l1
l2


 

Hazai sikerrel indult a Barum

Augusztus 16.
Jan Kopecky autózta a leggyorsabb időt a Barum rali kvalifikációs szakaszán. A hazai pálya előnyeit élvező versenyző után a második helyen Nikolay Gryazin érkezett, míg a szabadedzésen elszenvedett bukás ellenére Alexey Luyanuk harmadikként fejezte be a péntek délelőtti kilométereket.

A címvédő Jan Kopecky számára sikerült leggyorsabban a péntek délelőtti kvalifikációs gyorsasági – a Skoda Motorsport és a cseh rajongók szeretetét élvező versenyző, ha hajszállal is, de ügyesebb tudott lenni a második helyen mindösszesen 0,075 másodperccel elmaradó Nikolay Gryazin előtt.

A bajnoki címre esélyes Alexey Lukyanuk a kvalifikációt megelőző szabadedzésen ugyan árokba tette a Citroen C3 R5-öst, ám a rajtpozíciókat eldöntő kilométerekre ismét visszaállt a mezőnybe, és egy harmadik időt hozott is a számtalan vetélytárssal szemben. "A szabadedzés második körében egy kanyarnál a féktáv megtréfált. Valójában a jelenleg használt gumihoz való viszonyomat most építgetem, és kezdek rájönni, hogy nem fékezhetsz olyan keményen, ahogy azt elsőre gondolod. Szerencsére az autóban nagyobb sérülés nem keletkezett, így folytatni tudtuk a kilométereket, és ennek fényében kifejezetten örülök a kvalifikáción elért harmadik időnek." - mondta Lukyanuk kérésünkre a szervizparkban.

A negyedik helyen ismét egy cseh színekben és Skodával versenyző résztvevő, Filip Mares érkezett, aki hét tizeddel volt lassabb a bajnoki címvédő, Lukyanuk mögött. A cseh uralom a legjobb tízben szépen folytatódik tovább – az ötödik Tomas Kostka, a hatodik Václav Pech lett, csupán a hetedik helyen érkező Miko Marczyk mondható szemtelennek, hiszen több cseh közé beverekedte magát Pohorelice négy és fél kilométeres szakaszán.

Magyar tekintetben picit ellentmondásosnak tűnik eddig a Barum rali, hiszen a csehek futama a magyar nézők számára csábító helyszín, ám versenyzőink eddig nem igen mondhatják el azt, hogy nagyon szívükbe zárták volna pénteken délelőtt a versenyt - Herczig Norbert és a Volkswagen Polo Gti R5-ös számára ezúttal a tizennegyedik hely jutott ki, Csomós Miklósék a harminckilencedik, míg Klausz Kristófék negyvenhatodik hellyel érhették be.

A napközbeni pár órás szusszanást követően délután négy órakor a hivatalos rajtceremóniával folytatódhat az esemény, este pedig a közkedvelt és látványban gazdag városi gyorsasági következik számtalan kísérőprogrammal.

A 2019-es Barum Rally Zlin kvalifikáció végeredménye:
1. Kopecky Jan / Dresler Pavel - Skoda Fabia R5 Evo 2:39.893
2. Gryazin Nikolay / Fedorov Y. - Skoda Fabia R5 +0.075
3. Lukyanuk Alexey / Arnautov Alexey - Citroen C3 R5 +1.193
4. Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +1.963
5. Kostka Tomás / Kucera L. - Skoda Fabia R5 Evo +2.434
6. Pech Václav / Uhel Petr - Ford Fiesta R5 +2.528
7. Marczyk Miko / Gospodarczyk S. - Skoda Fabia R5 +2.579
8. Cerny Jan / Cernohorsky P. - Skoda Fabia R5 +3.044
9. Jakes Miroslav / Machu Petr - Skoda Fabia R5 +3.604
10. Habaj Lukasz / Dymurski Daniel - Skoda Fabia R5 +3.685
14. Herczig Norbert / Ferencz Ramón - Volkswagen Polo Gti R5 +4.163
39. Csomós Miklós / Nagy Attila - Peugeot 208 R2 +18.690
46. Klausz Kristóf / Csányi Botond - Peugeot 208 R2 +21.831

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33