l1
l2


 

Katsuta kiállta az első próbát

Augusztus 29.
Dicséretes szerepléssel mutatkozott be Takamoto Katsuta a világbajnokság élmezőnyében. A Toyota Gazoo Racing tehetséggondozó programjának résztvevője kitartásáról és elhivatottságáról adott tanúbizonyságot, és világbajnoki pontot is szerzett a Yaris WRC-vel első VB fellépésén.

Takamoto Katsuta élvonalbeli ralis pályafutása komoly mérföldkőhöz érkezett az elmúlt hétvégén. A 26 éves japán versenyző a Toyota Gazoo Racing programjának egyik nagy pártfogoltja, és Tommi Makinen korábbi támogatását élvezve bizonyíthatta versenyképességét. Az idei szezonban az előzetes tervek szerint kettő alkalmat biztosít a finn csapatfőnök arra, hogy Katsuta próbára tegye magát a királykategóriában – melyből az elmúlt hétvégi 2019-es ADAC Rallye Deutschland keretében tudhatta le debütálását a japán fiú. A német rendezvényt különösen bonyolultnak tekintik a résztvevők, mivel a különféle típusú aszfaltok keverednek össze - a kanyargós szőlőutak, a félelmetes Baumholder katonai terep és a gyors országútvonalak kombinációjával, amely Katsuta-nak és Daniel Barritt-nak komoly kihívást jelentettek első nekifutásra.

Katsuta szinte tökéletesen teljesítette a kitűzött célt, sőt, még a tervezettnél is jobban alakultak a hétvége kilométerei. Annak ellenére, hogy a nehéz szakaszokon sok lehetséges buktató akadályozhatta, Katsuta elkerülte a lényeges hibákat, és minden egyes gyorsaságit be tudott fejezni. Szépen felépítette a tempót és értékes tapasztalatokat szerzett a három teljes versenynap alatt. Jutalma nem maradt el – a szombati Panzerplatte ugyan egy kerékcserényi időt elvett a japántól, melynek következtében az abszolút értékelésben a kilencedik helye veszélybe került, ám végeredményben a tizedik pozíciót csípte el, mellyel begyűjtötte élete első egyetlenegy világbajnoki pontját. Katsuta teljes mértékben megfelel a csapat részéről támasztott elvárásoknak – konzisztens teljesítménye mellett az apró részleteket sem hagyta figyelmen kívül, és a szervizparkos feladatok mellett a médiát is az elvárásoknak megfelelően kiszolgálta.

Takamoto Katsuta: "Nagyon kemény hétvége volt, számomra teljes egészében új élmény volt. Nem volt könnyű, főleg az elején, hiszen nagyon ideges voltam és izgultam, hogy mi vár rám. De problémamentesen befejeztük a ralit, és ez volt az egyetlen célunk a hétvégén. Próbáltam követni a stratégiát, és nem akartam túl keményen nyomni az autónak. Tudom jól, hogy nem egyszerű megérteni hogyan viselkedik egy WRC a nehéz körülmények között Németországban. A felület gyorsan változik, és a tapadás komoly befolyásoló tényezője ennek az eseménynek. Sokat tanultam a hétvégén, és úgy érzem, van olyan pont, amiben már most elmondhatom, hogy fejlődtem. Kifejezetten örülök annak is, hogy az itinerünk jól össze lett állítva. Szeretnék köszönetet mondani a csapatnak, akik támogattak nekem, valamint a murvás személyzetnek, Jarkko Nikara-nak és Mikko Markkula-nak, akik hihetetlen munkát végeztek, hogy segítsenek nekem."

Tommi Makinen (a TOYOTA GAZOO Racing Rally Challenge Program felügyelője):

"Takamoto nagyon jó szerepléssel tudta le a hétvégét, fiatal kora ellenére igazán bölcs vezetést mutatott be. Voltak részek, ahol a kelleténél lassabban autózott, de ez érthető, hiszen először ül WRC-ben a nagyok között. Azt is megmutatta egy-egy részidőnél, hogy fel tudja venni a tempót, és a világbajnok esélyesek közelében tud mozgolódni. Németország köztudottan a legnehezebb aszfaltos esemény, teljes mértékben dicséret illeti a kitartása és eredménye miatt. Nem próbálta lemásolni a versenytársakat, teljesen a saját versenyzésére koncentrált. Biztos vagyok benne, hogy többet tanult ezen a hétvégén, mint bármely más versenyen, és amikor legközelebb ezt az autót használja majd Spanyolországban, láthatóan határozottabb lesz."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33