l1
l2


 

Tanak átvette a vezetést a Finn Ralin

Augusztus 3.
Lappi pedig feljött a második helyre a finn VB futam szombati versenynapján, míg az összetett harmadik helyről Jari-Matti Latvala várhatja a befejező nap négy gyorsasági szakaszát.

Szombaton újabb nyolc gyorsasági szakasszal folytatódott a Neste Rally Finland melyek között új szakaszokkal is megismerkedhettek a versenyzők. A napi penzumot a szokásoknak megfelelően most is két részre osztották a szervezők, délelőtt és délután ugyanazon a négy pályán haladt át a mezőny.

A verseny képe drasztikusan nem változott péntekhez képest, a gyorsasági szakaszokon a Toyota versenyzői valamint Esapekka Lappi harcolt a dobogós helyekért. Ahogy az várható volt, miután Ott Tanak megszabadult a nyitóautó szerepétől, kezébe vette a sorsát és már a szombati nyitó szakaszt követően átvette a vezetést az az összetettben. Tanak a nap során három gyorsasági szakaszgyőzelmet zsebelt be, amivel nap végére viszonylag kényelmes előnyre tett szert az élen.

A nap első felében mindazonáltal őrületes csata bontakozott ki, a Toyotások között, azonban Meeke és Latvala is elkövetett egy-egy hibát. Meeke az egyik kanyarban csúszott le az útmenti árokba, melyben balszerencséjére ott lapult egy kő, ami kiütötte a Yaris WRC bal hátsó futóművét és megálljt parancsolt a brit versenyzőnek. Nagyon hasonló helyzetbe került Jari-Matti Latvala is, aki ugyanabban a kanyarban, ugyanazt a követ találta el autója bal hátsó kerekével, ő azonban megúszta egy felnitöréssel és némi időveszteséggel és a második helyről folytathatta a versenyt.

Latvala számára azonban rossz hír még, hogy Esapekka Lappi szárnyalt a szombati pályákon. A Citroen finn versenyzője különösen a nap második felében volt elemében, ekkor két szakaszgyőzelmet is szerzett amivel nemcsak átvette a második helyet Latvalától, de viszonylag megnyugtató előnyre is szert tudott tenni vele szemben. A Citroen versenyzője így egy Toyota szendvicsben zárta a napot, előtte Tanak 16, mögötte Latvala 12 másodperccel lemaradva következik.

A negyedik helyért is igen komoly csata folyt a szombati pályákon, itt egy másik Citroen került szendvicsbe, Sebastien Ogier két Hyundai közé, Andreas Mikkelsen és Craig Breen közé vert éket. A három versenyző között két nap után mindössze 10 másodperc a különbség, így vasárnapra is garantáltnak tűnik a parázs küzdelem közöttük.

Tőlük már jócskán leszakadva érkezik Thierry Neuville, aki továbbra sem boldogul i20 WRC-ben a finn pályákkal, míg Neuville mögött a két Ford őrzi helyét, Suninen a nyolcadik, Greensmith a kilencedik helyen zárta a napot.

Az utolsó pontszerző helyre a leggyorsabb R5-ös autó pilótája, Kalle Rovanpera kapaszkodott fel a Skoda Fabia R5 EVO-val, a finn fiú azok után is sorra nyerte a gyorsasági szakaszokat, hogy előnye majd két és fél percre hízott a kategória élén. A második helyen immár az EB-ről jól ismert Nyikolaj Grijazint találjuk egy régi Fabia-val, akit a Hyundai-jal versenyző Jari Huttunen üldöz szorosan a harmadik helyen.

A Neste Rally Finland állása a 2. nap végén:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 2:08:49.4
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +16.4
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +28.8
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +50.5
5. Sebastien Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +53.3
6. Craig Breen/Paul Nagle, Hyundai i20 Coupe WRC +59.1
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1:19.3
8. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta WRC +2:05.3
9. Gus Greensmith/E. Edmondson, Ford Fiesta WRC +4:09.7
10. K. Rovanpera/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 Evo +6:33.5...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33