l1
l2


 

Dobogóban bíznak az M-Sport versenyzői

Június 11.
Sikerre éhesen érkeznek Szardíniára az M-Sport Ford párosai. Teemu Suninen új navigátorral vág neki a sziget gyorsasági szakaszainak, aki mellett Elfyn Evans is reménykedik abban, hogy végre a legjobb háromban bizonyíthat.

A Fiesta flottája a múlt szerdán érkezett vissza az M-Sport Dovenby Hall központjába, és a technikusok pár késő esti órát szántak rá a gyors munkálkodásra - aprólékos figyelmet fordítva a részletekre -, hogy minden időben elkészülhessen a következő menetre. Az autók a szállítójárművekbe péntek délután gurultak be, az értékes rakomány ezt követően az északnyugat-olaszországi Genova felé vette az irányt. Innen egy éjszakai kompozás kezdődött Porto Torresbe, majd egy rövid, egy órás autóút Algheroba, ahol a Fiesták már a kikötő melletti szervizparkban levegőhöz is juthattak.


Az igaz, hogy a csapat konkrét, előzetes tesztet nem végzett a szardíniai futamra vonatkozóan, de mind Elfyn Evans, mind Teemu Suninen megpróbálta kihívni a legjobb eredményeket a korábbi állomáson, Portugáliában. Hasonlóan meleg és poros körülmények várhatók a hétvégén a gyönyörű szigeten, és a csapat bízik abban, hogy képes lesz legalább egy erős teljesítményt biztosítani az élmezőnyben.

Richard Millener, az M-Sport Ford csapatfőnöke: "A műhelyben a srácoknak nagyon gyorsan kellett dolgozniuk, hiszen tényleg csak pár óra állt rendelkezésünkre. Az autók szerdán érkeztek vissza, így egy éjszakánk és egy nappalunk volt arra, hogy péntekre minden készen állhasson! Ezúttal is bebizonyosodott, hogy kiváló mechanikai szakértőink vannak, eszméletlen módon hozták ki munkájukból a maximumot.

A Fiesta jó eredményeket ért el Szardínián. Ott Tanakkal két éve megnyertük az eseményt, tavaly pedig Sebastien Ogier csupán hét tizeddel maradt el a legelőkelőbb pozíciótól. Elfyn és Teemu úgy gondolom, kellő tapasztalattal rendelkeznek a szigetre vonatkozóan. Mindketten tudják, hogy mit kell tenniük egy erős teljesítmény eléréséhez.

Portugáliában dobogó volt a célunk, amiről éppen hogy lecsúsztunk, így ezúttal sem lehet más a tervünk, mint megpályázni az első három pozíciót. Nem lenne rossz belépni a nyári szünetbe egy kis ünnepléssel a futam végén."

RALLY ITALIA SARDEGNA: UGORJ BELE A PORBA
Szardínia gyönyörű szigetének elsődleges területe a robusztus hegyek, az ősi erdők és az érintetlen vidéki terep, amelyek egyben a legnehezebb és legigényesebb gyorsasági szakaszokat biztosítják az esemény számára. A gyors, szűk szakaszok nem hagynak helyet szinte egy apró hibának sem. Az utak szélei kihívásokkal tűzdeltek, precíz itinerkészítést és vezetési stílust igényelnek a versenykilométerek.

ELFYN EVANS ÉS SCOTT MARTIN
Elfyn Evans 2013-ban a Rally Italia Sardegna keretében debütált a nagyok között WRC-vel, így a szigetre mindig kedves emlékekkel térhet vissza. A walesi fiú négy éve, 2015-ben a negyedik hellyel legjobb eredményét biztosította szardíniai vonatkozásban, és az idei évben legalább eggyel jobbat szeretne elcsípni Scott Martin társaságában.

Rajthoz állások száma: 5
Legjobb eredmény: 4. (2015)

Evans: "Azt hiszem, minden versenyző szívesen emlékszik vissza az első alkalomra, amikor a Rally VB-n debütálhatott, és ezért Szardínia mindig igazán különleges hely lesz számomra. Ez nem könnyű rali, de ha egyszer legalább rajthoz álltál, tényleg megtanulod élvezni a szakaszok kihívást jelentő természetét.

Az eseményre kifejezetten nem iktattunk be tesztet, de számomra volt egy jó kis lehetőség a Red Bull UK fűnyíró versenyen. Ez ugyan nem jelent igazi felkészülést, de jó móka volt és hasznos élményekkel gazdagodhattam.

Szardínia felé nézve célunk a dobogó. Nem lesz könnyű, mivel a küzdelem rendkívül erős ebben a pillanatban, de ha okos versenyzést tudunk biztosítani, nem látok okot arra, hogy miért ne lehetnénk ott az élmezőnyben."

TEEMU SUNINEN ÉS JARMO LEHTINEN
Teemu Suninen új navigátorral vág neki a sziget eseményének, aki nem más, mint Jarmo Lehtinen. Lehtinen hatalmas tapasztalata segítheti a finnt a fejlődésben a szezon második felében. Suninen háromszor már részese volt a szardíniai mezőnynek, így ismeri a sziget egyedi körülményeit. Kétszeres kategóriagyőztes Szardínián- 2015-ben a WRC 3 kategóriában, míg 2016-ban a WRC 2-ben nem talált legyőzőre.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 8. (2016)

Suninen: "A hétvégén új navigátorral állok rajthoz - Jarmo Lehtinen csatlakozik hozzám a szezon második felére. Szeretnék köszönetet mondani Markonak (Salminen), mert az első félévben sokat sikerült közösen elérnünk. Szakaszgyőzelmeknek örülhettünk, és az első közös futamunkon az összetettbeli vezetés érzését is átélhettük. Én azonban még mindig tanulok, és Jarmo tapasztalata nagyon fontos lesz, ha a szezon második felében el szeretném elérni a céljaimat.

Szardínia nagyon ismerős számomra. Ez lesz a negyedik alkalom, hogy bizonyíthatok a szigeten. Sok időnk Portugália után nem volt a felkészülésre, de ha mindent precízen megtervezünk, biztos vagyok benne, hogy ugyanazt a tempót tudom hozni, mint Portugáliában.

Tényleg összpontosítanunk kell, nem csak azért, mert egy új partnerség veszi kezdetét, hanem azért is, mert ez egy igazán kemény rali. A szakaszok meglehetősen durvák lehetnek, ezért óvatosnak kell lennünk, minden követ szinte jegyeznünk kell."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33