l1
l2


 

Lukjanuk nyerte a Lengyel Rallyt

Június 30.
Alexej Lukjanuk elsőségével ért véget az Európa Bajnokság lengyel állomása. Mikolajki főterén a második helynek Jari Huttunen örülhetett, a dobogó legalsó fokára pedig a hazaiak legnagyobb örömére Lukasz Habaj érkezett. Herczig Norbert nyolcadikként gurult át a célvonalon.

Az Európa Bajnokság negyedik megmérettetésére került sor június utolsó hétvégéjén. Az esemény központja már sokak számára ismert lehet, hiszen a világbajnokság szereplőit is korábban vendégül látó Mikolajki adott lehetőséget kontinensviadalunk lengyel futamának lebonyolítására. A 76. PZM Rally Poland pénteken délelőtt a shakedown és kvalifikáció kilométereivel kezdődött el, majd egy látványos rajtceremónia és egy esti Mikolajki Arena körözés következhetett, bemelegítésként. Szombaton már igazi murvás szakaszokon feszülhettek egymásnak a párosok, akiket tizenöt gyorsasági várt két közel teljes versenynapra leosztva.

Az igazi ralis körülményeket nyújtó lengyel pályákon az Európa Bajnokság címvédője, Alexej Lukjanuk szinte szárnyalt minden egyes kilométeren. Az orosz versenyzőtől nagyjából megszokhattuk – vagy nagyon megnyeri, vagy nagyon csúnyán elveszít egy-egy futamgyőzelmet. A Citroen C3 R5-össel ezúttal páratlan tempóra tett szert, melynek köszönhetően egy igazán magabiztos, egy perces előnyre tett szert. Lukjanuk számára mindösszesen egy nagyobb probléma adódott a hétvége folyamán, mely az időeredményén is meglátszódott – a tizenegyedik, Gmina Mragowo szakaszon egy defektet szedett össze, melyből kifolyólag csupán egy tizedik idővel sikerült célba érkeznie. Az orosz ezúttal is mindent beleadott – a tizedik szakasz után 39 másodperces előnye volt, a defekt után ez lecsökkent 23-ra, majd bekapcsolva a rakétákat a következő négy gyorson vezetését egészen egy percre tornázta fel. "Borzasztóan boldog vagyok, hogy megnyertük a futamot, fantasztikus érzés! Köszönettel tartozom a csapatnak ezért a győzelemért!" - mondta el Lukjanuk, aki a powerstage-t is a legügyesebbként fejezte be.

A dobogó középső fokára Jari Huttunen állhatott fel, aki egy Hyundai i20 R5-össel ünnepelhette meg élmezőnybeli pozícióját. A finn versenyző a hétvége alatt két szakaszgyőzelemre tett szert, mely sikerek mellett minden egyes alkalommal határozottan hozta az erős időeredményeket - hatodiknál rosszabbat sohasem autózott az elmúlt két napban. A zárószakaszon ugyan egy hátsó keresztstabilizátor törés becsúszott, de még ez sem szegte kedvét a fiatal finnek, egy második eredménnyel még így is Lukjanuk nyomában tudott lenni.

A harmadik idő Lukasz Habaj számára jutott ki, aki eredményének köszönhetően továbbra is a bajnokság élén állhat négy futamot követően. A lengyelek egyik kedvence egy szakaszgyőzelmet zsebelt be, végeredményben pedig 51 másodperces hátránnyal érkezhetett meg Huttunen mögött.

Herczig Norbert és Ferencz Ramón végig kitartott Volkswagen Polo Gti R5-ösével Lengyelországban. A magyar páros számára egy szombati negyedik idő jelentette a legsikeresebb teljesítményt a Mikolajki Arena-ban, tizenöt szakaszt teljesítve pedig az abszolút értékelés nyolcadik pozíciójának örülhettek.

A 76. PZM Rally Poland végeredménye:
1. Lukyanuk Alexey / Arnautov Alexey - Citroen C3 R5 1:45:49.4          
2. Huttunen Jari / Lukka Mikko - Hyundai i20 R5 +59.8
3. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 +1:51.5
4. Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +2:09.2
5. Domzala Aron / Baran Jaroslaw - Skoda Fabia R5 +3:05.2
6. Kasperczyk T. / Syty Damian - Ford Fiesta R5 +4:02.1
7. Adielsson M. / Johansson A. - Citroen C3 R5 +4:06.5
8.Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +4:06.6
9. Marczyk M. / Gospodarczyk S. - Skoda Fabia R5 +4:32.4
10. Wróblewski K. / Szeja Marcin - Hyundai i20 R5 +6:16.9

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33