l1
l2


 

Tanak felérhet a csúcsra Spanyolországban

Október 18.
Az elmúlt hónapok sikereire építkezve érkezik a Spanyol Ralira a Toyota Gazoo Racing. A tét nem kicsi - egy jó eredménnyel Ott Tanak élete első világbajnoki címét is megünnepelheti a vasárnap délutáni célban.

Izgatottan készülődik a világbajnokság tizenharmadik állomására a Toyota Gazoo Racing. A finn központú egyesület az elmúlt három futamon győztesként ünnepelhetett, így nem is lehet kérdés, milyen tervekkel érkeznek a sorozat utolsó előtti megmérettetésre. A feladat adott, hiszen ha Ott Tanak tudja hozni formáját a vegyes felszínű eseményen, akkor nemcsak a RallyRacc Catalunya legnagyobb trófeáját ünnepelheti meg vasárnap délután, hanem a 2019-es bajnoki címet is.

A futam székhelye Costa Daurada-ban, a dél-barcelonai Salou-ban található. A versenykiírás az elmúlt évekhez hasonlóan változatlan – az első nap közepes sebességű murvás szakaszon teljesítenek a párosok, amelyet két nap sima és gyors aszfalt utak követnek, amelyeket gyakran hasonlítanak versenypályákhoz. Egyedülálló módon a csapatok a pénteki kilométere után egy hosszabbított esti szervizpark alkalmával átalakítják autóikat kavicsról aszfalt specifikációra, és a versenyzőpárosoknak másnap reggel gyorsan alkalmazkodniuk kell a felület változásához.

A shakedown és a csütörtökön megrendezésre kerülő ünnepélyes saloui rajtceremónia után a nagy menet pénteken kezdődik meg. Három szakasz két körben teljesítve adja meg az idei spanyol kezdőlöketet, amelyek főleg kavicsos körülményeket jelentenek, bár tűnnek fel aszfalt részek, többek között a La Fatarella - Vilalba szakaszon, amely egyben a hétvége leghosszabb gyorsaságijának fog számítani a maga 38,85 kilométerével. Szombaton három szakasz ismét két körben várja a párosokat, míg a nap végén a saloui két kilométeres rész zárja az esemény első aszfaltos napját. Vasárnap a Riudecanyes és a La Mussara kerül középpontba, melyek közül ez utóbbi jelenti majd a powerstage-t.

Tommi Makinen, a Toyota Gazoo Racing csapatvezetője: "Jelenleg jó úton járunk és továbbra is törekednünk kell a legjobb eredmények elérésére Spanyolországban és Ausztráliában, hiszen a versenyzői és a gyártói címért is komoly harcban állunk. A terveknek megfelelően készülünk Spanyolországra, az esemény előtti tesztjeinkkel egyaránt készültünk murvára és aszfaltra. A felületek keverése azt jelentheti, hogy ez egy trükkös rali, de bízunk benne, hogy az autónk mindkét típusú úton teljesít. Ugyanakkor semmit sem veszünk magától értetődőnek, és mindenki keményen dolgozik annak érdekében, hogy versenyzőinknek a lehető legerősebb autót biztosítsuk."

Ott Tanak (Toyota Yaris WRC #8): "Alig várom Spanyolországot. Mint mindig, minden tőlem telhetőt meg akarok tenni, de okosnak kell lennünk. Tudjuk, hogy az első nap nehéz lehet számunkra, mivel a murvás szakaszokat mi fogjuk megnyitni. Az időjárás is változtathat a dolgokon: tavaly láttuk, hogy Spanyolországban ebben az évszakban könnyen eleredhet az eső. De azt hiszem, hogy mindkét felületen jól fogunk tudni teljesíteni: tavaly gyorsak voltunk, és remélhetőleg ezúttal is így lesz."

Jari-Matti Latvala (Toyota Yaris WRC #10): "A murva és az aszfalt kombinációja Spanyolországban mindig nagyon tetszett. A kavicsos szakaszok meglehetősen simák, de nagyon csúszósak, míg az aszfalt utak a legjobbak a bajnokságban: mint a versenypályák. A múlt héten Spanyolországban tesztelhettem aszfalton, és nagyon jó érzésem volt az autóban. Abszolút motivált vagyok, és a lehető legjobb eredményért fogunk küzdeni, remélve, hogy hozzá tudunk járulni pár ponttal a gyártói bajnoki címhez."

Kris Meeke (Toyota Yaris WRC #5): "Spanyolország az egyik kedvenc eseményem a naptárban. Mindig élveztem a vegyes felületű kihívást, a 2017-es győzelmem bizonyítja is ezt. Eddig nagyon jó érzésem volt a Yaris WRC-vel aszfalton, tehát külön várom az idei futam szombatját és vasárnapját. Murván tudjuk, hogy lesz néhány olyan versenyző, akiknek ideális rajtpozíciójuk van és nagyon erősek lehetnek pénteken. Remélem, sikerül a csapat számára pontokat hozni október utolsó hétvégéjén."

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33