Sesks sem szomorkodhat - a Skoda Fabia R5-öst terelgető versenyző először indult e kategóriában, így abszolút öröm számára az összetettbeli harmadik pozíció.

Magyar tekintetben Herczig Norbert és Ferencz Ramón végzett a legkedvezőbb pozícióban - a Rally Liepaja tizenhárom szakaszát sikeresen teljesítve a Mol Racing Team párosa egy tizennegyedik hellyel utazhat vissza Magyarországra. Érdi Tiborék egy hellyel maradtak csak el a honfitársaktól, ugyanis a Skoda Fabia R5-össel a tizenötödik pozíciót csípték el. Klausz Kristófék az ERC3 juniorok között a hetedik helynek örülhettek.

A 2019-es Rally Liepaja végeredménye:
1. Solberg Oliver / Johnston Aaron - Volkswagen Polo GTi R5 1:40:31.9          
2. Lukjanuk Alexej / Arnautov Alexej  - Citroen C3 R5 +22.7
3. Sesks Martins / Caune K. - Skoda Fabia R5 +57.4
4. Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +1:16.8
5. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 +2:17.7
6. Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +3:02.4
7. Griebel Marijan / Kopczyk Stefan - Skoda Fabia R5 +3:32.0
8. Arai Hiroki / Minor Ilka - Citroen C3 R5 +3:36.5
9. Brynildsen E. / Menkerud Cato - Skoda Fabia R5 +3:46.2
10. Adielsson M. / Johansson A. - Citroen C3 R5 +4:12.6
14. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Volkswagen Polo GTi R5 +5:14.1
15. Érdi Tibor / Kovács Sz. - Skoda Fabia R5 +5:42.6
28. Klausz Kristóf / Kecskeméti B. - Peugeot 208 R2 +13:42.8

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33