l1
l2


 

Basso hat év után nyert újra az EB-n

Július 22.
Hazai dominanciával ért véget az Európa Bajnokság olasz állomása. Giandomenico Basso magabiztos előnnyel állhatott fel a dobogó legfelső fokára a Rally di Roma Capitale céljában két honfitársa, Simone Campedelli és Andrea Crugnola előtt. Herczig Norbert és Ferenc Ramón a hetedik helyig repítette a Polo R5-öst.


Fotó: FIA ERC

Igazán mozgalmas Európa Bajnokság szemtanúi lehetünk az idei esztendőben – az elmúlt hétvégén a sorozat immáron ötödik állomását tudták le a versenyzőpárosok római központtal az olaszok páratlan atmoszférát jelentő gyorsasági szakaszain.  

A Rally di Roma Capitale keretében az érdekesség kedvéért az ötödik győztesnek örülhettünk az idei évben. Lukasz Habaj, José Maria Lopez, Oliver Solberg és Alexej Lukjanuk elsősége után ezúttal a hazai pálya előnyeit élvező Giandomenico Basso iratkozott fel az idei EB győztesek sorába. A negyvenhatodik életévét taposó olasz versenyző igazán kiegyensúlyozott és határozott teljesítményt mutatott fel az elmúlt hétvégén Róma környékén, ahol egy nagy kiugrással megalapozta a sikert. A római futam negyedik, közel húsz kilométeres részén a leggyorsabb időt autózta az olasz a Skoda Fabia R5-össel, majd ezt követően már tényleg csak ott kellett lennie az élmezőnyben ahhoz, hogy megtarthassa legelőkelőbb pozícióját.

A terv sikerült, hiszen Basso ötvenhárom másodpercet adott a mögötte második helyen érkező honfitársának, Simone Campedelli-nek. "Nagyon boldog vagyok, örülök ennek az eredménynek. Kemény hétvégén és nehéz kilométereken vagyunk túl, és hatalmas köszönettel tartozom navigátoromnak és az egész csapatnak, hogy kitartottak az utolsókig." - mondta a célceremónia utáni sajtótájékoztatón Basso.

Basso Skodája után Simone Campedelli jóvoltából a dobogó középső fokára egy Ford Fiesta R5-ös érkezhetett. A szintén olasz színeket képviselő versenyző debütálása a kék ovállal és a mezőnyben egyaránt sikert hozott, hiszen Campedelli számára ez a második hely közel felér egy győzelemmel az izgalmas történéseket figyelembe véve. Az autón bátran módosították a beállításokat a szervizparkban, mely összességében nagyon jól el lett találva, becsúszott egy defekt és pár megforgás is a hétvégébe, így ennek fényében egyértelműen ünneplésre ad okot a Rally di Roma Capitale második pozíciója.

A harmadik helyért komoly küzdelmek zajlottak, hiszen Andrea Crugnola és a bajnoki címvédő, Alexej Lukjanuk úgy érkezett a powerstage pontokért zajló utolsó városi szakaszra, hogy holtversenyben a dobogó legalsó fokára voltak esélyesek. E tényt figyelembe véve tehát tényleg az utolsó kilométer döntött a harmadik pozícióról – Andrea Crugnola mindent beleadva egy szakaszgyőzelmet húzott be, míg Lukjanuk két és fél másodperccel elmaradva csupán a hatodik időt hozta össze a városban. Az orosz versenyző a Citroen C3 R5-össel egyébként még szombaton a negyedik szakaszt követően egy nem kicsi büntetést be is zsebelt – a bizottság egy perccel toldotta meg az eredményét, így összetettben újból kezdhette a felzárkózást. Végeredményben a dobogóról éppen lemaradva egy negyedik hellyel elégedhetett meg Alexej Lukjanuk.

A futam ötödik ideje Filip Mares számára jutott ki, a hatodik pedig Chris Ingram lett a Skoda Fabia R5-össel. Magyar párosaink közül Herczig Norbert és Ferencz Ramón szerepelt a legeredményesebben, akik az abszolút értékelés hetedik helyének örülhettek a Volkswagen Polo Gti R5-össel. Érdi Tiborék egy tizennegyedik, míg Jánosa Ákosék az RC4-es kategória tizenötödik helyén érkeztek célba egy Peugeot 208 R2-essel az Európa Bajnokság ötödik, római állomásán.

A 2019-es Rally di Roma Capitale végeredménye:
1. Basso G./Granai Lorenzo - Skoda Fabia R5 1:57:32.0          
2. Campedelli S./Canton Tania - Ford Fiesta R5 +53.3
3. Crugnola Andrea/Ometto P. - Skoda Fabia R5 +1:00.3
4. Lukyanuk Alexey/Arnautov Alexey - Citroen C3 +1:03.0
5. Mares Filip/Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +1:26.0
6.I ngram Chris/Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +1:43.6
7. Herczig Norbert/Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +1:49.1
8. Sesks M./Briedis Uldis - Skoda Fabia R5 +3:14.5
9. Rusce Antonio/Vozzo Marco - Skoda Fabia R5 +4:13.9
10. Scandola U./D'Amore Guido - Hyundai i20 R5 +4:42.4
14. Érdi T. / Kovács - Skoda Fabia R5 +9:18.1

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33