l1
l2


 

Ogier volt a leggyorsabb a német bemelegítésen

Augusztus 22.
Sebastien Ogier sikerével zárult a német világbajnoki állomás csütörtök délelőtti bemelegítése. A bajnoki címvédőtől a nagy vetélytárs, Ott Tanak éppen csak elmaradt – az észt csupán egy tizeddel hozott gyengébb időt. Esapekka Lappi harmadik helyével a Citroen bizakodóan tekinthet a hétvége elé.

Az új fejlesztésű motorral felvértezett C3-ast terelgető Sebastien Ogier egy tized másodperces előnnyel ragadta magához a shakedown legelőkelőbb pozícióját az észt versenytárssal, Ott Tanak-kal szemben az 5,2 kilométeres St Wendeler Land szakaszon. Csapattársa, Esapekka Lappi a harmadik lett három tizeddel elmaradva a legjobb időtől, ám a finn kénytelen osztozkodni a shakedown dobogójának legalsó fokán, hiszen a Hyundai támogatásával Thierry Neuville is pontosan ugyanolyan időt hozott össze a napsütéses délelőtt folyamán.

Az időjárás szebbik arcát mutatta, melynek következtében száraz, igazi aszfaltos körülmények között hangolódhattak rá a hétvégére a 2019-es ADAC Rallye Deutschland főszereplői. A legjobb kezdés Ott Tanak számára jött össze, ám a Toyota versenyzője a rákövetkező körökben már nem tudta végig magánál tartani a stafétabotot, hiszen jött a francia, aki példamutató autózással mindenkit lepipált a gyorsaságiról. Valójában a csata több körön keresztül tartott – Tanak harmadik nekifutásra egy 2:39.8-as időt futott, mely alkalommal még Ogier mögötte toporgott. A Citroen versenyzője azonban gondolt egy nagyot, és bevállalta a negyedik kört, ami meghozta számára a shakedown győzelmet, hiszen 2:39.7-tel gurult le a kicsivel több, mint öt kilométeres részről.

"Régen vezettem már aszfalton, a német futamra való tesztet is egy hónapja már letudtuk." - mondta Tanak a wrc.com-nak. "Egyébként jól ment minden. Csak néhány apró beállítást hajtottunk végre a felfüggesztésben, melynek következtében biztosabbnak éreztük az autót. Elsődleges célunk csütörtökön délelőtt az volt, hogy visszanyerjük önbizalmunkat az autóban aszfalton. Pénteken reggel egy kis előnyünk lesz a tiszta utak révén, így remélhetőleg a lehető legtöbbet hozhatjuk ki belőle. Nagy csata ígérkezik, így az elejétől kezdve nagyon oda kell tennünk magunkat, ha győzni szeretnénk."

Az ötödik eredménnyel Teemu SUninen büszkélkedhet a Ford Fiesta WRC-ben, akinek beugrós csapattársa, Gus Greensmith egy tizedik idővel kezdett be Németországban. A Hyundai részéről Dani Sordo az ötödik, míg Andreas Mikkelsen a nyolcadik lett a németek csütörtöki bemelegítő kilométerein.

Az ADAC Rallye Deutschland főszereplői a délután folyamán egy picit szusszanhatnak, ám csütörtökön este a shakedown távját már élesben, az első gyorsaságiként jegyezve megismétlik 19:08-as kezdettel. Pénteken hat szakasz várja a párosokat – két körben, egy szervizparkkal megszakítva - , melynek keretében a szőlőültetvények között küzdhetnek meg egymással és az idővel. Az első teljes versenynap tíz óra magasságában veszi kezdetét, és este hét után térhetnek vissza a levezető szervizbe.

A 2019-es ADAC Rallye Deutschland shakedown eredménye:
1. Ogier S. / Ingrassia J. - Citroën C3 WRC 2:39.7
2. Tanak Ott / Jarveoja M. - Toyota Yaris WRC +0.1
3. Lappi Esapekka / Ferm Janne  - Citroen C3 WRC +0.3
=3. Neuville T. / Gilsoul Nicolas  - Hyundai i20 Coupe WRC +0.3
5. Suninen Teemu / Lehtinen Jarmo - Ford Fiesta WRC +0.9
6. Sordo Dani / Del Barrio C. - Hyundai i20 Coupe WRC +1.0
7. Meeke Kris / Marshall S. - Toyota Yaris WRC +1.2
8. Mikkelsen A. / Jaeger Anders - Hyundai i20 Coupe WRC +1.5
9. Latvala J. / Anttila Miikka - Toyota Yaris WRC +1.6
10. Greensmith Gus / Edmondson E. - Ford Fiesta WRC +3.0
11. Katsuta T. / Barritt Daniel - Toyota Yaris WRC +6.0

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33