l1
l2


 

Idén is Kopecky nyerte a Barum Ralit

Augusztus 18.
Pályafutása nyolcadik Barum győzelmét ünnepelhette Jan Kopecky. A Skoda versenyzője magabiztos előnnyel zárt az lken, ám a második és harmadik helyért izgalmas csata alakult ki Chris Ingram és Filip Mares között, akik közül ez utóbbi versenyző aratta le a babérokat. Csomós Miklósék hetedikként végeztek kategóriájukban.

Jan Kopecky számára lényegében nem jelentett komoly kihívást a hétvégi elsőség, miután a két, győzelemre éhes versenytárs, Alexej Lukjanuk és Nikolay Gryazin szombaton, illetve ez utóbbi versenyző a Fabia hátuljával egy hidat eltalálva vasárnap is, nehézségekbe ütközött. A Skoda Motorsport cseh versenyzője szerényen többször is arra hivatkozott a hétvégén, hogy azért még javában tanulja a Fabia R5 Evo-t, azaz a modell legfrissebb fejlesztését, ennek ellenére egy teljes mértékben magabiztos másfél perces előnyt gyűjtött be a márkatársakkal szemben. Kopecky nemcsak egy egyszerű Barum győzelemnek örülhetett –pályafutása során immáron nyolcadik alkalommal hódította el a zlini megmérettetés legelőkelőbb pozícióját. "Természetesen örülök az első helynek. Nagyon jó volt látni a rajongókat a pálya szélén, köszönöm nekik a biztatást. Különösen kedves számomra ez a hétvége, hiszen nyolcadszor lettem a Barum rali leggyorsabbja." - mondta Kopecky.

Filip Mares egy hatalmas és igazán látványos csata közepette szerezte meg a dobogó középső fokát. A szintén Skoda színeket képviselő cseh versenyző az utolsó powerstage részre hat tized hátránnyal érkezett még a harmadik helyen, ám a Kasava gyors közel huszonöt kilométere annyira jól feküdt számára, hogy a hat tizedet lefaragta, plusz még azért hozzádobott három tizedet. A harmadik pozíciót Chris Ingram zsebelte be, aki tényleg csak három tizeddel bukta el a dobogó középső fokát. Ingram egyébként elégedetlenkedett a Maják szakasz kanyargós jellege miatt, ahol veszített is időt Mares-sel szemben, a Pindula rész azonban feküdt neki, és ott még ha pár tizedet is, de tudott hozni teljesítményén. Ez volt az a pillanat, amikor tisztázódott, hogy a döntés a Kasava utolsó métereire marad – ez a második hely különösen azért fontos Mares számára, mert a százezer eurós ERC1-es díjra esélyes a cseh versenyző.

Chris Ingram valószínűleg kihagyja az ERC1 Junior címért való harcot, ám a Barum harmadik helye meghozta azt az örömet a britnek, hogy kontinensviadalunk összetettbeli ponttábláját vezesse egy ponttal a bajnoki címvédő, Alexej Lukjnauk előtt. A rajt pillanatában még az abszolút értékelés második helyén toporgó Lukasz Habaj vasárnap kiállásra kényszerült,

A futam negyedik leggyorsabbja Tomas Kostka lett, míg ötödikként a német színekben Marijan Griebel érkezett. A Skoda uralom egészen a kilencedik pozícióig tart – tizedikként következik a Hyundai i20 R5-ös társaságában Ondrej Bisaha, aki ismét két Skodás, Jan Jelínek és Martin Brezik üldözött.

Magyar versenyzőink közül Herczig Norbert és Klausz Kristóf búcsúja után Csomós Miklósék próbálkoztak kitartani Zlínben – mely terv sikerült is, hiszen a Peugeot 208 R2-essel kategóriájukban a hetedik időnek örülhettek.

A sorozat bőven tartogat még izgalmakat a bajnoki cím eldöntésében – folytatás Cipruson, szeptember utolsó hétvégéjén.

A 2019-es Barum Rally végeredménye:
1.Kopecky Jan / Dresler Pavel - Skoda Fabia R5 Evo 2:05:17.4          
2.Mares Filip / Hlousek Jan - Skoda Fabia R5 +1:31.5
3.Ingram Chris / Whittock Ross - Skoda Fabia R5 +1:31.8
4.Kostka Tomás / Kucera L. - Skoda Fabia R5 Evo +1:51.1
5.Griebel Marijan / Winklhofer P. - Skoda Fabia R5 +2:49.7
6.Wagner Simon / Winter Gerald . Skoda Fabia R5 Evo +3:07.9
7.Tarabus J. / Trunkát Daniel - Skoda Fabia R5 +3:15.4
8.Pospísilík T. / Hovorka Jirí - Skoda Fabia R5 +5:38.5
9.Rujbr Patrik / Svec Jaromír - Skoda Fabia R5 +5:50.0
10.Bisaha Ondrej / Tesínský P. - Hyundai i20 R5 +6:30.7
22. Csomós Miklós / Nagy Attila - Peugeot 208 R2 +13:34.2

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33