l1
l2


 

Kopecky nagyon vezet a Barumon

Augusztus 17.
Jan Kopecky elsőségével ért véget a Barum rali első teljes versenynapja. A dobogó középső fokára Chris Ingram esélyes, míg Filip Mares szorosan mögötte a harmadik pozíciót foglalta be szombat estére. Herczig Norbert műszaki gondok miatt idő előtt kényszerült feladni a küzdelmeket.

Nyolc gyorsasági szakasszal szombaton kezdődhetett meg az igazi küzdelem a Barum rali idei felvonásán. Pénteken este a már-már legendásnak számító városi gyorson pattantak először versenyautóba a srácok közel tíz kilométer megtételére, ám a komoly harcok azért mégis szombatra, illetve vasárnapra maradtak/maradnak. Az esti, kifejezetten nézőcsalogató zlíni szakasz nem meglepő módon Jan Kopecky számára sikerült a legjobban, aki nagyjából éjszaka fél 12-kor tudta le a kötelező pénteki szereplést. Az éjszaka azért még volt idejük pihenni a versenyzőpárosoknak, hiszen a szombati nap negyed 11-kor kezdődhetett meg a közkedvelt és egyre több érdeklődőt vonzó Brezova szakaszon.

A menetrend igen szoros volt, ám ez abszolút nem befolyásolta az eseményeket, sőt, talán még több izgalmat generált a feszített tempó. A nagy vetélytársak természetesen ezúttal is folyamatosan osztották egymást – Jan Kopecky szinte már becsukott szemmel tudja a Barum pályáit, mindezek ellenére alakultak úgy az időeredmények a nap folyamán, hogy a bajnoki címvédő, és egyben bajnokesélyes Alexej Lukjanuk állt az összetettbeli tábla élén. Az orosz a Citroen C3 R5-össel azonban nem sokáig bírta – a nyolcadik, Halenkovice részen egy lassú defekt bosszantotta Lukjanuk-ot, majd a nap záró szakaszán már nem tudta leteljesíteni a távot, felfüggesztés gondok miatt a pálya szélére kényszerült. Nikolaj Gryazin oroszként szintén mindent beleadott a legjobb időeredmény elérése érdekében, mely majdnem sikerült is, ám itt is szintén egy defekt szól közbe, mellyel közel húsz helyet zuhant hátra Skodájával az egyébként lett háttérrel rendelkező versenyző.

A vetélytársak búcsúja, illetve problémái miatt Jan Kopecky közel egy perces előnnyel esélyes a Barum győzelemre, hiszen mögötte a második helyen Chris Ingram 57,4 másodperccel érkezik. A dobogó legalsó fokát Filip Mares foglalhatja be éjszakára, aki 3,8 másodperccel van elmaradva a Skodás márkatárs mögött.

Herczig Norberték számára a Barum idén sem akarta az igazat – a Volkswagen Polo Gti R5-ösben a Brezova gyors második körében megállt a motor, így az első nap felénél kiállásra kényszerültek az egyébként előkelőnek számító hatodik helyről. Klausz Kristófék szintén hasonló élményekkel gazdagodtak - a Peugeot 208 R2-es technikai gondja miatt már a harmadik szakaszon a futam feladása mellett kellett dönteniük. Csomós Miklósék kitartóan versenyben, akikre vasárnap még hat gyorsasági szakasz vár.

A 2019-es Barum Rally szombati eredménye:
1.Kopecky Jan / Dresler Pavel - Skoda Fabia R5 Evo 01:07:06.5          
2.Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +57.4
3.Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +1:01.2
4.Pech Václav / Uhel Petr - Ford Fiesta R5 +1:03.7
5.Kostka Tomás / Kucera L. - Skoda Fabia R5 Evo +1:16.2
6.Griebel Marijan / Winklhofer P. - Skoda Fabia R5 +1:33.1...

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33