l1
l2


 

Lassan nyerte az olasz kvalit Gryazin

Július 19.
Nikolay Gryazin akarata ellenére autózta a legjobb időt a római futam kvalifikációs szakaszán. A második illetve harmadik helyre a hazai pálya előnyeit élvező Andrea Crugnola és Luca Rossetti érkezett. Herczig Norbert és Ferencz Ramón nyolcadikként teljesítették a négy kilométeres távot.


Fotó: FIA ERC

Az ERC1 Junior bajnoka, Nikolay Gryazin győzelmével zárult a Rally di Roma Capitale kvalifikációs szakasza, mindazok ellenére, hogy az orosz, ám lett színekben rajthoz álló versenyző szándékosan "lassan" vezetett, hogy ne elsőként legyen lehetősége rajtpozíciót választani a futam szombati versenynapjára. A Sports Racing Technologies pártfogoltja, Gryazin az ERC1 Junior címet az elmúlt szezonban ünnepelhette meg, az idei világbajnoki szereplések mellett pedig a hétvégén a Rally di Roma Capitale versenyén, és a következő hónapban a Barum Czech Rally Zlínben is bizonyíthatja versenyképességét az R5-ösök kategóriájában kontinensviadalunkon.   

Gryazin nem véletlenül szemelte ki az idei szezonban az említett két európai állomást – aszfaltos tapasztalatait szeretné tovább gyarapítani, és Rómába is e határozott célokkal érkezett, nem feltétlen győzelemre éhezve. Mindezek ellenére igazán jól kezdett, hiszen a négy kilométeres kvalifikáción a leggyorsabb időt hozta össze Skoda Fabia R5-ösével. A második helyen az az Andrea Crugnola próbálta volna megszorongatni, aki szintén cseh márkával élvezheti a hazai pálya előnyeit, ám kezdésként közel két tizeddel elmaradt a tavalyi kategóriabajnoktól.

"Úgy érzem, lassan versenyeztem, próbáltam nem kihozni a maximumot magamból, mert nem akartam elsőként rajtpozíciót választani." - nyilatkozta a 21 éves Gryazin. "Nehéz választani, melyik a jó pozíció. Úgy terveztem, lehetőséget adok a gyors olasz srácoknak, hogy először válasszák ki a helyzetüket." De Gryazin tervei ellenére mindenki más előtt választhatja meg rajthelyét, és az összes olasz páros legyőzte, akik ezen a hétvégén az ERC pontokért is külön harcba szállhatnak. Crugnola mögött a háromszoros ERC bajnok, Luca Rossetti érkezett egy Citroen C3 R5-össel, aki a harmadik leggyorsabb, idővel fejezhette be a kvalifikációt. Gryazin SRT-s csapattársa, és a jelenlegi ERC bajnoki ponttábla éllovasa, Lukasz Habaj negyedik volt a bemelegítésen, a korábbi osztrák bajnok, Niki Mayr-Melnhof teljesítménye pedig befért a legjobb ötbe.

Magyar részről a Volkswagen Polo Gti R5-öst terelgető Herczig Norbert és társa, Ferencz Ramón a nyolcadik legjobb teljesítménnyel gurultak le a szakaszról. Érdi Tiborék a tizenhatodik helyet csípték el a Skoda Fabia R5-össel.  A bajnoki címvédő, Alexej Lukjanuk még jócskán mögöttük ért be a célba - egy megforgást követően csak a tizenkettedik helyen tudta befejezni a péntek délelőtti kilométereket.

A 2019-es Rally di Roma Capitale szombaton reggel fél 10-kor veszi kezdetét, és közel 110 versenykilométer teljesítését követően az első versenynap nagyjából 6 óra magasságában fejeződhet be.

A 2019-es Rally di Roma Capitale kvalifikáció végeredménye:
1. Gryazin Nikolay / Fedorov Y. - Skoda Fabia R5 2:11.100              
2. Crugnola Andrea / Ometto P. - Skoda Fabia R5 +0.193
3. Rossetti Luca / Mori Eleonora - Citroen C3 R5 +0.727
4. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel -Skoda Fabia R5 +1.062
5. Mayr-Melnhof N. / Welsersheimb P. - Ford Fiesta R5 +1.447
6. Basso G. / Granai Lorenzo - Skoda Fabia R5 +1.704
7. Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +1.715
8. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +1.835
9. Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +2.154
10. Arai Hiroki / Heigl Jürgen - Citroen C3 R5 +2.384...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33