l1
l2


 

Kenya, Japán és Új-Zéland is visszatér a VB-re

Szeptember 27.
A Rally VB szervezői közzé tették a 2020-as szezon teljes menetrendjét, melyben nem is egy, hanem rögtön három új helyszínen kapott helyet. Japán, Kenya és Új-Zéland friss lendületet adhat a bajnoki csatáknak, Németország pedig ősszel rendezhet.


Nagyításért klikk a képre

Japán, Kenya és Új-Zéland visszatérésével vált teljessé a 2020-as Rally Világbajnokság menetrendje, melyet hivatalosan a szervezők szeptember utolsó péntek délelőttjén tettek közzé. Japán bevonása, tíz évvel azután, hogy utoljára szerepelt a WRC listáján, azt is jelenti, hogy Ázsia újból kiveheti részét egy futam szervezéséből. A kenyai ikonikus Safari Rally jóvoltából pedig Afrika is visszatérhet a rali vérkeringésébe 2002 óta először. Ez az első alkalom egyébként, hogy a WRC hat kontinenst vegyen birtokba 48 éves története során - Európát, Észak-Amerikát, Dél-Amerikát, Ázsiát, Afrikát és Ausztráliát. Afrika és Ázsia 1999 óta nem jelentek meg egyszerre a világbajnokság naptárában.

„Nem titok, hogy a sorozat további globalizációjára törekedtünk azzal, hogy több eseményt építünk be Európán kívül, és ezt az izgalmas, új megjelenésű naptárral a következő évben sikeresen el is értük.” - mondta Oliver Ciesla, a WRC Promoter ügyvezető igazgatója.

A visszatérő események újraélesztik a rali történelmét és hagyományait
A Rally Japan korábbi kiadásaitól eltérően, amelyeket a Hokkaido északi szigetén tartottak, a 2020-as esemény Nagoya-ban lesz, az ország fő szigetén, Honshu-n. A leendő központ egyébként körülbelül három óra autóútra fekszik a fővárostól, Tokiótól. Az újragondolt aszfaltos megmérettetés a bajnokság záró futamaként kerül majd megrendezésre november 19-22. között.

A Safari hírhedt volt legendás kihívásairól. A világbajnokság legkeményebb fordulója volt, mivel nyílt utakon kemény kavicsos pályákon autóztak a párosok, kiszámíthatatlan időjárási viszonyok és a megszokottaknál nagyjából háromszor hosszabb útvonalakon páratlan veszélyek közepette. A 2020-as esemény szervezői azonban újragondolták a kiírást, hogy illeszkedjen a modern WRC-khez, de karakterét továbbra is próbálják megőrizni, gyönyörű tájegységeivel és egzotikus vadvilágával. A kelet-afrikai esemény a bajnokság nyolcadik fordulóját képezi július 16–19. között.

Az Új-Zéland Rally hét éves szünet után szeptember 3–6-án tér vissza. A festői partvidéken fekvő Auckland városa a tizedik fordulóban látja vendégül a mezőnyt. Sima, tempós kavicsos szakaszai a versenyzőknek páratlan örömöket ígérnek, és a látványos tájak mesés globális televíziós képeket garantálnak.

"Afrika és Ázsia visszatérése külön öröm számunkra, hiszen e két kontinens hatalmas piacot jelent a világbajnokság számára, és köszönetet szeretnék mondani mindkét ország és az FIA résztvevői számára, akik hozzájárultak a 2020-as előkészületekhez." - folytatta Ciesla. "Új-Zélandnak mindezek mellett azonban nincs szüksége bevezetésre. Hosszú és sikeres WRC-története van, és az év egyik legfontosabb eseménye lehet."

Latin-amerikai karnevál: Mexikó, Chile és Argentina
A 2020-as bajnokság a tradicionális szezonnyitóval, a Rallye Monte Carlo-val kezdődik a francia Alpokban. Ezt követi a svéd futam, mely az egyetlen tiszta téli állomása a sorozatnak. A fókusz a következő hónapokban Amerikára vált, három spanyol ajkú ország főszereplésével. A Mexikóban, Chilében és Argentínában zajló egymást követő murvás szakaszok március közepétől május elejéig terjednek. Ezt követően ismét Európa lesz a helyszín - a meleg hőmérsékletű kavicsos állomások májusban Portugáliában és júniusban Olaszországban folytatódnak, mellyel be is fejeződhet a szezon első fele. Kenya júliusban nyitja meg a második részét az évadnak, majd augusztus és szeptember folyamán további murvás események következnek Finnországban, Új-Zélandon és Törökországban. Októberben az eddig kérdéses német futam biztos helyet kapott, mellyel aszfaltra válthatnak vissza a párosok. A tizenharmadik állomásként Nagy-Britannia érkezik, majd novemberben Japánban zárul a 2020-as bajnokság küzdelme.

A 2020-as Rali Világbajnokság naptára:

Futam

Rally

Időpont

1

Monte-Carlo

Január 23-26.

2

Svédország

Február 13-16.

3

Mexikó

Március 12-15.

4

Chile

Április 16-19.

5

Argentina

Április 30 – Május 3.

6

Portugália

Május 21-24.

7

Olaszország

Június 4-7.

8

Kenya

Július 16-19.

9

Finnország

Augusztus 6-9.

10

Új-Zéland

Szeptember 3-6.

11

Törökország

Szeptember 24-27.

12

Németország

Október 15-18.

13

Nagy-Britannia

Október 29-November 1.

14

Japán

November 19-22.

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33