l1
l2


 

Meeke volt a leggyorsabb a spanyol bemelegítésen

Október 24.
Kris Meeke teljesítette leggyorsabban a katalán futam két kilométeres bemelegítését. A Toyota versenyzője  mögött a hazai pálya előnyeit élvező Dani Sordo érkezett három tizedes elmaradással. A harmadik idővel Jari-Matti Latvala fejezte be a csütörtöki shakedownt.

Csütörtökön délelőtt a két kilométeres shakedown keretében megkezdődött a spanyolok 55. RallyRacc Catalunya futama. Az idei esemény több szempontból is tartogat érdekességet – a szervezők egy szép számot tudhatnak magukénak, hiszen ötvenötödik alkalommal kerül megrendezésre a futam – ám míg az egyik szemük nevet, a másik sírhat, hiszen jövőre kimaradnak a világbajnokság menetrendjéből. A bajnokság szemszögéből különleges e hétvége, hiszen ha Ott Tanak magabiztosan uralja a Salou környéki pályákat, akkor nemcsak a bajnoki pontjait ünnepelheti meg a célban vasárnap délután, hanem akár élete első világbajnoki címét is.  

A bemelegítésre, a saloui szervizparktól nem olyan messze található, két kilométeres részen került sor. A vegyes felszínt kínáló terepen a Toyota Yaris WRC-vel versenyző Kris Meeke futotta meg a leggyorsabb időt a finn érdekeltségű csapat legnagyobb örömére. A brit azt a Dani Sordo-t utasította maga mögé három tizeddel, aki a hazai pálya előnyeit élvezve rajongóinak is szeretné bizonyítani versenyképességét. Meeke csapattársa, Jari-Matti Latvala a délelőtt beállított harmadik idővel pedig biztosította a Toyota számára a dupla top3-as kezdés a katalán menetre.

Az Emprius részen maga a murva nedves és sáros maradt a kedd esti viharok után, amelyek áradást okoztak a városban. Az elmúlt napon és még csütörtökön reggel is a napsütésnek köszönhetően egyre kedvezőbbek lettek a körülmények, és körről körre jobb eredményeket tudott produkálni a legtöbb versenyzőpáros. Az első körben egyébként még Thierry Neuville volt az, aki a legjobb időt csípte el, ám a belga a többiek törekedésével nem tudta tartani a ritmust, és végeredményben a kilencedik hellyel elégedhetett meg.

Teemu Suninen a Ford Fiesta WRC-vel egy negyedik időt csípett el, míg Takamoto Katsuta igazán látványos kanyarvételeivel ötödikként fejezte be a csütörtök délelőttöt. A bajnokság vezetője, Ott Tanak egy hatodik hellyel érhette be. Az észt fiú abszolút nyugodt formáját mutatja annak ellenére, hogy körülötte zümmög a média és a nézősereg. „Olyan, mint a többi futam. Természetesen nyomás alatt vagyok, de próbálok nem foglalkozni vele. Lehet, hogy közel van a cím, de valójában még messze…”- mondta el Tanak.

Az esemény további érdekessége még, hogy a versenyzők számára plusz kilométerek lettek bekitatva, ugyanis a felhőszakadás után a szervezők megengedték a versenyzőpárosoknak, hogy csütörtök reggel még egyszer átguruljanak a kavicsos szakaszokon, hogy frissítsék a jegyzeteiket.

A párosoknak a csütörtöki nap versenyzés tekintetében ezzel véget ért, ugyanis este már csak a rajtceremónián kell megmutatniuk magukat.
 
Az 55. RallyRACC Catalunya shakedown eredménye:
1. Kris Meeke/Seb Marshall – Toyota Yaris WRC 1:31.6
2. Dani Sordo/Carlos del Barrio – Hyundai i20 WRC +0.3
3. Jari-Matti Latvala/Miikka Anttila – Toyota Yaris WRC +0.7
4. Teemu Suninen/Jarmo Lehtinen – Ford Fiesta WRC +1.3
5. Takamoto Katsuta/Daniel Barritt – Toyota Yaris WRC +1.5
6. Ott Tanak/Martin Jarveoja – Toyota Yaris WRC +1.8
7. Sebastien Loeb/Daniel Elena – Hyundai i20 WRC +2.0
8. Sebastien Ogier/Julien Ingrassia – Citroen C3 WRC +2.2
9. Thierry Neuville/Nicolas Gilsoul – Hyundai i20 WRC +2.9
10. Elfyn Evans/Scott Martin – Ford Fiesta WRC +3.5

Lara

 

 

 

 

 

 

 

 

33