l1
l2


 

Lappi versennyel készül a versenyre

Július 12.
A Citroen csapata a szezon második felére való eredményes felkészülés reményében úgy döntött, kihasználja a világbajnokság nyári szünetét, és harcba küldi Esapekka Lappit Észtország promóciós rendezvényén. A hétvége nem a szórakozásé lesz, hiszen a finnországi folytatásra való ráhangolódás az elsődleges cél.

A Rali Világbajnokság legutóbbi állomása Szardínián került lebonyolításra, a következő eseményt pedig Finnország rendezi augusztus elején - az átlagsebesség közel 30 km/h-val nő, míg az ugrások száma szó szerint a tízszeresére emelkedik. Pontosan emiatt a jelentős különbség miatt döntött úgy a Citroen Total World Rally Team, hogy rajtvonalhoz állítja Esapekka Lappit és társát, Janne Ferm-et a C3 WRC-vel, egy olyan futamon, mely ugyan nem a világbajnokság része, de promóciós rendezvényként került bejegyzésre, és ugyanolyan nehézségeket jelent, mint Jyvaskyla erdei szakaszai.

Külön ünneplésre is sor kerülhet az észt hétvégén, hiszen Lappi századik futamrajtjával újabb fejezetet nyithat karrierjében. A szereplés egyébként lehetőséget biztosít a finn páros számára, hogy újra visszazökkenjenek a nagyon nagy sebességű vezetés élményébe, mellyel tökéletesen felkészülhetnek az otthoni ralira, amelyet 2017-ben győztesként zártak, és újból az elsőségre való törekvéssel legyenek ott augusztus első hétvégéjén a világbajnokság folytatásában.

Mivel a Rally Estonia egy WRC partneresemény, Esapekka Lappi és Janne Ferm a másik három gyártó közül legalább egy képviselővel szembe fog nézni, akikkel rendszeresen versenyeznek a világbajnokság kereteiben. A dél-észtországi Otepää központú esemény június második hétvégéjén igazi küzdelmeket ígér a versenykiírásban szereplő 151,98 versenykilométerrel 15 gyorsasági szakaszra leosztva. A rali Tartuban ér véget, mely az ország második legnagyobb városa.

Pierre Budar, a Citroen Racing Team vezetője:
"A hétvége feladata kettős jellegű. Először azt szeretnénk, hogy Esapekka és Janne a lehető legjobb formában legyen a következő világbajnoki futamra, lehetővé téve számukra, hogy néhány kilométert gyűjtsenek a C3 WRC-ben egy olyan eseményen, mely nagyban hasonlít az augusztusi eleji feltételekhez. A másik cél, mint tavaly, a rali által kínált utak adta tapasztalatok előnyre fordítása a hagyományos tesztek mellett. A finn futamhoz hasonló feltételek között az itinerkészítés során is már rá tudnak készülni a srácok a folytatásra.”

Esapekka Lappi:
"Elsődleges célunk egy kiváló előkészület megtétele a nyári szünetben, mellyel a számunkra hazainak számító eseményre koncentrálunk. Finnország egy olyan futamot rendez, amely közel áll a szívemhez, és ez az egyszeri megjelenés lehetővé teszi számomra, hogy készen álljak a nagy menetre, azonban a futam mellett még egy nap tesztet beiktatunk majd az augusztusi rajt előtt. Utoljára 2014-ben voltam Észtországban versenyezni, és nagyon jó emlékeim vannak a rajongókról, akik szívvel-lélekkel vannak ott a szakaszok mentén."

Rajthoz állások száma: 1
Legjobb eredmény: 5. (2014)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33