l1
l2


 

Hadik nyerte a Mecsek Rali első napját

Október 11.
Hadik András elsőségével zárult a Mecsek Rallye első versenynapja. A miskolci versenyzőt a második helyen Vincze Ferenc követi, míg a dobogó legalsó fokát Grzegorz Grzyb foglalta be a péntekre időzített hat gyorsasági szakasz teljesítését követően.

Többhetes szünetet után, az augusztus végi ózdi küzdelmeket követően, október második hétvégéjén az Országos Rali Bajnokság Pécs városát vette be a további bajnoki pontok sorsának eldöntése érdekében. Az 53. Új Ház Centrum Léta-Ker Mecsek Rallye a sorozat utolsó előtti állomását jelenti, ahol egészen páratlan küzdelmek ígérkeznek, ugyanis akár bajnokot is avathatunk a szombati célceremónián.

Az eseményen való helytállás kulcsfontosságú Vincze Ferenc számára, aki ha legalább a harmadik pozíciót plusz pár powerstage pontot elcsíp, akkor már biztosítva lehet számára az év végi elsőség. A Korda Racing versenyzőjének azonban nem lesz egyszerű dolga, hiszen szép számban érkeznek R5-össel olyan versenytársak, akik a Mecsek rejtelmeit ismerve megpróbálják majd tapasztalataikat előnyükre fordítani.

A mecseki csata nem kezdődött el korán az élmezőnybeli párosok számára, ugyanis fél tizenkettő magasságában gurulhattak be az első rajthelyre. A futam a megfontoltságot igénylő Trefort puszta tizenhárom kilométeres távjával kezdődött el, ahol rögtön fel is volt adva a lecke – ugyan minden egyes métere aszfalton zajlik a hétvégének, az erdei és egyben őszies körülményekből kifolyólag igen csúszós és több helyen tiszteletet igénylő részek bújtak meg nemcsak a treforti részen, hanem minden további szakaszon. A napot egyébként Turán Frigyes és Velenczei Ádám kezdte a legügyesebben – a Skodás illetve a Citroenes versenyző hajszálpontosan ugyanannyi idő alatt tudta le a nyitórészt.

A második pécsváradi részen már egy Ford Fiesta R5-ös vette át a stafétabotot a bajnoki címvédő utolérhetetlen tempójának köszönhetően – Hadik András kezdésként, egy jó ébresztést jelentő negyedik időt hozott össze, ám ezt követően feljebb kapcsolt, és a második gyorson begyűjtött szakaszgyőzelem után a nap felénél szusszanást jelentő szervizparkba már úgy érkezett be, hogy vezeti az abszolút értékelést közel tíz másodperccel. A napot záró kör ugyanazokat a részeket jelentette, mint amelyekkel a párosok ráhangolódhattak kezdésként a mecseki kilométerekre. Hadik András számára több szakaszgyőzelem már nem került teljesítésre, ám mivel a miskolci versenyző folyamatosan az élmezőnyben bizonyított, így előnyét nemcsak megtartotta, hanem egészen magabiztosra növelte a versenytársakkal szemben.

A pénteki hat gyorsot követően az élen 23,4 másodperces előnnyel dominál a kék ovállal rajthoz álló címvédő, míg a második pozícióban az a Vincze Ferenc toporog, aki a nap folyamán nemcsak a gumiválasztással küzdött meg, hanem a rendezők által megítélt 10 másodperces büntetéssel is. A harmadik idővel a lengyel színeket képviselő Grzegorz Grzyb érkezett. A Skoda Fabia R5-öst terelgető versenyző időeredményeit elnézve egészen kedvező fejlődő tendenciát mutat – a nap zárásaként Árpádtető és Remeterét között meg is autózta a legjobb időt. A folytatásban még szoros csatározásokat alakíthat ki a lengyel, ugyanis Vinczétől csupán 7,2 másodperccel van elmaradva. A negyedik hely Velenczei Ádámé és a kis piros C3 R5-ösé lett pénteken estére, míg az ötödik helyen Osváth Péter, a hatodikon pedig Bodolai László érkezik.

Az ORC mezőnyében a pénteki versenynapot nem kevesebb, mint huszonöt páros teljesítette sikeresen, akik közül Gyarmati Ariel volt a leggyorsabb. E kategóriában a második pozícióban Rongits Attila érkezik, aki csupán 4,8 másodperccel van elmaradva az elsőtől, így ha a körülmények nem döntik el a dobogós helyek sorsát, akkor abban biztosak lehetünk, hogy látványos csata alakul ki a két Mitsubishi-s versenyző között. Sőt, harmadikként még Matics Mihály is a három gyémánt képviseletében tartja fenn magának a jogot minimum a dobogó legalsó fokára.

Szombaton további hat szakasz keretében folytatódnak a küzdelmek a 2019-es szezon bajnoki pontjaiért. A napot Golgota és Hetvehely között kezdik meg a párosok, majd Gorica-Szágy következik. Végezetül, ám nem utolsó sorban az az Alsómocsolád és Mecsekpölöske, mely résznek a második körében nemcsak az utolsó méterekkel harcolnak meg a résztvevők, hanem az akár kulcsfontosságú powerstage pontokért is.

A 2019-es Mecsek Rallye szombati végeredménye:
1. Hadik András/Deák Attila - Ford Fiesta R5 37:51.3
2. Vincze Ferenc/Bacigal Igor - Skoda Fabia R5 +23.4    
3. Grzegorz Grzyb/Tomasz Borko - Skoda Fabia R5 Evo +30.6
4. Velenczei Ádám/Zsiros Gábor - Citroen C3 R5 +1:04.5
5. Osváth Péter/Papp Tamás - Skoda Fabia R5 +2:07.9
6. Bodolai László/Szegedi Máté - Ford Fiesta R5 +2:29.2
7. Német László/Szegő János - Skoda Fabia R5 +2:40.5
8. Gyarmati Ariel/Kocsis György - Mitsubishi Lancer +2:55.1
9. Rongits Attila/Hannus László - Mitsubishi Lancer +2:59.9
10. Ifj. Érdi Tibor/Kovács Szabolcs - Skoda Fabia R5 +3:10.5

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33