l1
l2


 

Kris Meeke nyerte a török bemelegítést

Szeptember 12.
Kris Meeke vette legügyesebben a Török Rally első akadályait a csütörtöki shakedown-on. A Toyota versenyzője egy másodperccel előzte meg Andreas Mikkelsent, aki után Thierry Neuville érkezett, így a Hyundai két autóval verekedte be magát a legjobb három közé a bemelegítésen.

Kris Meeke számára egészen jól sikerült a ráhangolódás az ismeretlenre – a brit versenyző tavaly kihagyta a Marmaris központú török eseményt, így idén először és elsőre mutatta meg gyors alkalmazkodóképességét a Toyota Yaris WRC társaságában. A 4,7 kilométeres Asparan szakaszon második nekifutásra beállította a legjobb időeredményt Seb Marshall navigálásával, és ezt harmadik alkalommal is megismételte a páros. Autózása egészen határozott volt, hiszen az utóbbi futamokon a shakedown győztese csupán tizedekkel múlta felül a versenytársakat, Meeke azonban egy másodperces előnyt kapart össze a második helyen érkező Andreas Mikkelsen előtt.

A Hyundai Motorsport legnagyobb örömére a norvég versenyző után a bajnoki címre esélyes Thierry Neuville érkezett, aki mindösszesen két tizeddel marad el csapattársa mögött. Ugyan számukra is a második kör hozta meg a legjobb eredményt, a szakasz teljesítése mindezek ellenére igen megterhelő volt fizikailag a délelőtti harminc fok feletti hőmérséklet miatt. A bemelegítést azonban jól kipipálták, hiszen két Hyundai is beverekedte magát a legjobb háromba a shakedown-on.

"Tudtuk, hogy kemény terep vár ránk, de a végéhez közeledve tényleg nagyon durva volt." - mondta Meeke. "Csupán három rajtot vállaltunk be, mivel amennyire lehet, meg szerettük volna kímélni az autót, amennyire csak lehetséges. Remélem, a pénteki versenynapon a rajtpozíciónk kedvező lesz, és nem fogja keresztbe húzni számításainkat a szakaszokon megülő por."

Teemu Suninen a Michelin kemény keverékű gumiabroncsait választotta a Ford Fiestára, és az első nekifutásra meg is futotta a szakasz legjobb idejét. Az idő múlásával érkeztek azonban a versenytársak, illetve a finn versenyző sem tudta jobbá tenni az elsőre hozott idejét, így végül az ötödik pozícióval lett gazdagabb csütörtökön délelőtt.

A Toyota Gazoo Racing számára Meeke tehát elhozta a shakedown győzelmet, a csapattársak azonban kímélőbb üzemmódot alkalmaztak a közel öt kilométeres részen - Ott Tanak a negyedik leggyorsabb volt, míg Jari-Matti Latvala teljesítménye a hetedik helyre volt elegendő.

A Citroen részéről Sebastien Ogier egy szolid hatodik idővel tudta le Asparan távját, míg Esapekka Lappi számára már az első kör balul sült el egy defekt miatt, végül pedig csupán egy nyolcadik idővel érhette be három kört követően.

A folytatásban csütörtök kora estig szusszanhatnak egyet a 2019-es Rally Turkey résztvevői, ám este magyar idő szerint 7 óra után már magukra is ölthetik versenyruhájukat a párosok a két kilométeres szuperspeciál teljesítése érdekében.

A 2019-es Rally Turkey shakedown eredménye:
1. Kris Meeke - Toyota Yaris WRC 3:25.3
2. Andreas Mikkelsen - Hyundai i20 WRC +1.0
3. Thierry Neuville - Hyundai i20 WRC +1.2
4. Ott Tanak - Toyota Yaris WRC +1.4
5. Teemu Suninen - Ford Fiesta WRC +2.2
6. Sebastien Ogier - Citroen C3 WRC +3.0
7. Jari-Matti Latvala - Toyota Yaris WRC +3.2
8. Esapekka Lappi - Citroen C3 WRC +3.5
9. Dani Sordo - Hyundai i20 WRC +4.0
10. Pontus Tidemand - Ford Fiesta WRC +5.6

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33