l1
l2


 

Jövőre visszatérhet a Szafari Rally

Július 6.
Ugyan a világbajnokság idei szezonja még bőven tartogat izgalmakat, az FIA Motorsport Tanácsa várhatóan napokon belül közzéteszi a jövő évi szezon menetrendjét. Az előrejelzések alapján veszélybe kerülhet a korzikai és a német futam, a Safari Rally azonban komoly esélyekkel pályázik egy helyre a naptárban.

Egészen aktív napjait tölti az FIA Motorsport Tanácsa, hiszen pár napja az R4-es autók jövőjéről döntöttek, az elmúlt napokban pedig már a 2020-as rali világbajnokság menetrendjén törik a fejüket. A jövő évi naptárra vonatkozó döntés várhatóan július 5-én születik meg, mellyel kapcsolatban még egy-két egyeztetés után július második hetének elején kaphatunk pontosabb képet.

Az Autosport információi és az irányító testület közelében mozgolódó illetékesek szerint a szavazás tartalmaz egy javaslatot a Japán és a Safari Rally események felvételére. Meglepő módon az ajánlásban nem szerepel Korzika, és Németország sem biztos pontja a menetrendnek - tartalék eseményként szerepel a felsorolásban. Évekkel ezelőtt a tanácsban már felmerült a körforgás lehetősége, melynek keretében lennének olyan események, amelyek hol vendégül látják, hol pedig kimaradnak az éves tervből. Ezt a rotációt három ország nem támogatta - Ausztrália, Kenya és Japán.

Egy, a nevét elhallgató illetékes a következő gondolatokat osztotta meg az Autosporttal: "Érthető, hogy az új események nem szavaznak a körforgásra. Ausztrália jól láthatja Új-Zélandon keresztül e rotáció lényegét."

A Safari Rally jövője újabb előrelépést jelenthet, hiszen július első hétvégéjén a Hyundai, az M-Sport és a Toyota az FIA-val és a WRC promóterrel karöltve utaztatja el képviselőit Kenyába, hogy a kandidáló eseményt testközelből éljék át. Az afrikai szervezők részéről a tét nem kicsi – a rali krémje utoljára 2002-ben látogatott el a Safarira, így lassan két évtizedes szünet után újból a rali egyik fellegvára lehet Kenya.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33