l1
l2


 

Tanak nyerte az idei Brit Ralit

Október 6.
Szezonbeli hatodik futamgyőzelmét ünnepelte a Wales Rally GB céljában Ott Tanak, aki ezzel 28 pontos előnyre tett szert a bajnoki ponttáblázat élén. Mögötte két legfőbb vetélytársa, Thierry Neuville és Sebastien Ogier érkezett célba a második-harmadik helyen, Kalle Rovanpera a WRC2-ben ért fel a csúcsra.

Vasárnap négy gyorsasági szakasszal zárult Nagy-Britannia rali világbajnoki futama, melyen a reggeli rajtkor öt gyorsasági szakasz és nagyjából 40 versenykilométer várt a talpon maradt mezőnyre. Időközben azonban a szervezők biztonsági okokból a középső szakasz törlése mellett döntöttek, így négy gyorsaságin kellett dűlőre vinni a helyezések sorsát. Mindez nem tűnik túl soknak, de mivel az első három helyezettet 10-10 másodperc választotta el egymástól, izgalomból maradt a befejező napra is.

A napot az összetett első helyről kezdő Ott Tanak viszonylag egyszerű taktikát választott a befejező napra: tövig nyomta a gázt. Ennek eredményeképp szakaszgyőzelemmel kezdte a vasárnapot, és ha csak egyetlen tizeddel is, de növelte előnyét az élen. Márpedig ami nő az nem csökken így Neuville hiába adott vissza két tizedet a következőn, szintem minden maradt ugyanúgy, mint a reggeli rajt pillanatában.

anak így a következő szakaszon spórolhatott is egy kicsit, hogy aztán az extra pontokat adó záró szakaszon ismét támadásba lendüljön. Az észt pilóta nem is spórolt a zárószakaszon és végül meg is nyerte a power stage-et és futamgyőzelme mellett zsebre vágta az öt extra pontot is. Ennek köszönhetően 28 pontos előnyre tett szert a bajnoki ponttáblázat élén, így akár a sorozat utolsóelőtti futamán, Spanyolországban megszerezheti pályafutása első világbajnoki címét.

"Nagyon hosszú hétvége volt és nagyon sok nyomás volt rajtunk végig. A különbség szinte sose volt 10 másodpercnél nagyobb és bevallom minden gyorsasági szakaszon a határon autóztunk. Azonban még mindig van hátra két verseny és a múltban szemtanúi lehettünk már jónéhány drámának, szóval nincs mit tenni, ugyanígy kell nyomnunk tovább!"

A dobogó második fokára végül Thierry Neuville állhatott fel, akinek nem úgy sikerült a power stage ahogy szerette volna, csak a negyedik idővel érkezett célba, így sokat nem tudott faragni Ogier-rel szemben hátrányából a bajnokságban.

A Wales Rallyk történetének legsikeresebb versenyzője, az ötszörös győztes Sebastien Ogier végül a harmadik helyen érkezett célba a Citroen C3 WRC-vel, míg a power stage-en a második helyet szerezte meg, így a bajnokságban megőrizte második helyét, Neuville 13 ponttal lemaradva követi.

Jobb eredményre számított a rali rajtja előtt Kris Meeke, a Toyota versenyzője azonban nem búslakodik, hiszen a negyedik helynek köszönhetően nagyon értékes pontokkal gazdagította csapatát, két futammal a vége előtt a Toyota hátránya már csak nyolc pont az éllovas Hyundai-jal szemben. Sikerrel vívta meg harcát az abszolút ötödik helyért az M-Sport versenyzője, Elfyn Evans, aki Andreas Mikkelsenek adta át az abszolút hatodik helyre. Hetedikként Pontus Tidemand, míg a nyolcadik helyen Craig Breen érkezett célba.

A kilencedik helyen a mezőny talán legboldogabb versenyzőpárosa zárta versenyt, a Skoda ifjú finn versenyzője, Kalle Rovanpera ugyanis nemcsak két egyéni világbajnoki pontot és a WRC2 Pro abszolút első helyét szerezte meg, de a világbajnoki címért folyó harcban is behozhatatlan előnyre tett szert az élen.
Az R5-ös kategória második és a nagy abszolút 10. helyét a Világbajnokságtól búcsúzó Petter Solberg szerezte meg, aki a WRC2-es kategória győzelemmel tette emlékezetessé búcsúfellépését. Az RC2-es kategóriában a harmadik helyen a helyi színeket képviselő Tom Cave szerezte meg egy Hyundai i20-szal.

A Wales Rally GB végeredménye:
1. Ott Tanak/M. Jarveoja, Toyota Yaris WRC 3:00:58.0
2. T. Neuville/Nicolas Gilsoul, Hyundai i20 Coupe WRC +10.9
3. S. Ogier/J. Ingrassia, Citroen C3 WRC +23.8
4. Kris Meeke/S. Marshall, Toyota Yaris WRC +35.6
5. Elfyn Evans/Scott Martin, Ford Fiesta WRC +48.6
6. A. Mikkelsen/Anders Jaeger, Hyundai i20 Coupe WRC +58.2
7. Pontus Tidemand/Ola Floene, Ford Fiesta WRC +5:23.8
8. Craig Breen/Paul Nagle, Hyundai i20 Coupe WRC +9:16.0
9. Kalle Rovanpera/Jonne Halttunen, Skoda Fabia R5 Evo +9:30.2
10. Petter Solberg/Phil Mills, Ford Fiesta WRC +11:36.1...

Fri

 

 

 

 

 

 

 

 

33