l1
l2


 

Ogier: "Ezek a pontok borzasztóan jól jöttek"

Szeptember 17.
Monte-Carlo és Mexikó után Sebastien Ogier Törökországban szerzett újra futamgyőzelmet a VB-n. A francia versenyző az elmúlt hétvégén a győzelem mellett három plusz pontra is szert tett, így a bajnokság nyitottsága révén még nagyobb izgalmak közepette folytatódhatnak a küzdelmek október elején.

Seb, hatalmas gratuláció a győzelemért! A hétvége célja minél több pont begyűjtése volt, 28 pontot pedig sikeresen meg is csíptél. Mennyire vagy elégedett a török hétvégével?

Ogier: "Valójában csak azért tettem, mert vasárnap reggel azt mondták a srácok, hogy a bajnokság számára igazán jót tenne egy győzelem tőlem :). Nyilvánvalóan nem volt még ekkor semmi eldöntve, hiszen egy jó negyven kilométer még hátra volt a célig. A Powerstage nagyon durva volt, sok volt a szikla, és ilyenkor soha nem tudhatod, mi történhet. A szakaszon az érzés egyébként jó volt. Ezek a pontok borzasztóan jól jöttek, kifejezetten azért is, mert három futammal a szezon vége előtt még izgalmasabbá válik a bajnokság. Tetemes hátrányunk volt Ott-tal szemben, és most egy kicsit faragtunk a hátrányunkból. Azért még most is van különbség közöttünk, de a 17 pont már nem annyira vészes. Legközelebb a walesi futam következik, melyet nagyon szeretek. Jól illik a vezetési stílusomhoz, ezért remélem, folytathatom és továbbra is nyomást gyakorolhatok rá.”

A hétvége folyamán nemcsak a kitartásra volt szükség, hanem a megfelelő gumiabroncs választásra, mely számodra egészen jól alakult. Inkább szerencse volt, vagy abszolút biztosra tudtátok, melyik abroncs mikor kerüljön fel?

Ogier: "Váratlan dolgok merültek fel, és sokat gondolkodtunk. Nagyon meleg van Törökországban ilyenkor. Talán nem hittük, hogy a közepes gumikat itt ezen a terepen lehet használni, de valójában nem is tudom, miért nem. Már a péntek reggeli szakaszok feladták a leckét. Amikor elkezdett cseperegni az eső akkor gondoltuk ki, hogy elkezdjük használni a közepes abroncsokat. Először egyébként azt gondoltuk, hogy rossz döntést hoztunk ezzel. Pénteken este rengeteg mindent kielemeztünk – milyen terepen mentünk eddig, mennyire koptatta el a felszín a gumikat, majd ezt követően gondolkodtunk el azon, mennyire jó ötlet használni a közepeseket. Végül bevállaltuk, és azt kell mondjam, hogy ez volt az egyik kulcsfontosságú pillanat számunkra, és sikerült nagyon jó időt autózni. Az ellenfél páros ekkor a csapattársaink voltak, Esapekka és Janne. A srácok nagyon jó munkát végeztek, ügyesek voltak. Jó lenne, ha máskor is mi harcolnánk meg az első és második helyért, vagy akár a bajnoki címért. Ez a siker nemcsak nekünk, hanem a csapatnak is nagyon kellett már."

Németország után kicsit morcosak voltatok ti is, és a csapat is. Mi történt az elmúlt hetekben, napokban?

Ogier: "Úgy gondolom, hogy őszinte legyek, nem történt sok változás a három hét alatt. Németország után megbeszélést folytattam a csapattal és azt mondtam, hogy ebben a pillanatban erősnek kell maradnunk együtt, még erősebben dolgoznunk. A csapat már többet tett, és rájött, hogy nagyobb erőfeszítéseket kell tennünk közösen. A hétvége még nem ennek eredménye, de legalább megmutatta, hogy a helyes irányba haladunk."

Julien, tavaly láttuk, hogy Törökország kulcsszerepet játszott a bajnokságban. A tendencia úgy tűnik, folytatódik – ugyan nem kerültetek az első helyre, de közelebb kerültetek és továbbra is fenntartjátok a bajnoki cím lehetőségét. Hogy érzed ennek fényében magad?

Julien Ingrassia (Seb Ogier navigátora): "Az első szakasz rajtjában szombaton reggel pontosan a tavalyi évre gondolkodtunk mi is. Nagyjából mintha ugyanazt a filmet néztük volna. Nem tagadom, örülök, hogy nagyobb gondok nélkül teljesítettük a hétvégét. A török futam egy nagyon kemény menet, és az egy perces előny sem jelenthet biztos győzelmet, ugyanis a körülmények miatt itt bármi megtörténhet. Nem volt könnyű a vasárnapra fennmaradt négy szakasz sem, de szerencsére a legjobbat hoztuk ki mindenből, és most a győzelmet ünnepelhetjük."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33