l1
l2


 

Újra legjobbjaival támad az M-Sport

Október 1.
Három Fiestával próbálja meg kiaknázni a hazai pálya előnyét az M-Sport Ford: Elfyn Evans több hónap kihagyás után visszatér Fiestába, aki mellett nemcsak Teemu Suninen mutathatja meg versenyképességét, hanem a svéd színeket képviselő Pontus Tidemand is.

Az M-Sport Ford Rally Team három EcoBoost motorral szerelt Ford Fiesta WRC-t indít el a Rali Világbajnokság hétvégi walesi állomásán. Teemu Suninen és Pontus Tidemand csatlakozik a visszatérő hőshöz, Elfyn Evans-hez. Elfynnek hátsérülése miatt ki kellett hagynia az utolsó három eseményt , a walesi fiú azonban mostanra már teljesen felépült és készen áll a házi rendezvényen való szereplésre. Miután egy teljes napot rászántak a tesztelésre a walesi erdőkben, Evans és társa, Scott Martin készen állnak a visszatérésre és örömmel folytatják a küzdelmet az élmezőny főszereplőivel.

Suninen és Tidemand egyaránt részt vettekaz M-Sport cumbriai otthonának közelében, a Greystoke-erdők mellett megrendezett a teszten. A fiatal finn izgalommal várja a folytatást tapasztalt navigátora, Jarmo Lehtinen társaságában, a páros ugyanis részese a bajnokság negyedik helyéért folyó intenzív csatának. Pontus Tidemand és Ola Floene számára szintén az előrelépés a cél, és a páros reménykedik abban, hogy az eddig megszerzett tapasztalatokat kamatoztatni tudják október első hétvégéjén.

Richard Millener, az M-Sport Ford csapatfőnöke: "Egész évben ezt az eseményt várjuk. Mindig van valami különleges az otthoni versenyzés élményében. Számomra ez volt az első VB futam, amelyet valaha megnéztem - tehát nekem valóban különleges élmény a brit világbajnoki futam. Fantasztikus az is, hogy Elfyn visszatér közénk, hiszen tapasztalata - különösen Walesben - elmondhatatlanul fontos a számunkra, így nagyon bízunk a lendületében és az erős szereplésében.

Egyébként mindhárom versenyzőnk meglehetősen jó eredményeket tud felmutatni a walesi erdőkben. Teemu a WRC 2 bajnokság részeként 2015-ben nyert itt, míg Pontus Tidemand szintén e kategóriában győzedelmeskedett 2017-ben. Ami pedig Elfynt- illeti, mindannyian tudjuk, hogy mire képes otthon!

Kemény esemény mindenki számára, hihetetlenül hosszú napokkal, amelyek próbára teszik a csapatot és a párosokat, de ha fenn tudjuk tartani a koncentrációnkat, akkor elcsíphetünk egy szép eredményt. Nagyon komolyan dolgozunk annak érdekében, hogy egy elcsípjünk legalább egy dobogós helyet.

WALES RALLY GB: RALI OTTHONI KIADÁSBAN
A Wales Rally GB a Rali Világbajnokság legnagyobb kihívást jelentő eseménye. Kiszámíthatatlan időjárással és hosszú napokkal a párosok keményebben küzdenek a legjobb eredményekért, és ez egy olyan esemény, amelyet mindenki meg szeretne nyerni. A gyors kavicsos szakaszok lehet, hogy nem különösebben technikai jellegűek, de vizes körülmények között rejtélyesen csúszósak, és valódi művészet az út folyamatosan változó tapadási szintjének helyes meghatározása. Aztán ott van még a köd és az éjszakai szakasz, ahol azok, akik a legjobban bíznak autóikban és képességeikben, valóban kitűnhetnek időeredményeikkel a mezőnyből. A szombat külön kihívást jelent majd, ugyanis ezen a versenynapon déli szerviz nélkül kell letudnia a résztvevőknek a kilométereket.

ELFYN EVANS / SCOTT MARTIN
Elfyn Evans a hazai pálya fortélyait ismerve tudja, mi szükséges ahhoz, hogy nyerni tudjon Wales-ben. 2017-ben a dobogó legfelső fokán ünnepelhetett, és a fiatal fiú nem titkolt célja, hogy idén megismételje ezt a sikert. Egy napos teszttel felkészülve a walesi erdőkre, ő és navigátora, Scott Martin szívesen adnak hazai szurkolóiknak olyan valamit, ami felvidíthatja őket ebben az évben és az őszi időben.

Rajthoz állások száma: 7
Legjobb eredmény: 1. (2017)

Evans: "Nagy örömmel várom, hogy visszatérhessek a kormány mögé - főleg mivel Wales hazai futam a számomra. Ez az az esemény, amit a legjobban várok, hihetetlen érzés rajongóim előtt autózni. Próbálok nem elfogult lenni, de azt kell mondanom, hogy itt vannak az egyik legjobb gyorsasági szakaszok, amelyeken az őszi időjárási körülmények külön izgalmakat jelentenek.

Ilyen trükkös körülmények között a tapadási szintek folyamatosan változnak, és jól kell felmérni a terepet, ha a legjobb eredményeket szeretnénk elérni. Lehet, hogy néhány hónapig távol voltunk, de a motivációm olyan magas, mint még soha! Jó tesztünk volt, és úgy érzem, jól felkészültünk a előttünk álló kihívásokra. Célunk nem más, mint mindig, a legjobb eredmény üldözése."

TEEMU SUNINEN / JARMO LEHTINEN
Teemu Suninen, folyamatosan javítja teljesítményét, egyre jobb és jobb lesz, és a fiatal finn a hétvégén újabb erős eredményre törekszik. 2015-ben a WRC2-es kategóriában nem talált legyőzőre, az idei felvonás alkalmával pedig Jarmo Lehtinen navigálásával szívesen harcol egy újabb erős eredményért.
Rajthoz állások száma: 4
Legjobb eredmény: 11. (2015)

Suninen: "Nagyon szeretem ezt a ralit, a múltban jól sikerültek itt a kilométerek. Nem volt sok tapasztalatom a tavalyi szakaszokról, de igazán elégedett voltam a teljesítményemmel - beállítottam néhány jó időt és dobogós pozícióra is volt esélyem egészen addig, míg ki nem estem. Tehát idén a cél az, hogy folytassuk ezt a teljesítményt, és megtudjuk, képesek vagyunk-e az élmezőnyben harcolni.

Egy egész napos tesztelést végeztünk Greystoke-ban, és bár annak bázisa egy kicsit nehezebb, mint amit Walesben látni fogunk, azt hiszem, sikerült jó beállítást találnunk, és jó teljesítményt tudunk biztosítani a hétvége folyamán.

Talán a legnagyobb kihívás az alváshiány lesz. Valószínűleg négy vagy öt órát fogunk aludni éjszaka - ugyanis az első szakaszhoz vezető út elég hosszú lehet. Fizikailag és szellemileg nehéz lesz éberen maradnunk az első szakaszokban, de ez mind része a walesi kihívásnak."

PONTUS TIDEMAND / OLA FLOENE
A svéd versenyző ugyan csak háromszor látogatott el korábban a walesi erdőkbe, mindezek ellenére lenyűgöző rekordokkal rendelkezik az eseményre vonatkozóan. Idén a Ford Fiesta WRC-re váltva Tidemand második kavicsos eseményét tudhatja le a nagyok között, és Ola Floene társaságában szívesen mutatják be a sport legmagasabb szintjén elért haladásukat.

Rajthoz állások száma: 3
Legjobb eredmény: 10. (2018) / 1. (WRC2 2017)

Tidemand: "Nagyon szeretem Walest, és ez egy olyan futam, amely elég jól illik hozzám és a vezetési stílusomhoz. A múltban jól teljesítettem itt, ami nagyobb bizalmat ad nekem, de továbbra is a világ legjobb versenyzőivel állok rajthoz, így elsődleges célom, hogy folytassam fejlődésemet.

A török rali végén úgy éreztem, hogy megtaláltam a megfelelő beállítást, és úgy irányítottam az autót, ahogy akartam. Nagyszerű tesztet tudtam le a csapattal az elmúlt héten, és egyre inkább otthon éreztem magam az autóban. Mivel a Wales Rally lesz a második murva versenyem a Ford Fiesta WRC-vel, remélem, képes leszek javulást mutatni.

A hétvége legnagyobb kihívása a kiszámíthatatlan időjárás lesz. Mindenre fel kell készülnünk - esőre, ködre, sárra és a tapadás folyamatos változására. Lehet, hogy az utak technikailag nem bonyolultak, de a körülmények valóban kiszámíthatatlanok, és emiatt hatalmas kihívás ez a verseny."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33