l1
l2


 

Újra Monacóból rajtol a Monte

Szeptember 25.
A Rali Világbajnokság jövő évi menetrendjére még egy picit várnunk kell, ám a szervezők már leleplezték a 2020-as szezonnyitó kulisszatitkait. A Rallye Monte-Carlo hagyományosan januárban adja meg a sorozatnak a kezdőlökést, ahol már az első nap különleges lesz - a rajtceremóniára ismét Monacóban kerülhet sor.

Kilenc hónappal ezelőtt, január második felében Gap városában zúgtak fel első ízben a világbajnokság autóinak motorhangjai a 2019-es Rallye Monte Carlo szezonnyitó futamának keretében, ahol egy igazán látványos és nézőbarát rajtceremónián vehettek részt a nulladik, csütörtöki nap estéjén az érdeklődők. Négy hónap múlva azonban már nem tervezhetjük be a „megszokottat” – a rali világbajnokság szervezői a napokban felfedték a 2020-as év első futamának jelentősebb változásait, mely során rögtön a csütörtöki napon módosításokkal számolhatunk.

2020. január 23-án Monaco városában találkoznak hivatalosan is először a sorozat résztvevői, hogy részesei legyenek az évad első rajtceremóniájának. A páratlan látványosságot jelentő esemény központi helye természetesen a már-már legendásnak számító Kaszinó tér lesz. A csütörtöki helyszínváltozás mellett a versenyhétvége során még találkozhatunk újításokkal, ugyanis a versenykiírás 25 százaléka került átdolgozásra a 2019-es menetrendhez képest.

A csütörtöki, késő délutáni rajt után a versenyzők észak felé veszik az irányt, hogy két kemény gyorsaságival neki is kezdjenek az évnek, sötétben. A Malijai és Puimichel közötti szakasz igazi kuriózum lesz, ugyanis a Digne-les-Bains közelében található nyitórészen 1994 óta nem versenyzett a rali krémje, míg a Bayons és Bréziers közötti kanyarok már ismerősebbek lesznek mind a résztvevők, mind a nézők számára. A Gap-ban töltött éjszakát követően a péntek a legintenzívebb része lesz az eseménynek, ahol a versenytáv egyharmadát azonnal le is tudhatják a párosok, kétszer háromszori ismétlés keretében a várostól délkeletre, illetve keletre eső gyorsaságijain.

Az első teljes versenynap során a Curbans - Venterol, az Avançon - Notre-Dame-du-Laus és a St Clément - Freissinières lesz terítéken, mely részeken kétszer fordulnak meg a szereplők, este pedig újból Gap városában tölthetik el az éjszakát. A szombat a megszokott elgondolás alapján kora délután véget ér - Saint-Léger-les-Mélèzes és a La Bréole to Selonnet kétszeri teljesítése után egy hosszú országúti etap veszi kezdetét, ugyanis vasárnap már Monaco környékét veszik be a sorozat szereplői.

A vasárnapi finálé nem változik 2019-hez képest. A Turini-hágó ezúttal sem hiányozhat az esemény repertoárjából - a La Bollène-Vésubie - Peira-Cava szakasz keretében ezúttal is várja a festői környezet az érdeklődőket, mely mellett az a Cabanette - Col de Braus közel tizennégy kilométeres része is izgalmakat ígér, ahol a powerstage plusz pontjait döntik el a párosok.

A 2020 Rallye Monte Carlo programja

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33