l1
l2


 

Tanak volt a leggyorsabb a finn bemelegítésen

Augusztus 1.
Ott Tanak sikerével zárult a finn rali bemelegítése - az észt versenyző mögött három tizeddel Thierry Neuville futotta a második leggyorsabb időt, Craig Breen a Hyundai színeiben bemutatkozásként a harmadik helyet csípte el.

A nyári szünetet követően csütörtökön délelőtt újból felbőgtek a motorok a Rali Világbajnokságon, a versenyzők a Finn Rali shakedown-ján rázódhattak vissza a verseny üzemmódba. A Neste Rally Finland népszerűsége töretlen, és ezt ezúttal is bizonyítja a pálya szélén megjelenő nézősereg, akiknek legtöbbje egyértelműen a hazai pálya előnyeit élvező Toyota Gazoo Racing-es srácoknak szorítanak. Az időjárás ugyan morcosabb oldalát mutatja, melynek javulására nem kifejezetten van esély a hétvége során, ennek ellenére a kezdeti öröm már hatalmába is kerítette a helyszínen mozgolódó érdeklődőket, hiszen a vesalai shakedown leggyorsabbja a bajnoki cím egyik esélyese, Ott Tanak lett.

A világbajnokság ponttáblájának az élén álló észt versenyző egyik nagy előnye, hogy a Toyota Gazoo Racing kertjei alatt versenyzik, és a 4,26 km-es bemelegítésével azonnal meg is mutatta potenciálját a legjobb időeredménnyel. Tanak egyébként az első körben is a leggyorsabb időt hozta össze, melyet követően pár pillanatig elbúcsúzott ugyan a legelőkelőbb pozíciótól, ám a harmadik körben teljesen megfelelő koncentrációt mutatva végül beállította a shakedown megdönthetetlen idejét. "A shakedown jó volt, nem kellett semmiért sem aggódnom.” - mondta az észt. "Észtországban egy nagyszerű rendezvényen készültünk fel erre a hétvégére, szerintem ennél többet nem tehettünk volna. Jó a kezdés, és nincs probléma, szerintem kemény hétvége lesz nagyon komoly csatákkal."

Thierry Neuville eggyel több kört futott, mint Tanak, ami valójában kellett is a Hyundai belga versenyzőjének - a pálya tisztulásával, negyedik nekifutásra tudta hozni a legjobb idejét, mely ezúttal a második helyre volt elég, három tizeddel elmaradva a Toyotától. A csapat számára külön meglepetésként érkezett a harmadik pozíció is, melyet Craig Breen szerzett meg. Az ír fiú az észteknél pár versenykilométert már megtehetett az i20-assal, csütörtökön pedig először ölthette magára az egyesület egyenruháját a világbajnokság kereteiben. Folytatva a Hyundai-os srácok sorát a negyedik idővel Andreas Mikkelsen jelentkezett be.

Az M-Sport Ford támogatását és a hazai rajongók szeretetét élvező Teemu Suninen ötödik lett a Fiesta WRC-vel, míg a bajnoki címvédő, Sebastien Ogier a továbbfejlesztett C3-assal hajszálpontosan ugyanannyi időt autózott, mint Kris Meeke és Jari-Matti Latvala a Yaris-szal.

A 2019-es Neste Rally Finland shakedown eredménye:
1. Ott Tanak/Martin Jarveoja Toyota Yaris WRC 1:53.8
2. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul Hyundai i20 WRC +0.3
3. Craig Breen/Scott Martin Hyundai i20 WRC +0.8
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger Hyundai i20 WRC +0.9
5. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen Ford Fiesta WRC +1.0
6= Sebastien Ogier/Julien Ingrassia Citroen C3 WRC +1.2
6= Kris Meeke/Seb Marshall Toyota Yaris WRC +1.2
6= Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila Toyota Yaris WRC +1.2
9. Esapekka Lappi/Janne Ferm Citroen C3 WRC +1.5
10. Gus Greensmith/Elliott Edmondson Ford Fiesta WRC +3.5

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33