l1
l2


 

Tanak: "Tökéletes hétvége volt"

Augusztus 6.
Hibátlan autózással Ott Tanak maximális pontszámra tett szert az elmúlt hétvégi finn megmérettetésen. Az észt versenyző növelte ugyan előnyét az abszolút értékelésben, ám a bajnoki cím sorsa közel sem dőlt el, sőt, csak még izgalmasabbá válnak ezáltal a következő állomások.

Ott, szinte tökéletes napok állnak mögötted. A tavalyi sikerek után idén sem találtál legyőzőre, újból a finn rali leggyorsabbja lettél, mely eredménynek köszönhetően növelted előnyödet az abszolút értékelésben. Hogyan gondolsz vissza a futamra?

Tanak: "Igen, mondhatni tökéletes hétvége volt, hiszen a végeredménynek köszönhetően harminc ponttal lettem gazdagabb. Úgy érzem egyébként, hogy ebben az évben sokkal nehezebben jött ez az első hely, mint tavaly. A péntek például nagyon kemény munkát igényelt, mintha végig a határon autóztam volna, és mégsem jöttek azok az idők, amiket elsőre éreztem. Aztán jött pár perc, amikor úgy éreztem, kifogytam az energiából - nagyon csalódott voltam, hogy nem lehetek az első háromban. Szombaton szerencsére másabb megközelítéssel jobban alakultak a kilométereink, és az eredményeink is szakaszról szakaszra jobbak lettek. Ezt követően kezdtem azt érezni, hogy ismét a határon kell autóznom ahhoz, hogy megszerezzük a várva várt győzelmet. Sajnos Jari-Matti és Kris ugyanazon a szakaszon került bajba, mi azt túléltük, és ekkor egy kicsit fel is lélegeztem a célban. Talán ekkor jött meg a lendület, melynek köszönhetően sikerült kicsit növelnünk a különbséget Esapekka-val szemben. A délután folyamán ismét hatalmasokat küzdöttünk, és el kell mondanom, hogy Esapekka nagyon jó munkát végzett. Gyors volt, de szerencsére mi gyorsabbak voltunk. Intenzív hétvége volt."

Ahogy említetted is, szombaton délután fordult a kocka - egyre jobb és jobb időket sikerült autóznod. Hogyan érezted magad az esti szervizparkban?

Tanak: "A Kakaristo szakasz első körében Jari-Matti és Kris bajba került, ám számomra ez a rész hozta meg a megkönnyebbülést, hiszen sikerült átvennem a vezető pozíciót. A finn futam mindig is a minimális különbségekről szólt, és ez a hétvégén sem volt másképpen, péntek reggeltől csak másodpercekre voltunk egymástól a versenytársakkal. Hirtelen tizennégy másodperces különbségre szert tenni azonban elmondhatatlan érzés ilyen körülmények között. Természetesen ez azonnal megváltoztatta a hozzáállásunkat."

Az abszolút versenyzői értékelésben huszonkét pontos előnyre tettél szert, mögötted másodikként Sebastien Ogier következik. Milyen érzésed van a bajnokságot illetően, tudván, hogy újabb két eseményen veszel részt, mely futamokon tavaly óriási sikerrel jártál?

Tanak: "Természetesen várakozással tekintünk a versenyekre. A helyzetünk ott sem lesz egyszerű, hiszen ezen a hétvégén láttuk, hogy ellenfeleink felgyorsították a tempót. Azt mondanám, hogy különösen a Hyundai volt nagyon erős. Ők általában ezen az eseményen küzdenek a körülményekkel, de a tempójuk lenyűgöző volt ez alkalommal. Nem rossz érzés az élen állni és az előnyt növelni, de tudjuk, hogy még kemény pillanatok állnak előttünk, hiszen öt futam hátra van az idei szezonból. Természetesen nem lesz könnyű megverni ezeket a srácokat. Thierry és Seb, akiket jól ismerek, tudom, nem fogják hagyni magukat. Minél közelebb kerülök hozzájuk, annál jobban kezdik nyomni. Emlékszünk, mi volt az érzés Szardínia után, de azt hiszem, hogy ez a pillanat itt és most ad további motivációt a csapat számára."

Martin, a tavalyi finnországi győzelem különleges volt, hiszen több mint egy perces előnye álltatok fel a dobogó legmagasabb fokára. Az elmúlt napokban azonban sokkal keményebb csatát vívtatok meg. Hogyan gondolsz vissza a hétvégére?

Martin Jarveoja (Ott Tanak navigátora): "A győzelem mindig jó érzés, fantasztikus hétvége volt. Nem volt hiba, tökéletes hétvége áll mögöttünk."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33