l1
l2


 

Tanak nyerte a Finn Ralit

Augusztus 4.
Megvédte trónját Finnországban a Toyota észt versenyzője, Ott Tanak szezonbeli negyedik futamgyőzelmével zárult az idei Neste Rally Finland. A dobogó második helyét a Citroen színeit képviselő Esapekka Lappi foglalta el, aki mögött Jari-Matti Latvala érkezett célba a harmadik helyen.

Vasárnap két pályán négy gyorsasági szakasszal zárult az idei Finn Rali, melynek a futam címvédője, Ott Tanak vághatott neki az első helyről. A Toyota észt versenyzője viszonylag kényelmes előnnyel vághatott neki a befejező napnak, ennek ellenére a nap első gyorsasági szakaszán egy szakaszgyőzelemmel erősítette meg vezető pozícióját.

A folytatásban aztán már tényleg visszább vett egy picit, az extra pontokat osztó power stage-re azonban ismét beélesítette magát, megnyerte a zárószakaszt minek köszönhetően maximális pontszámmal zárta a hétvégét. Ennek a sikernek köszönhetően a bajnoki ponttáblázat élén is tovább növelte előnyét, amely immár 22 pont a világbajnoki címvédő Sebastien Ogierrel szemben.

"Nagyon jól érzem magam, nagyszerű hétvége volt!" - mondta Tanak a célban. "Azt hiszem a nyári szünet pont jókor jött, a szardíniai fiaskó után eléggé összeomlottam. Most viszont sikerült egy tökéletes versenyt futnunk, maximális pontszámmal zártunk és nagyszerű hétvégénk volt, igy kell folytatnunk is. Azonban hátra van még öt verseny, úgyhogy komoly feladat előtt állunk."

Svédország után állhatott újra a dobogóra a Esapekka Lappi, a Citroen versenyzője ezzel a leggyorsabb finn versenyző címet is begyűjthette a hazai versenyen. "Nagyon boldog vagyok, nagy megérdemelte már a csapat, hogy egy sikerrel hálálhassam meg a munkájukat. Sajnos az év eddigi részében eddig nem nagyon voltam képes ilyen eredményeket szállítani, de most úgy érzem jóra fordulnak a dolgok, nagyon köszönöm mindenkinek a segítségét."

Felemás érzésekkel zárta a hétvégét Jari-Matti Latvala, akinek a verseny feléig komoly sansza volt a futamgyőzelemre, azonban egy apró hiba óvatosságra intette a Toyota finn versenyzőjét, aki végül a szezon során először állhatott fel a dobogóra. „"Nagyon sokat jelent számomra ez az eredmény, mert nagyon nagy volt már rajtam a nyomás." - jegyezte meg Latvala.

Latvalához hasonlóan nagyra értékelte finn szereplését a versenyt a negyedik helyen záró Andreas Mikkelsen, aki bár nem tudta meg törni a finn átkot a Hyundai számára, a koreai csapatnak még sosem sikerült az első háromban végezni Finnországban, viszont sikerrel verte vissza a világbajnoki címvédő Sebastien Ogier támadásait, akinek ezúttal be kellett érnie az ötödik hellyel.

Ogier mögött végül a nagy vetélytárs, Thierry Neuville érkezett célba, aki alkalmi csapattársának, Craig Breen-nek köszönhetően szerezte meg az abszolút hatodik helyet. Breen így végül a hetedik egy hetedik hellyel debütált a koreai csapat színeiben, amely valószínűleg kevés lesz ahhoz, hogy újabb lehetőséget kapjon annál a csapatnál, ahol rajta kívül további négy versenyzőpárost is alkalmaznak.

Valószínűleg más eredményben bízott a futam rajtja előtt Teemu Suninen, aki miután csapattársa, Gus Greensmith baleset miatt kiesett a versenyből, a WRC közötti utolsó, abszolút nyolcadik helyen zárta hazai versenyét. Kilencedikként érkezett célba a leggyorsabb R5-ös autóval száguldó pilóta, Kalle Rovanpera, a kategória második helyén Nyikolaj Grijazin, a harmadikon Jari Huttunen fejezte be a ralit.

A Neste Rally Finland végeredménye:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 2:30:40.3
2. Esapekka Lappi/Janne Ferm, Citroen C3 WRC +25.6
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila, Toyota Yaris WRC +33.2
4. Andreas Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +53.4
5. Sebastien Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +56.3
7. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +1:32.4
6. Craig Breen/Paul Nagle, Hyundai i20 Coupe WRC +1:38.2
8. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen, Ford Fiesta WRC +2:33.8
9. K. Rovanpera/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 Evo +7:54.1
10. Nyikolaj Grijazin /J. Fedorov, Skoda Fabia R5 Evo +6:33.5...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33