l1
l2


 

Mindkét autóját dobogóra várja a Citroen

Július 30.
Sikerre éhezve érkezik a bajnokság kilencedik állomására a Citroen Racing - Sebastien Ogier és Esapekka Lappi számára elsődleges cél egy-egy dobogós helyezés megszerzése lesz az idei Finn Ralin.

A hagyományokat folytatva a Rali Világbajnokság kilencedik fordulójával a nyári szünet után visszatér Finnországba, amely a szezon egyik legfontosabb eseménye. Hullámvasutazás mellett az egyik legtempósabb rendezvénye a szezonnak, ahol a Citroen részéről mindkét páros sikeres múltbéli szerepléssel érkezik a célvonalhoz – Sebastien Ogier és Julien Ingrassia 2013-ban, míg Esapekka Lappi és Janne Ferm 2017-ben nem talált legyőzőre Finnország erdős szakaszain.

A tavalyi második helyezett, összesen öt szakaszgyőzelmet bezsebelve, a C3 WRC volt az egyetlen autó, amely képes lehet arra, hogy megszakítsa a helyi csapat uralmát. Összeségében a Citroen modellje igen kedvező idei eredményekkel kezd bele a szezon második felébe – hét dobogós eredmény, közöttük két győzelem (Monte-Carlo és Mexikó) az, mely motiválja a párosokat a további sikerek hajszolására. Nyilvánvalóan nem lesz egyszerű dolga a srácoknak, hiszen a trükkös, nagy sebességű terepen teljes koncentráció szükséges, ahol a sebesség, a pontosság és a magabiztosság alapvető alkotóelemek! Továbbá plusz adrenalint jelenthet a francia duónak az a tény, hogy Sebastien Ogier és Julien Ingrassia egyike azon kevés nem skandináv versenyzőknek, akik megnyerték ezt az eseményt, amelyet egyébként régóta az északi versenyzők uralnak.

Ahogy Sebastien Ogier és Julien Ingrassia 2008-ban, Esapekka Lappi és Janne Ferm három évvel később debütáltak ezen a rendezvényen egy C2 R2 Max-szal. Ugyanakkor a hasonlóságok ezzel a ténnyel véget is érnek a Citroen párosainál: Lappi és Ferm már a negyedik versenyen győzelembe hajszolta a WRC-t Finnországban, ezáltal megerősítve gyors fejlődésüket és tagadhatatlan tehetségüket. Ebből kiindulva és a hazai pálya előnyeit élvezve nem kérdés, hogy a srácok idén is a legjobb formájukra fognak törekedni. Előnyükre szolgál majd a rajtpozíció, hiszen nyolcadikként vághatnak neki a murvás terepnek. Lappi és Ferm a Rally Estonia-n hasonló típusú utakon versenyezhetett, majd három napos tesztelés következett Finnországban, a francia csapat minden esélyt megadott számukra, hogy jól teljesítsenek.

Pierre Budar, a Citroen Racing Team vezetője: "Nagy sebességgel és a csapatok közötti mindig nagyon kicsi különbségekkel ez a futam semelyik másikkal nem hasonlítható össze. Tényleg bizalommal felvértezve kell érkezni a rajthoz, és azonnal készen kell állni rá. Itt nincs idő arra, hogy szépen lassan ráhangolódjunk a versenyre. A lehető legjobban szerettünk volna felkészülni a finn folytatásra, melyre bizonyíték az észt szereplés is. Ezt követően három napos teszt következett Finnországban, ahol finomítottunk még a C3-as beállításain. Ezen az eseményen bevezetjük az első tengelyünk frissítését, hogy versenyzőink szélesebb beállítási lehetőségekkel rendelkezzenek. Mindenesetre, mivel Seb és Esapekka is finn győztesként érkezik a rajthoz, ezért úgy gondolom, jól felkészültünk a kihívásokra, és a célunk az lesz, hogy tovább gyarapítsuk dobogós eredményeink sorát."

Sebastien Ogier: "Egy olyan futammal folytatjuk a szezont, mely igen komoly kihívásokat tartogat. De a nyári szünet alatt sikerült újratöltenem az elemeimet, és frissnek érzem magam. Mint általában, most is készen állok küzdeni a pontokért. A nagy sebességből kifolyólag ez határozottan egy olyan futam, ahol teljesen összhangban kell lenni az autóval, hogy valóban oda érkezzünk, ahova kell. A teszt során két napot ültem autóban, és azt kell mondanom, hogy jó érzésem van a C3-assal kapcsolatban. A Finnországban bevezetésre kerülő frissítés azt jelenti, hogy jobb lehetőségeink vannak a szezon hátralévő részében a beállítások szempontjából."

Rajthoz állások száma: 11
Legjobb eredmény: 1. (2013)

Esapekka Lappi: "Miután Észtországban megmutattuk, hogy uralni tudjuk a nagy sebességet, a teszten már csak a finomításokra helyeztük a hangsúlyt, hogy teljesen készen álljunk Finnországra. A tapadást megnöveltük, és a C3 WRC kezelhetősége tovább javult. Ez az esemény nyilvánvalóan különleges mindannyiunk számára. A legfontosabb az, hogy élvezzem, és ha ez megvan, akkor az eredmény jön magától. Mindenesetre magabiztosnak érzem magam, és eltökélt szándékomban áll a lehető legtöbb pontot begyűjteni hazai terepen."

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 1. (2017)

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33